NOGOMET

Beli balet pleše na denarju

Objavljeno 14. april 2013 09.13 | Posodobljeno 13. april 2013 20.38 | Piše: Marko Uršič

Nogometna liga prvakov je pravi športni in tudi gospodarski spektakel.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) in Semih Kaya (Galatasaray).

Že drži, da je liga prvakov velik nogometni cirkus ter paša za oči glede na znanje žogobrcarskih mojstrov, a seveda je povsod in niti ne toliko v ozadju skrita tudi poslovna stran. V nogometu in še posebno v elitnem klubskem tekmovanju stare celine se obrača gora denarja, proračuni klubov pa segajo v astronomske višave. Polfinalisti letošnje lige prvakov prihajajo iz španske (Real Madrid in Barcelona) in nemške (Bayern, Borussia iz Dortmunda) lige, a oba velikana s Pirenejskega polotoka sta tudi povsem na vrhu najbogatejših klubov na svetu.

Kastiljski beli balet v sezoni 2012/13 operira s 512,6 milijona evrov proračunskega denarja, njegov katalonski tekmec pa s številko 483 milijonov. Bavarski nogometni ponos je na četrtem mestu po teži blagajne, 368,4 milijona evrov, dortmundski srečnež v četrtfinalu lige prvakov pa naj bi operiral s 189,1 milijona evrov in je na 11. mestu lestvice. Seveda so Nemci po kriznih preteklih letih zdaj postali racionalnejši pri poslovanju – Bayern je 2003. skoraj bankrotirani Borussii celo posodil dva milijona evrov za plače –, česar pa ne moremo reči za Špance. Madridski kraljevi klub in Barcelona morata seveda tudi vračati dolgove, a ker imata zaradi slavnega statusa privilegiran položaj in dolg vračata bolj po kapljah, se ni treba bati, da bi kastiljski in katalonski nogometni ponos šla v stečaj.

Messi najvrednejši

Zanimiva je tudi primerjava tržne vrednosti žogobrcarskega osebja. Barcelonini igralci so tržno skupaj vredni 603 milijone in 800.000 evrov, jasno pa je, da je Lionel Messi s 120 milijoni najdražji dragulj kluba s Camp Nouja. Real je tržno vreden 595 milijonov evrov, Cristiano Ronaldo pa po vrednosti za 20 milijončkov zaostaja za Messijem. V Münchnu se lahko pohvalijo, da imajo nogometaše skupaj vredne 431,450.000 evrov, Francoz Franck Ribéry pa je z 42 milijoni prvi na vrednostnem seznamu. Največji revež med polfinalisti lige prvakov je Borussia iz Dortmunda z vrednostjo nogometne robe v višini 254 milijonov in 700.000 evrov, 20-letni zvezni igralec in nemški reprezentant Mario Götze pa je z 42 milijoni evrov najvrednejši.

Po petkovem žrebu je tudi znano, da sta polfinalna para lige prvakov Bayern : Barcelona in Borussia : Real Madrid, in če bi štel le denar, bi bila španska velikana že zdaj v finalu. A na igrišču odločajo tudi človeški dejavnik, skupna in posamična psihološka moč, tako da zagrizenih nemških predstavnikov nikakor ne gre odpisati.

Deli s prijatelji