NOGOMET

Bask želi končati katalonski urok

Objavljeno 14. februar 2017 08.20 | Posodobljeno 14. februar 2017 08.21 | Piše: M. U.

Nogometna liga prvakov bo šla drevi z osmino finala v izločilni del tekmovanja. PSG gosti zanj vedno neugodno Barcelono, Benfica pričakuje dortmundsko Borussio.

Parižani ne bodo smeli dovoliti, da bi Lionel Messi skozi njihovo obrambo slalomiral kot Marcel Hirscher.

Sicer bi šlo lahko pri obračunu med PSG in Barcelono tudi za dvoboj v rokometni ligi prvakov, a naj ne bo pomote, gre za najpomembnejšo postransko stvar na svetu. Drevi bodo z začetkom ob 20.45 odigrali uvodni tekmi osmine finala nogometne lige prvakov, v paru nocojšnjih tekem pa je osredotočenost bolj kot na srečanju med Benfico in dortmundsko Borussio na novem epskem soočenju med Paris Saint-Germainom in Barcelono. Tokratno bo še posebno pomembno za trenerja PSG Unaija Emeryja, ki želi proti Kataloncem izboljšati obupen osebni izkupiček v uspešnosti. Baskovskega stratega so v Pariz kot naslednika Laurenta Blanca pripeljali ravno z namenom, da klub iz mesta luči v ligi prvakov po štirih zaporednih izpadih v četrtfinalu naposled pripelje na višjo raven tekmovanja. Drugo mesto v skupinskem delu LP za Arsenalom seveda ni pomagalo pri ugodnem žrebu, Emery pa je od 23 obračunov z Barcelono v trenerski karieri zmagal enkrat samcat, v pretekli sezoni s Sevillo, ima pa še šest remijev. Pariškega nogometnega velikana je sicer v preteklih letih Barça dvakrat izločila na četrtfinalni stopnji, v letih 2013 in 2015. A sveža samozavest, PSG je na zadnjih enajstih tekmah v vseh tekmovanjih desetkrat zmagal in enkrat igral neodločeno, je klubu, ki ga na veliki nogi drži katarski denar, dala novi zagon. PSG je tudi v evropskih tekmovanjih na domačem stadionu Park princev izgubil le enkrat v desetletju. »Morali bomo odigrati dve vrhunski tekmi. Vsakdo ligo prvakov začenja z mislijo, da le ne bi prekrižal poti z Barcelono. A na koncu koncev, vse je odvisno od nas,« se izziva zaveda branilec PSG Maxwell, sicer nekdanji nogometaš Barçe. Krilni igralec Lucas Moura pa je pridodal: »Barcelona je zame najboljši klub na svetu, a nihče ni nepremagljiv. Tudi sami smo zelo močni, na evropskem prizorišču smo si v zadnjih dobrih štirih letih pridobili spoštovanje. A proti Barceloni ne smeš storiti napake, če jo, si mrtev.« PSG je sicer v skupinskem delu lige prvakov katalonskega giganta ugnal leta 2014, ko je bil izid 3:2; to je bil edini Barçin poraz v zadnjih šestih ogledih s francoskimi nogometnimi prestolničarji.

Smrtonosni napad

Petkratni evropski klubski prvak Barcelona gre v pariški obračun nabrušena po visoki zmagi s kar 6:0 na zadnjem španskoligaškem gostovanju pri Alavesu. Moštvo trenerja Luisa Enriqueja je tako na zadnjih 22 dvobojih le enkrat igrišče zapustilo povsem sklonjene glave. To pomeni tudi, da so v igri, drugič v zadnjih treh letih, za lovoriko še v vseh treh tekmovanjih, v katerih se žogajo: španskem prvenstvu, kraljevem pokalu, v slednjem so že v finalu, in ligi prvakov. »Seveda tega ne omenjamo na glas, a vsi igralci imajo to v mislih. Zelo pomembno je, da smo kar se da dolgo v vsakem tekmovanju, ta klub je rojen za lovorike,« je navrgel nekdanji levi branilec pariškega kluba, zdaj pa Barcelone Lucas Digne in samozavestno napovedal: »Naš smrtonosni napad z Lionelom Messijem, Neymarjem in Luisom Suarezom nas bo znova prepeljal čez oviro, imenovano PSG. Ko imaš najboljše napadalce na svetu, to lahko kadar koli naredi razliko.« 

Deli s prijatelji