KVALIFIKACIJE

Berić z Dunaja na Otok, Jojo je zakuril Italijane

Objavljeno 27. avgust 2015 12.55 | Posodobljeno 27. avgust 2015 12.57 | Piše: Rok Tamše

Danes bo znan seznam reprezentantov za tekmi s Švico in Estonijo v kvalifikacijah za EP 2016.

Josip Iličić

Danes bo selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec v prostorih Slovenske filharmonije razkril seznam izbrancev za septembrski tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. Slovenci se bodo najprej 5. septembra v Baslu pomerili s Švico, tri dni pozneje pa bodo v Ljudskem vrtu gostili Estonijo. To že znata biti odločilni tekmi za Katančevo četo, čeprav potem sledita še dva dvoboja v oktobru, Litva doma in San Marino v gosteh. Slovenija je namreč še vedno v igri za drugo mesto, ki še vodi neposredno na euro v Franciji, a bi morala v Baslu premagati Švico, ki ima tri točke prednosti (12:9), potem pa zmagovati do konca kvalifikacij. Sicer bodo Slovenci poskušali zadržati tretje mesto, ki zagotavlja uvrstitev v dodatne kvalifikacije, te bodo na sporedu novembra.

Berić zgrešil ligo prvakov

Te dni je nogometna javnost osredotočena na obračune v play-offu za ligo prvakov in evropsko ligo, kjer je bil reprezentančni napadalec Robert Berić s soigralci iz dunajskega Rapida veliki osmoljenec torkovega večera. Rapid je namreč po domačem porazu (0:1) na gostovanju pri Šahtarju iz Donjecka igral neodločeno (2:2), v končnici tekme pa so imeli Dunajčani dve izjemni priložnosti za zmagoviti zadetek in napredovanje v skupinski del lige prvakov ter najmanj 14 milijonov evrov zaslužka. Eno od dveh priložnosti za sanjski dosežek je imel tudi Berić, ki je v 90. minuti neoviran po strelu z glavo s kakšnih sedmih metrov zgrešil vrata Šahtarja. Krčan se je lahko samo prijel za glavo in zakričal v nebo. »Vse zadetke svojega življenja bi zamenjal za ta gol. V obeh tekmah nismo imeli niti malo sreče. Samo to je odločilo ta dvoboj. V obeh tekmah smo igrali dobro, toda nismo izkoristili priložnosti za zadetek več. Na tej ravni je v takšnih situacijah preprosto treba zadeti,« je po tekmi v Lvovu (Šahtar zaradi vojnih razmer ne more igrati na domačem stadionu, op. p.) jadikoval slovenski as. Da bo mera razočaranja za zeleno-bele iz avstrijske prestolnice polna, je v sodnikovem podaljšku Philipp Prosenik v veliki gneči iz neposredne bližine zadel še vratnico.

Rapid bo tako nadaljeval mednarodno sezono v skupinskem delu evropske lige, ta čas pa njegove navijače najbolj zanima, ali bo klub zapustil Berić, najbolj vroč nogometaš na avstrijski sceni. V zadnjih mesecih so ga mediji že selili v Nemčijo, Francijo in Anglijo, potem ko se mu je izmuznila liga prvakov z Dunajčani, pa lahko pričakujejo uresničitev prestopa. Vseskozi je za 24-letnika najbolj zagret angleški drugoligaš Reading, ki je nazadnje Rapidu ponudil 5,3 milijona evrov odškodnine. Predsednik Rapida Michael Krammer je Angležem hladnokrvno zabrusil: »Za takšno vsoto je bil zadnji rok julija. Zdaj je namreč za nas toliko težje najti ustrezno menjavo za Berića.« No, to je Krammer govoril pred povratno tekmo s Šahtarjem. Če bi se namreč njegovi varovanci uvrstili v ligo prvakov, bi Berić ostal ob lepi, modri Donavi, kajpada tudi v lastno zadovoljstvo. Tako pa... Krammer pravi, da se bodo najpozneje do sobotne prvenstvene tekme z Mattersburgom izjasnili, s kom in za koliko denarja bo Berić podpisal svojo najdonosnejšo pogodbo v karieri doslej. V svojih vrstah bi ga želeli videti tudi pri francoskem prvoligašu Saint-Etiennu, a so na mizo dali skromnejšo ponudbo od Readinga.

Jojo spet navdušil Italijane

Na neki način podobne, a hkrati tudi povsem drugačne izkušnje v zadnjem tednu ima drugi slovenski reprezentant, že uveljavljeni as v zahtevni italijanski serie A, Josip Iličić. Minuli vikend je namreč v dresu Fiorentine uspešno začel novo sezono državnega prvenstva na Apeninskem polotoku. Vijolični iz renesančnega mesta so premagali Milan z 2:0, Jojo pa je zablestel z golom iz enajstmetrovke, ki jo je tudi sam priigral, in z igro v vseh 67 minutah, kolikor mu jih je namenil trener Paulo Sousa. Navijači so ga ob prednosti dveh zadetkov pozdravili s stoječimi ovacijami, ko je zapuščal zelenico stadiona Artemio Franchi. Pozneje so 27-letnega Kranjčana izbrali celo za igralca prvega kroga, kar samo potrjuje dobro odločitev delodajalcev, ko so se ob želji trenerja Souse odločili, da ga zadržijo v klubu. Potem ko je imel Iličić jeseni težave z navijači, s tem pa je nastal kratki stik tudi z vodstvom kluba, tako da so ga mnogi že videli na izhodnih vratih, se začetek nove sezone zdi kot prijetna pravljica za »fantasista« iz Slovenije. Zdaj ima povsem drugačen odnos z navijači, o čemer priča tudi njegova izjava po izjemni predstavi. »Fiorentina je od vseh nas, sem samo moštveni igralec. To ni Iličićeva Fiorentina. Tudi z Montello smo igrali nogomet, a zdaj se zdi, da smo konkretnejši. To je šele začetek sezone, upam, da bom tako nadaljeval. Vesel sem za nocojšnji aplavz, upam, da ne bo edini v sezoni,« je skromno govoril Jojo, ki je v zadnji sezoni nedvomno dobil dobro lekcijo iz komuniciranja s privrženci kluba. Navijači slovenske reprezentance že komaj čakajo, da podobno zablesti tudi v svetem dresu proti Švici in Estoniji. Skupaj z Berićem in preostalimi soigralci.

Deli s prijatelji