NELAGODJE IN RAZOČARANJE

Avstrijci nagajajo Katančevi četi

Objavljeno 26. maj 2014 14.23 | Posodobljeno 26. maj 2014 14.23 | Piše: Rok Tamše

Zbor nogometne izbrane vrste pred južnoameriško turnejo je zmotilo ravnanje avstrijskega prvaka Red Bull Salzburga.

Selektor Srečko Katanec je včeraj svoje izbrance, tudi Miša Brečka, pričakal kar na stopnišču hotela. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – Od vsega začetka je bilo zamišljeno, da bo bližnje gostovanje slovenske nogometne reprezentance v Južni Ameriki tudi spektakularna nagrada za vse v izbrani vrsti in okrog nje. Prvo potovanje nacionalne selekcije na tisti konec sveta ter prijateljski tekmi z Urugvajem in Argentino tik pred njunim odhodom na svetovno prvenstvo v Braziliji, vse to je napovedovalo prijeten izziv in nove koristne izkušnje za izbrance selektorja Srečka Katanca. Toda počasi se vse skupaj spreminja v nelagodje in razočaranje.

Razburjeni
 Srečko Nacionale

Na včerajšnjem zboru reprezentantov v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju je Katanec kar sam povabil novinarje k sebi, češ da nam mora nekaj povedati. »Kevin Kampl se nam ne bo pridružil na tej akciji. Njegov klub Salzburg mu ne dovoli igrati za reprezentanco. Klub ima to pravico, saj ta zbor in tekme niso uradni termin Fife (Mednarodne nogometne zveze, op. a.). Prav zanima me, kateri veleum se je odločil, da čas tokratnih tekem ni termin Fife. Tega sploh nisem vedel. Morda je tudi moja napaka, da se nisem pozanimal. Toda ne vem, kako si predstavljajo prijateljske tekme reprezentanc, ne da bi klubi dovolili svojim igralcem, da se jih udeležijo. Preseneča me, da v Salzburgu dovolijo petim igralcem, da igrajo za reprezentanco Avstrije. Vse skupaj se mi zdi nesmiselno. Če bi to vedel prej... Preprosto ne razumem. Samo to sem hotel povedati,« je vidno razburjen razlagal Katanec. Ni hotel posebej razpredati, koliko za igro Slovenije pomeni Kampl. Prvi igralec avstrijskega prvaka postaja tudi najmočnejši člen slovenskega moštva, Katanec okrog njega gradi igro za prihodnost. In koga bo vpoklical namesto Kampla? »Še ne vem. Bom razmislil,« je dejal Srečko Nacionale. Morda se bo odločil za vezista Maribora Gorana Cvijanovića, ki ga je že preizkušal.

Je Kampl pred prestopom?

Kakor smo neuradno izvedeli, je bilo v zadnjih dneh precej mučnega dopisovanja in telefoniranja na relaciji Ljubljana–Salzburg. Avstrijci so menda celo zagrozili z uporabo pravnih sredstev v primeru, da bi pri Nogometni zvezi Slovenije vztrajali, da se Kampl udeleži južnoameriške turneje. Tokrat je po pravilih klub tisti, ki se odloča po svoje, in ni v pomoč niti agencija, ki zastopa Kampla. In zakaj na Solnograškem slovenskemu zvezdniku ne dovolijo igranja za reprezentanco, čeprav je zdaj klubski odmor? O tem priča tudi sporočilo na telefonski tajnici šefa oddelka za odnose z javnostjo pri Red Bull Salzburgu, Christiana Kircherja. »Ker je zdaj nogometni odmor, bom spet dosegljiv v torek, 10. junija,« nam prijazno pojasni. Kampl razumljivo zapleta noče komentirati, saj bi si lahko nakopal nasprotnike v klubu.

