NAVIJAČI

Barcelonini Slovenci

Objavljeno 14. april 2013 14.26 | Posodobljeno 13. april 2013 20.43 | Piše: D. P.

Španski nogometni klub Barcelona ima tudi v Sloveniji veliko privržencev.

Nogometna mladost na treningu. Foto: Jana Šnuderl

»Saj vam ne morem povedati in razložiti, to morate preprosto doživeti, Barcelona je več kot klub,« nam ves navdušen razloži Boštjan Rant, zapriseženi navijač Barcelone, ki ima za sabo že nekaj gostovanj na stadionu Camp Nou. Dve leti že tudi pomaga Kataloncem v Sloveniji iskati nove Messije in Inieste. Je tudi član društva prijateljev Barcelone Penya Blaugrana Eslovena Triglav, ki so ga ustanovili Edita Dobaj, Gorazd Gronjec in Tomaž Babič. »Letos smo dobili tudi marmorni grb kluba, vklesan v steber stadiona v čast slovenske Penye, na to smo zelo ponosni,« povedo v društvu, kjer vsak mesec organizirajo vsaj eno gostovanje. Letos je bilo najbolj zanimivo v Milanu. »Tja smo šli kot na vsako gostovanje, da podpremo naš klub. Tako smo navdušili peščico navijačev Milana, da so se hoteli kar slikati z nami,« se pohvali Boštjan, ki je eden od 550 članov društva. Najmlajši Tristan ima komaj tri mesece, najstarejši Jože Malenšek bo letos dopolnil 70 let.

Barcelona poskrbi, da otrokom ni dolgčas.

Ker so dobro organizirani, jih je Barça povprašala, ali bi jim pomagali pri iskanju talentov. »Malce smo potipali teren, beseda je dala besedo,« nadaljuje Rant, ki je lani s sodelavci, zbranimi v podjetju Campus, na štirih terenih gostil 740 otrok, letos jih bo 600; igralo in brcalo se bo v Kopru, Ljubljani in na Ptuju. Tudi letos je odziv dober, prostih je le še nekaj mest.

»Barcelona poskrbi, da otrokom ni dolgčas,« nadaljuje Rant. Ne gre le za nogomet, ampak tudi za osebnostni razvoj igralcev, starih od 7 do 16 let. Barcelona vsako leto na vsak kamp pošlje štiri svoje trenerje. »Borimo se, da dobimo najboljše,« povedo v Barcelonini slovenski izpostavi in se veselijo dela z Josejem Mortalio, Robertom Fernandezom in Robertom Diazom. »Četrtega člana nam še javijo,« doda Rant, ki se v teh dneh pospešeno uči španščino.

Pred začetkom kampa bo 100 zvestih navijačev iz Slovenije še enkrat romalo v Barcelono, tam bodo praznovali še en naslov španskega prvaka. »Més que un club, več kot klub, to je družina,« nas še enkrat opomni Boštjan.

Deli s prijatelji