TELEING POMURJE

Beltincem liga prvakinj, v Mariboru še čakajo

Objavljeno 21. avgust 2014 20.55 | Posodobljeno 21. avgust 2014 20.57 | Piše: Drago Perko

Nogometašice Teleing Pomurja so se prebile med 32 najboljših evropskih ekip.

Pomurke so prešerno proslavile uvrstitev v ligo prvakinj. Foto: Boštjan Rous/ŽNK Teleing Pomurje)

Mariborčani bodo morali še slab teden počakati na morebitni vstop skozi vrata raja nogometne lige prvakov, ki bi klubsko blagajno krepko napolnil z milijoni. To, o čemer vijolice sanjajo, pa je postalo pred slabim tednom dni realnost za slovenske nogometne državne in pokalne prvakinje. Ekipa ŽNK Teleing Pomurje se je na kvalifikacijskem turnirju v Črni gori prebila med 32 najboljših ekip stare celine. »To je velik uspeh za vse nas,« se je veselila prva dama slovenskega ženskega nogometa Mateja Zver, ki je zabila štiri zadetke, tako kot kapetanka Tanja Vrabel. Družno sta s po 4:0 potopili domači Ekonomist iz Nikšića, potem pa še estonski Pärnu.

»Prvi dve tekmi smo odigrale zelo dobro. Na zadnji proti Madžarkam nam je popustila zbranost. Na srečo se nam je nasmehnila sreča in je bilo dovolj za napredovanje,« se reprezentantka Zverova obregne ob zadnjo stopničko, kjer so Pomurke tesno z 1:2 izgubile proti madžarskim prvakinjam, MTK iz Budimpešte. S tem so ne vedoč tako, ubile dve muhi na en mah – v ligo prvakinj so spravile Madžarke in sebe. »Zasluženo smo napredovale. Na koncu smo precej pomagale Madžarkam, ki pa so nam prišle čestitat, ko so izvedele, da smo tudi me v ligi prvakinj,« doda Matejina klubska soigralka Tjaša Tibaut. Pod celoten uspeh se je podpisal trener Bojan Jančar, ki je včasih zabijal za Olimpijo in Beltince. »Hoteli smo med evropsko elito, dvakrat nam je malce zmanjkalo. To pot se je izšlo. Tudi zavoljo izkušenj,« pove glavni trener Pomurk, ki so letos okrepile obrambno vrsto in vratarsko mesto. Jančar je zadovoljen s tem, kar so novinke dale od sebe. Ali bodo osrednja branilka Andreja Gaber (iz Sv. Jurija na Goričkem) ter štiri Hrvatice, branilka Valentina Stipančević (iz okolice Nove Gradiške), desna bočna igralka Gabrijela Grabar (okolica Čakovca), branilka Ivana Bojčić (Osijek) in vratarka Ivana Vrdoljak (Split), ostale, pa bo jasno jutri po žrebu. Če bo ugoden in realno možno celo napredovanje v osmino finala, bodo tujke še naprej vadile v Beltincih, v nasprotnem primeru se bodo morale posloviti.

Želijo Avstrijke

V Beltincih upajo, da jim bo Fortuna naklonjena in jim v goste pošlje avstrijske prvakinje ekipo SV Neulengbach, ki velja za absolutnega vladarja avstrijske nogometne scene. Dekleta so osvojile dvanajst državnih naslovov zapored, prvega leta 2003, pohvalijo se z desetimi naslovi pokalnih prvakinj, klub pa deluje od leta 1923. »Če bo tako, se lahko prebijemo tudi med 16 najboljših!« je slišati v beltinškem športnem parku, kjer so v zadnjih letih krepko izboljšali infrastrukturo, uredili slačilnice, lani pa tudi dodali kakovosten sistem namakanja trave. Tudi zato računajo, da bi lahko v šestnajstini finala igrali doma (liga prvakinj se od šestnajstine finala pa vse do finala igra po sistemu izločanja ena tekma doma, druga v gosteh, ne pa po skupinah kot moška različica). Če evropska nogometna zveza ne bo prižgala zelene luči, bo evropska tekma na sporedu v Lendavi. Prvi obračun je na sporedu 8. ali 9. oktobra. Pomurke so v času letošnjih priprav Avstrijke že ugnale, pa še na potnih stroških bi privarčevale; v Beltincih je tako, da vsak evro dvakrat obrnejo. Uefa jih je za preboj med 32-erico nagradila z 20.000 evri. Kaj lahko se zgodi, da pride v Slovenijo kak evropski gigant. Morda aktualni evropski klubski prvak Wolfsburg ali pa Olympique Lyonu, ki je bil prvak Evrope v letih 2011 in 2012.

»Uvrstitev v ligo prvakinj je določena nagrada za vse nas, ki delujemo v klubu. Prinaša pa tudi nove obveznosti in naloge, vendar tudi obilo zadovoljstva. Čez dober mesec in pol bomo v ligi prvakinj gostili enega od velikanov ženskega nogometa in pričakujem, da bo stadion na tej tekmi pokal po šivih. Vemo, da bomo v bobnu eden najbolj zaželjenih nasprotnikov, vendar ekipa, ki nam jo bo namenil žreb, v beltinski športni park ne bo prišla na izlet,« sklene direktor kluba Štefan Kozic, ki upa in verjame v boljše čase ženskega nogometa v Sloveniji.

 

Dolenjke orale ledino

V ligi prvakinj so do zdaj dvakrat nastopile tudi igralke ŽNK Krka. Leta 2004 so bile med 16 najboljših v tedaj še v tako imenovanem Uefinem ženskem pokalu (predhodnica današnje lige prvakinj), pred štirimi leti so Dolenjke prišle med 32 najboljših.

 

Deli s prijatelji