LIGA PRVAKOV

Barcelona po Realu ponižala še Romo

Objavljeno 26. november 2015 09.15 | Posodobljeno 25. november 2015 21.08 | Piše: Rok Tamše

Barcelona, Bayern in Zenit že naprej, Kamplov Bayer ima le minimalne možnosti.

Če je kdo po sobotnem demoliranju Real Madrida v španskem prvenstvu (4:0) menil, da je Barcelona odigrala popolno tekmo, potem se je moral sredi tedna popraviti. V 5. krogu skupinskega dela nogometne lige prvakov je Barcelona na svojem stadionu še močneje ponižala italijanskega podprvaka Romo. Zvezdniki evropskega prvaka so že v prvih 20 minutah tekme iz gostov naredili smešno, pomilovanja vredno ekipo. Zadela sta Luis Suarez in Lionel Messi, prvi je potem prispeval še svoj drugi zadetek tik pred odmorom. V slačilnici Rome si verjetno niso imeli kaj veliko povedati, saj so bili kot razbita vojska. Na igrišče stadiona Camp Nou so se vrnili z le eno mislijo: prejeti čim manj zadetkov. No, njihova mreža se je zatresla še trikrat, neusmiljeni so bili Messi, Gerard Pique in Adriano. Bošnjak Edin Džeko je v sodnikovem podaljšku dosegel vsaj častni gol za sinove volkulje, ki so delovali kot zmedeni zajci.

Urugvajec Suarez je na petih tekmah LP zabil že pet golov. »Vedeli smo, da mora vsak od nas izpolniti pričakovanja navijačev. Odigrali smo perfektno tekmo. Na sredini igrišča nasprotniku nismo pustili prav nič prostora. Tekma je bila odločena že po prvem polčasu. Neymar, Messi in jaz smo tu za dobrobit moštva in Barcelone. Ne razmišljamo individualno,« je vzhičeno pojasnjeval 28-letni Suarez, ki se je tako kot vsa družina blaugrana razveselil Messijeve fantastične vrnitve po poškodbi od prve minute tekme: »Ljudje so čakali Messija, da se vrne, in zato smo vsi veseli, da je bil tudi strelec dveh zadetkov.« Napadalna trojka Barçe se je dobesedno norčevala iz obrambe Rome, zdi se, da lahko Messi, Neymar in Suarez igrajo z zavezanimi očmi. »Z njima se res odlično dopolnjujem. Zavedamo se svoje odgovornosti v igri, želimo pa se tudi zabavati,« je dejal 28-letni Argentinec, ki se je dokončno vrnil po dveh mesecih okrevanja po poškodbi. »Bil sem pošteno vznemirjen zaradi vrnitve na igrišče. Užival sem, ko sem gledal ekipo, toda igrati je precej bolje,« je priznal Messi, najboljši nogometaš na svetu, ki bo januarja za uradno potrditev tega naziva zagotovo še petič v svoji karieri prejel zlato žogo: »Upam, da bomo na odru skupaj z Neymarjem in Luisom.« Ta izjava samo še dodatno potrjuje, kako lačen je lovorik, med drugim je že na glas razmišljal tudi o svetovnem klubskem prvenstvu, ki je na sporedu decembra. Trener Luis Enrique si kajpada želi, da njegova ekipa ostane na tej ravni kar najdlje. »Ko vidiš, da se tvoji igralci zabavajo na igrišču, si vesel. Seveda lahko še kakšno stvar izboljšamo. V tako kompleksnem športu, kot je nogomet, je vselej prostor za napredek. Smo v dobrem obdobju in iz tega moramo potegniti kar največ,« ostaja pragmatičen strateg Barcelone.

Pri Romi so v nesrečnem večeru lahko bili veseli le vesti iz Belorusije, kjer je njihov tekmec za drugo mesto v skupini E, Bayer Leverkusen s slovenskim reprezentantom Kevinom Kamplom, iztržil zgolj remi proti Bate Borisovu (1:1). Trenutno imata obe ekipi po pet točk. Tako imajo Italijani vso usodo v svojih rokah, saj v zadnjem krogu gostijo prav beloruskega prvaka, Bayer pa se bo doma pomeril z Barcelono. Roma ima tudi boljši medsebojni izkupiček, saj je bilo v Leverkusnu 4:4, v Rimu pa 3:2. Ob znanem razmerju moči je pred Kamplom in druščino misija nemogoče.

Tudi münchenski Bayern si je v velikem slogu v skupini F priigral mesto v osmini finala lige prvakov. Na Allianz Areni je padel grški Olympiakos (4:0), za poker zadetkov pa so poskrbeli Douglas Costa, Robert Lewandowski, Thomas Müller in Kingsley Coman. »Izkušnje mi govorijo, da moramo v Münchnu igrati z veliko napadalci, da zabijamo gole. To je tvegano, vendar si priigramo veliko priložnosti. Dokler smo sposobni nadzorovati igro, lahko igramo s petimi napadalci kot tokrat,« je zadovoljno ugotovil trener Bayerna Pep Guardiola. Barcelona in Bayern ta čas igrata z naskokom najboljši nogomet na planetu.

Stoodstoten le Zenit

Izidi in vrstni red v skupinah od E do H po torkovih tekmah 5. kroga lige prvakov – skupina E: Bate Borisov : Bayer Leverkusen 1:1, Barcelona : Roma 6:1, vrstni red: Barcelona 13 točk, Bayer in Roma po 5, Bate Borisov 4; skupina F: Arsenal : Dinamo Zagreb 3:0, Bayern : Olympiakos 4:0, vrstni red: Bayern 12 točk, Olympiakos 9, Arsenal 6, Dinamo Zagreb 3; skupina G: Porto : Dinamo Kijev 0:2, Maccabi Tel Aviv : Chelsea 0:4, vrstni red: Chelsea in Porto po 10, Dinamo Kijev 8, Maccabi Tel Aviv 0; skupina H: Zenit St. Peterburg : Valencia 2:0, Lyon : Gent 1:2, vrstni red: Zenit 15 točk, Gent 7, Valencia 6, Lyon 1. Citat Poudarek

Deli s prijatelji