PREMIER LIGA

Avtor šoka z Otoka je Italijan Ranieri

Objavljeno 04. maj 2016 09.25 | Posodobljeno 04. maj 2016 09.27 | Piše: R. T.

Leicester City, avtsajder z začetka sezone, je postal angleški nogometni prvak.

Claudio Ranieri velja za umirjenega in preudarnega stratega. Foto: Reuters

Si lahko predstavljate, v Leicestru so dolgih 132 let, kolikor deluje njihov najboljši nogometni klub, čakali na največji uspeh v domačih tekmovanjih. In po dobrem stoletju si je Leicester City v vlogi popolnega avtsajderja zagotovil naslov prvaka v elitni angleški premier league že dva kroga pred koncem prvenstva, saj ima sedem točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Tottenham Spurs (77:70). Še lani so si igralci Leicester Cityja po veliki borbi komaj priigrali obstanek v elitni angleški ligi, kjer so zasedli 14. mesto. Pred novo sezono je namesto Nigela Pearsona na trenerski stolček lisic sedel Italijan Claudio Ranieri, startali pa so s tihim upanjem, da bi si obstanek v prvoligaški druščini zagotovili že veliko prej kot pa v nervoznem finišu sezone. Njihove možnosti, da zasedejo vrh lestvice, so stavnice ocenile s kvoto 1:5000, potem pa je sledila fantastična zgodba, ki jo mnogi komentatorji ocenjujejo kot pravljico in največje športno presenečenje v zgodovini Velike Britanije. In ja, nekdo je obogatel, pa če je na Leicester City za zabavo položil zgolj 100 funtov.

Od tekme do tekme

»Občutki so neverjetni, za vse sem zelo vesel. Ko sem prišel v klub, tega nisem pričakoval. Sem pragmatičen mož, želel sem samo zmagati tekmo za tekmo in pomagati igralcem, da napredujejo iz tedna v teden. Nikoli nisem preveč razmišljal, kam nas to lahko pripelje. Igralci so bili fantastični, njihova osredotočenost, odločnost in njihov duh so omogočili ta uspeh. Na vsaki tekmi so se borili drug za drugega, to sem spremljal z velikim veseljem. Zaslužijo si biti prvaki,« je dejal 64-letni Ranieri, ki v 30-letni trenerski karieri še ni osvojil podobno pomembne lovorike, čeprav je vodil takšne velikane, kot so Juventus, Inter, Roma, Atletico Madrid, Valencia in Chelsea. Zadnjega je vodil v obdobju 2000–2004, odpoved pa je dobil ob prihodu ruskega oligarha Romana Abramoviča, ki je začel novo poglavje v zgodovini londonskega kluba. Toda danes se najslajše smeje Ranieri s svojimi novopečenimi šampioni, med katerimi izstopajo Jamie Vardy, ki je postal celo reprezentant Anglije, novinarji pa so ga izbrali za igralca sezone, Riyad Mahrez, N'Golo Kante in kapetan Wes Morgan.

Navdušen tudi Lionel Messi

Uspeh Leicester Cityja niti približno ni ostal samo otoška zgodba. Dotaknil se je tudi nogometnih privržencev povsod po svetu, tudi največjih nogometnih asov. Lisice so navdušile tudi najboljšega nogometaša Lionela Messija, ki je tvitnil: »To je razlog, zakaj imamo radi nogomet. Čestitke!« Ob športnem šoku na Otoku ni ostal ravnodušen niti predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino, ki je podvig angleškega prvaka opisal kot čudovito zgodbo in pravljico. Vsi se strinjajo, da je uspeh Leicester Cityja veliko upanje za vse manjše klube, da lahko pridejo v ospredje med bogate velikane svetovnega nogometa.

»Še nikoli prej nisem doživel takšnega moštvenega duha. Smo kot bratje. Ljudje so to lahko videli že v prejšnji sezoni, ko so pričakovali, da bomo izpadli, a smo se pobrali in dokazali, da so se motili. Takrat smo se veliko naučili, toda nihče od nas ni verjel, da se lahko zgodi kaj takega. Zdaj komaj čakam na soboto, ko bom dvignil lovoriko,« je dejal 30-letni Morgan, ki ga s soigralci čaka imeniten obračun z Evertonom na domačem stadionu King Power z 32.262 sedeži. Prvi zvezdnik lisic je 29-letni napadalec Vardy, ki je v klubu od leta 2012. Lani je dobil prvo povabilo v angleško reprezentanco, za katero je doslej odigral šest tekem in zabil dva gola. V tej sezoni premier league je v 34 tekmah dosegel 22 zadetkov, strelec je bil na kar 11 zaporednih tekmah. »To je največji dogodek v zgodovini kluba, vsi se počutimo privilegirano, ker smo del te zgodbe. Vse je toliko bolj posebno, ker smo to dosegli kot moštvo. Vsaka minuta trdega dela na treningih je prispevala k temu dosežku,« je dejal Vardy, ki pooseblja junaka na poti iz nižjih lig do nogometnega glamurja na najvišji ravni.

Gary Lineker je bivši angleški reprezentant (80 tekem, 48 golov), danes je eden najbolj cenjenih televizijskih komentatorjev, bleščečo igralsko kariero pa je začel prav v Leicester Cityju. Za lisice je v obdobju med letoma 1978 in 1985 odigral 194 tekem in dosegel 95 zadetkov. »Leicester City je postal angleški prvak. To je največji športni šok v mojem življenju, pa še za moj klub gre,« je vzneseno sporočil 55-letni Lineker, ki je obljubil komentiranje v spodnjicah, če lisice osvojijo naslov prvaka. Še to: lastnik Leicester Cityja je tajski milijarder Vichai Srivaddhanaprabha, ki je leta 2010 klub kupil od zdajšnjega predsednika ljubljanske Olimpije Milana Mandarića za domnevnih 20 milijonov funtov. 

Oblak v španskem trilerju

V najmočnejših nogometnih ligah je že dolgo znan prvak francoske ligue 1, to je PSG. V Italiji je prav tako že rešeno vprašanje prvaka, naslov je spet osvojil torinski Juventus. V Nemčiji mora Bayern le še potrditi nov naslov prvaka, saj ima dva kroga pred koncem prvenstva pet točk prednosti pred Borussio Dortmund (82:77). Pravi triler v boju za naslov prvaka pa bomo spremljali še v zadnjih dveh krogih španske la lige. Trenutni vrstni red je: Barcelona 85 točk, Atletico Madrid 85 in Real Madrid 84. Slovenci kajpada stiskamo pesti za reprezentančnega vratarja Jana Oblaka v dresu Atletica. Tega najprej čaka gostovanje pri Levanteju, sledi domača tekma s Celto iz Viga. Barcelona ima na sporedu mestni derbi z Espanyolom, potem gostuje v Granadi, kjer igra slovenski reprezentant Rene Krhin. Real Madrid bo najprej gostil Valencio, v zadnjem krogu pa bo gostoval pri Deportivu v La Coruñi.

 

Deli s prijatelji