Najverjetnejša razlaga za takšno ravnanje je, da je 23-letni slovenski vezist tik pred odhodom v enega izmed uglednejših evropskih klubov. Ker novi delodajalci nočejo tvegati, da bi se Kampl morebiti poškodoval tik pred prestopom, so verjetno prijazno namignili šefom Salzburga, da enega najvidnejših igralcev v letošnji sezoni evropske lige maksimalno zaščitijo pred kakršnimi koli nevšečnostmi. V nemškem Solingenu rojeni igralec je zelo vroča roba na nogometnem tržišču, pozimi je odkrito občudoval londonski Arsenal in izrazil željo, da bi kdaj igral za topničarje, saj da mu ustreza njihov slog igre. Po drugih govoricah je bil v stikih s torinskim Juventusom. Sicer ima Kampl pogodbo s Salzburgom do poletja 2018, a je jasno, da do takrat ne bo teptal nogometnih zelenic pri severnih sosedih. Njegova trenutna tržna vrednost je 7,5 milijona evrov, ko pa je v igri več zainteresiranih klubov, lahko ta še naraste. Če bo Kampl storil korak naprej v svoji klubski karieri, bo to dobro tudi za slovensko reprezentanco.

Oslabljeni in razpršeni

Ne glede na ta zaplet bodo Katančevi izbranci do srede temeljito trenirali na Gorenjskem, potem pa sledi potovanje v Buenos Aires, od koder bodo skočili na tekmo z Urugvajem v Montevideo (4. junija) in na dvoboj z Argentino v La Plato (7. junija). Že prej je bilo jasno, da v izbrani vrsti ne bo poškodovanih Valterja Birse, Reneja Krhina, Tima Matavža in Zlatana Ljubijankića. Tudi zato je Kamplova odsotnost toliko bolj občutljiva. Člana Maribora Aleš Mertelj in Martin Milec ter novinca Erik Janža (Domžale) in Rajko Rotman (Rudar) so včeraj odigrali še tekme zadnjega kroga državnega prvenstva, zato se bodo reprezentanci priključili danes, tako kot tudi Nejc Pečnik, ki je igral tekmo v dresu beograjske Crvene zvezde. Še pozneje, kar v Buenos Airesu, se bo reprezentanci pridružil prvi napadalec Milivoje Novaković, ki ga v sredo čaka tekma z japonskim klubom Shimizu S-Pulse. Takšno kapljanje igralcev po obrokih pa seveda ne pomeni nič dobrega za pripravo moštva, ko gre na noge tako uglednima reprezentancama. »Poskušal bom določene igralce dati na druge igralne položaje, ker današnji nogomet zahteva dinamiko, vzdržljivost, hitrost. V tem pogledu mi nismo ravno v redu. Na teh dveh težkih obračunih, kjer se bomo morali verjetno 90 odstotkov časa braniti, potrebujemo nekoga, ki lahko sprinta naprej proti golu in je nevaren. Malo bom mutil, kot pravim, upam, da bo to izpadlo dobro,« je pred dnevi dejal Katanec. Kot da bi slutil, da bo še kaj šlo narobe.

Rok Tamše  Kevin Kampl zaradi prepovedi kluba ne bo igral proti urugvajskim in argentinskim zvezdnikom. (foto: leon vidic) Triglav v 2. ligo, krka v boj z radomljami

V zadnjem krogu državnega prvenstva nogometašev je moštvo Luke Koper potrdilo drugo mesto z zmago proti Rudarju. Novomeška Krka pa je premagala kranjski Triglav, ki je tako izpadel v drugo ligo. Krka bo igrala dodatne kvalifikacije za obstanek s Kalcer Radomljami; prva tekma bo 31. maja na Dolenjskem, povratna pa 4. junija. Rezultati 36. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Luka Koper : Rudar 3:1 (400 gledalcev; Jaka Štromajer 4., 14., 47.; Matej Podlogar 60.), Maribor : Domžale 0:0 (6000 gledalcev), Celje : Gorica 0:2 (700 gledalcev; Gonzalo Borges 51., Massimo Coda 78.), Krka : Triglav 3:0 (750 gledalcev; Žiga Kastrevec 5., Marin Perić 22., Danijel Rašić 60.), Olimpija : Zavrč 3:2 (400 gledalcev; Marko Vukčević 12., Filip Valenčič 28., Nik Omladič 30.; Dejan Kurbus 62., Doris Kelenc 68.). Vrstni red strelcev: Mate Eterović (Rudar) 19 golov, Massimo Coda (Gorica) 18, Nusmir Fajić 16, Jean-Philippe Mendy 14, Marcos Tavares (vsi Maribor) 13.

Deli s prijatelji