NAKUPI IGRALCEV

Balotelli spet v Milanu, Olimpija snubi Elekeja

Objavljeno 26. avgust 2015 14.55 | Posodobljeno 26. avgust 2015 14.57 | Piše: Rok Tamše

Na nogometnem trgu imajo klubi čas za nakupe igralcev le še do konca avgusta.

Mario Balotelli.

Samo še do konca avgusta bo trajal poletni prestopni rok za nogometaše, temperatura pričakovanj pa je že dosegla vrelišče. In to ne samo v najuglednejših tujih ligah, temveč tudi v Sloveniji, kjer se je poleg Maribora pojavil še en bogati snubec – Olimpija. S prihodom Milana Mandarića za predsednika imajo zmaji na voljo potencialno neomejen proračun za slovenske razmere. Potencialno zato, ker se izkušeni poslovnež z bogatim nogometnim znanjem ne bo podajal v brezglave nakupe igralcev. Vseeno pa je Olimpija zdaj že v položaju, ko lahko za posameznega igralca ponudi tudi več kot Maribor, posebno če s tem onemogoči krepitev najhujšega tekmeca. To sicer ruši plačilna razmerja v Prvi ligi Telekom Slovenije, toda tako je povsod po svetu. Saj veste, če si pri Realu Madrid, Barceloni, Bayernu, PSG, Milanu ali Manchester Unitedu zamislijo, da bi v svoje vrste pripeljali velikega talenta, bodo ponudili več, precej več denarja kot tekmeci.

Na domači sceni je, kar se tiče prestopov, v središču pozornosti 19-letni napadalec Gorice Blessing Eleke, ki je s petimi zadetki tudi na vrhu lestvice strelcev. V svojem moštvu si ga nadvse želi videti trener Olimpije Marijan Pušnik, toda Novogoričani ne bodo kar tako podali roke za sklenitev pogodbe. Če je Maribor za Gregorja Bajdeta letos Celju plačal 300.000 evrov, bi morala Olimpija Gorici ponuditi vsaj dvakrat toliko za Elekeja, ki je mlajši in perspektivnejši golgeter. Toda Goričani so že izstavili ceno, da te kap, pa čeprav se pišeš Mandarić. Od Olimpije menda zahtevajo milijon evrov odškodnine, s čimer pravzaprav sporočajo, da ga nameravajo zadržati in pozneje sami prodati na tuje za precej večji denar. Seveda, če bo šlo vse po načrtih in bo Eleke še naprej tako učinkovit kot doslej, Gorica pa bo v vrhu razpredelnice.

Na mednarodnem nogometnem trgu je bil včeraj glavna zgodba kontroverzni italijanski napadalec Mario Balotelli, ki se je iz angleškega Liverpoola vrnil v Milan. Lani je klub iz prestolnice Lombardije zapustil za 20 milijonov evrov odškodnine, po klavrni sezoni na Otoku pa se vrača kot posojeni igralec moštva iz mesta beatlesov. Kluba sta se dogovorila v gosposki maniri, saj Milan do nadaljnjega prevzema vse obveznosti do 25-letnega Balotellija, o morebitnem odkupu in ceni tega pa se bodo pogovarjali enkrat v prihodnosti. Obveznost sploh ni majhna, saj je letna plača Super Maria pri »redsih« znašala 6 milijonov evrov, pri »rossonerih« naj bi bil pripravljen na znižanje za milijon. Navsezadnje rešuje svojo kariero in prihodnost v reprezentanci Italije.

»Vesel sem, da sem se vrnil. Nimam veliko povedati, saj samo čakam na trening. Fizično sem kar dobro pripravljen, a mi manjka vadbe z moštvom. Zelo sem motiviran, toda moram delati, ne pa govoriti. Milan je bil vedno v mojem srcu, upal sem, da se vrnem. Takoj moram začeti delati, da bom imel dobro sezono. Moram delati in ničesar drugega,« je Balotelli podelil prve bombončke novinarjem, ki pa se bojijo novih izpadov nepredvidljivega in nikoli zares ukročenega igralca, ki ima verjetno zadnjo priložnost, da se izkaže na ravni najboljših napadalcev sveta. Njegov seznam izpadov je namreč dolg kot poletne kolone na slovensko-hrvaški meji. V prvem, 18-mesečnem mandatu v dresu Milana je na 41 tekmah serie A dosegel 18 zadetkov. V minuli sezoni je za Liverpool v premier league igral na le 16 tekmah in dosegel en sam samcat gol. Ni kaj, res si rešuje kariero na najvišji ravni.

Deli s prijatelji