VOJNA IN NOGOMET

Beg igralcev iz Ukrajine

Objavljeno 22. julij 2014 11.46 | Posodobljeno 22. julij 2014 11.46 | Piše: R. T.

Kriza v Ukrajini ogroža tudi normalen začetek nogometnega prvenstva.

Vojna norija v Ukrajini dobiva nove tragične razsežnosti, na udaru pa so se znašli tudi športniki. Največji ukrajinski nogometni klubi, ki so v rokah novodobnih milijarderjev, so znani po tem, da zelo bogato plačujejo svoje glavne zvezdnike. Tako ne manjka kakovostnih tujih igralcev. Pri Šahtarju iz Donjecka je prava mala kolonija Brazilcev, ki pa so se ob politični in vojaški napetosti v zadnjem obdobju, sploh pa po nedavni sestrelitvi malezijskega letala zbali za svoja življenja. V pripravljalnem obdobju so s klubom gostovali v Franciji, po porazu z Lyonom (4:1) v prijateljski tekmi pa so se pet Brazilcev in Argentinec odločili, da se ne vrnejo v Ukrajino.

»Res je, šest igralcev se iz Francije ni vrnilo z moštvom v Ukrajino. Toda verjamem, da se bodo kmalu vrnili v Šahtar. Vsi so zavezani s pogodbami. Če se ne bodo vrnili, bodo sledile kazni,« je že napovedal najbogatejši Ukrajinec in lastnik Šahtarja Rinat Ahmetov, eden najmočnejših mož v državi, ki aktivno sodeluje tudi v pogajanjih med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko ter poziva k mirni razrešitvi sporov. Sicer se bodo Brazilci Fred, Alex Teixeira, Douglas Costa, Dentinho, Ismaily in Argentinec Facundo Ferreyra težko odločili za nadaljevanje kariere na vročem evropskem vzhodu. »Upam, da bomo presegli vse nesporazume, še posebno ker se igralci nimajo česa bati. Pri Šahtarju smo jim pripravljeni zagotoviti popolno varnost, tako kot vsem igralcem in osebju kluba. Nikoli jih ne bi izpostavljali kakršnim koli nevarnostim,« zatrjuje Ahmetov. Že danes zvečer je na programu tekma za superpokal med Šahtarjem in kijevskim Dinamom, ki jo bodo odigrali v mirnem Lvovu na zahodu Ukrajine.

Pri ukrajinski nogometni zvezi vztrajajo, da bodo ta vikend začeli tudi državno prvenstvo. Ni še znano, kje naj bi Šahtar igral svoje domače tekme. Donjeck je namreč v rokah proruskih separatistov, zato je Ahmetov rotil poveljnike ukajinske vojske, naj ne napadejo mesta, da bi spet prevzeli nadzor v tem rudarskem središču. Medtem je že izrazil željo, da bi njegov klub tekmece gostil v Harkovu, ki leži bolj severovzhodno, v njem pa je prav tako pretežno rusko govoreče prebivalstvo. Številni proukrajinski aktivisti so 47-letnega Ahmetova obtožili, da finančno podpira ruske upornike, ki želijo razbiti njihovo državo. 

Deli s prijatelji