LIGA PRVAKOV

Belorusi so glasna želja, Bezjak in Kampl nezaželena

Objavljeno 08. avgust 2014 09.16 | Posodobljeno 07. avgust 2014 22.59 | Piše: Rok Tamše

Opoldne bodo nogometaši Maribora dobili tekmeca v play-offu za ligo prvakov.

Junak zadnje evropske tekme Maribora Agim Ibraimi hoče igrati v ligi prvakov. Foto: Marko Pigac

»Bate Borisov,« je že med torkovim slavjem na Cipru dahnil športni direktor Zlatko Zahovič, ko so ga kolegi povprašali, katerega tekmeca si želi v play-offu za uvrstitev v ligo prvakov. Ples žogic na današnjem opoldanskem žrebu v švicarskem Nyonu bo odločil, kdo bo tekmec Maribora na zadnji stopnički pred sanjskim skupinskim tekmovanjem v ligi prvakov, ki prinaša zajetno denarno nagrado (samo uvrstitev 8,6 milijona evrov), vrhunski spektakel, korenito povišanje tržne cene igralcem, izjemno krepitev ratinga za Maribor in ves slovenski nogomet, da o ponosu in navijaških strasteh privržencev vijoličnih ne razpredamo. Da, Bate Borisov (Belorusija), Salzburg (Avstrija), Steaua (Romunija), Apoel (Ciper) in Ludogorec (Bolgarija) so možni nasprotniki slovenskega prvaka v četrtem zaporednem poskusu, da bi še drugič po sezoni 1999/00 nastopil v elitnem klubskem tekmovanju. Ob Mariboru so nenosilci na žrebu še Legia Varšava (Poljska), Slovan Bratislava (Slovaška), Malmö (Švedska) in Aalborg (Danska). O spodrsljaju in igranju v skupinskem delu evropske lige ta čas ne razmišlja nihče v mestu ob Dravi. Štajerska bo vsaj do 26. ali 27. avgusta, ko so na sporedu povratne tekme končnice, sanjala o ligi prvakov.

Zahovič že ve, zakaj želi na nasprotni strani videti beloruskega prvaka, ki že sedem let kraljuje v domačem nogometu. Krivulja evropskih uspehov pa se je obrnila strmo navzdol, potem ko so nogometaši iz Borisova, kjer izdelujejo avtomobile, traktorje in električno opremo (tovarna Bate), v sezonah 2011/12 in 2012/13 igrali v skupinskem delu LP. Lani so denimo izpadli v 2. krogu kvalifikacij proti Šahtorju iz Karagandija (Kazahstan). Letos so najprej premagali albanski Skenderbeu, v 3. krogu pa madžarski Debrecen (s skupnim izidom 3:2), kjer si kruh služita nekdanja člana Maribora Rene Mihelič in Dalibor Volaš. V tem primeru kopice koristnih informacij ne bi manjkalo. Debrecen je doma celo zmagal z 1:0, kar bi po svoje še dodatno okrepilo optimizem Mariborčanov, če bi jim sreča v Švici namenila sočen poljub. Prav tako manj atraktiven, nikakor pa ne manj zahteven nasprotnik bi bil ciprski Apoel iz Nikozije, ki ima povsem brazilsko in portugalsko obarvano moštvo z grškim trenerjem Giorgosom Donisom. S skupnim izidom 4:2 je premagal finskega prvaka Helsinki.

Poseben mik bi prenesel dvoboj z avstrijskim Salzburgom ali bolgarskim Ludogorcem, kjer sta ključna moža slovenska reprezentanta Kevin Kampl in Roman Bezjak. Salzburg že leta naskakuje LP, pri čemer denar sploh ni problem, a se mu redno zatakne v kvalifikacijah. Zna biti, da je moštvo trenerja Adija Hütterja zdaj končno zrelo, da vstopi v svet glamurja lige prvakov. Sploh si ne moremo predstavljati, kakšno romanje v rojstno mesto genijalnega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta bi uprizorili navijači Maribora. Bezjakov Ludogorec kot zatočišče kolonije brazilskih igralcev prav tako ne deluje kot všečna ovira za vijolične. Najslavnejše ime med možnimi nasprotniki pa je najuspešnejši romunski klub Steaua iz Bukarešte, ki je bila leta 1986 celo evropski prvak. Toda dnevi velikega evropskega zmagoslavja so le bled spomin, v prejšnjem krogu se je Steaua namučila s kazahstanskim Aktobejem in ga izločila s skupnim izidom 4:3.

 

Kampl, Bezjak in Milec naprej

Po povratni tekmi 3. kroga kvalifikacijah za nogometno ligo prvakov se je napredovanja veselil tudi slovenski reprezentant Kevin Kampl, z moštvom Red Bull Salzburg je izločil Karabah Agdam iz Kazahstana. Po porazu v gosteh z 2:1 je avstrijski prvak doma zmagal z 2:0, Kampl je podal za drugi zadetek. Roman Bezjak je napredoval z bolgarskim Ludogorcem iz Razgrada. Po remiju 0:0 proti beograjskemu Partizanu na svojem stadionu je Bezjak s soigralci v Srbiji iztržil izid 2:2, slovenski reprezentant je podal za prvi gol svojega moštva. Branko Ilić je za Partizan igral v drugem polčasu povratne tekme. Že prej je Standard Liege (Martin Milec ni igral) s skupnim izidom 2:1 izločil Panathinaikos, madžarski Debrecen (poškodovani Rene Mihelič in Dalibor Volaš nista bila v kadru) pa je izpadel v dvoboju z belorusko ekipo Bate Borisov.

 

Deli s prijatelji