SLAVJE

Astanin Branko Ilić slavi točko

Objavljeno 02. oktober 2015 13.20 | Posodobljeno 02. oktober 2015 13.20 | Piše: R. T.
Ključne besede: Branko Ilič

Jan Oblak v dresu Atletico Madrida razočaran po porazu z Benfico.

Branko Ilić čaka na Galatasarayevega Nizozemca Wesleyja Sneijderja. Foto: Reuters

Uf, kakšni drami smo bili priča v glavnem mestu Kazahstana, ki je prvič v zgodovini gostil tekmo elitne lige prvakov v nogometu. V 2. krogu skupine C sta se udarila debitant v tem tekmovanju Astana, ki je v kvalifikacijah opravila s slovenskim prvakom Mariborom, in turški velikan Galatasaray iz Istanbula. Slovenski reprezentančni branilec Branko Ilić bo na skorajšnjem zboru izbrane vrste kolegom in novinarjem z veseljem pripovedoval o veliki osvojeni točki proti favoriziranim tekmecem. Gostitelji so iztržili izid 2:2, pa čeprav so dosegli vsega en avtogol, zanj je poskrbel vratar Nenad Erić. Toda Turki so bili še večji osmoljenci, saj so kar dvakrat zatresli lastno mrežo. Da bi bila drama popolna, so vsi trije avtogoli padli od 77. do 89. minute. Dotlej so gostje vodili z 1:0, strelec je bil Bilal Kisa. V finišu tekme pa je sledil razplet za infarkt. Najprej je Hakan Balta zatresel lastno mrežo in Astani omogočil izenačenje. Turki so mislili, da jih je bog nagradil z avtogolom na drugi strani, ko je žogo v lastno mrežo potisnil kar Astanin vratar Erić. Toda vsemogočni je imel povsem drugačen načrt, svoj avtogol je dodal še branilec Galatasaraya Lionel Carole in tako kazahstanskemu prvaku omogočil, da je prebil led z osvajanjem točk v najmočnejši ligi na svetu.

»To je bila zgodovinska tekma za Astano in vso državo. Poskušal sem umiriti svoje igralce in jih prepričati, da igrajo tako kot v domačem prvenstvu – napadalno in kombinatorno. Imamo dobre igralce, toda morali bomo še trdo delati, da bi prišli do zmage,« je ostal realen bolgarski strateg na klopi Astane Stanimir Stoilov. Njegov kolega na klopi Galatasaraya Hamza Hamzaoglu je dejal: »Astani moram čestitati za njen izjemni duh. Imeli smo idejo, kako igrati močneje v obrambi in napadu, a tudi pri Astani so imeli svojo. Rezultat je plod tega. Navijači so zelo dobro navijali, ozračje je bilo krasno. Ker smo bili dvakrat v vodstvu, bi rekel, da smo izgubili dve točki in ne osvojili ene.«

Precej bolj klavrna atmosfera je bila na stadionu Vicente Calderon v Madridu, kjer so slovenski reprezentančni čuvaj mreže Jan Oblak in soigralci pričakali Oblakov nekdanji klub Benfico iz Lizbone. Vse je kazalo, da se bo za Atletico uresničil logičen scenarij, ko je v 23. minuti svoj prvi zadetek v LP zabil 20-letni argentinski vezist Angel Correa. Toda portugalski prvak je izenačil še pred odmorom z zadetkom njegovega rojaka v dresu Benfice Nicolasa Gaitana. Že hitro po prihodu iz slačilnic, v 51. minuti, je svoj prvenec v ligi prvakov zabil še komaj 18-letni Portugalec Gonçalo Guedes. Orli iz Lizbone, ki so proti vratom Atletica sprožili le pet strelov, in to dva natančna v okvir vrat, so do konca zdržali juriš gostiteljev, ki so sprožili kar 23 strelov, od tega sedem proti vratom Julia Cesarja, in izvedli tudi 12 strelov iz kota (Benfica le enega). »V prvem polčasu smo imeli priložnost, da povišamo vodstvo, a ker tega nismo izkoristili, je Benfica izenačila. Po zaostanku smo poskušali vse, da bi izenačili, toda gostje so bili izjemni v obrambi in zasluženo zmagali. Moramo se osredotočiti na naš zaključek akcij. Seveda je rezultat slab, toda naš pristop ni bil sporen. Smo drugi v skupini in sproščeno pričakujemo naslednje tekme,« je ostal miren trener Atletica Diego Simeone, čeprav je bil to prvi Atleticov evropski poraz na domačem igrišču v zadnjih 25 tekmah.

Gospod 500 že ujel Raula

Prvi zvezdnik Real Madrida Cristiano Ronaldo je imel krasen večer na Švedskem, kjer je Malmöju zabil dva gola. Tridesetletni Portugalec je tako dosegel 500. gol v svoji karieri in se na vrhu lestvice strelcev Reala izenačil z Raulom, oba sta dosegla po 323 zadetkov. Toda Raul je za to potreboval 16 sezon, Ronaldo pa nekaj več kot šest.

V skupini B vsi po 3 točke

Izidi 2. kroga lige prvakov v skupinah od A do D. Skupina A: Malmö : Real Madrid 0:2, Šahtar Donjeck : PSG 0:3, vrstni red: Real Madrid in PSG po 6 točk, Malmö in Šahtar po 0; skupina B: CSKA Moskva : PSV Eindhoven 3:2, Manchester United : Wolfsburg 2:1, vrstni red: CSKA Moskva, Manchester United, PSV in Wolfsburg po 3 točke; skupina C: Astana : Galatasaray 2:2, Atletico Madrid : Benfica 1:2, vrstni red: Benfica 6 točk, Atletico Madrid 3, Astana in Galatasaray po 1; skupina D: Juventus :Sevilla 2:0, Borussia Mönchengladbach : Manchester City 1:2, vrstni red: Juventus 6, Sevilla in Manchester City po 3, Borussia M. 0.

Deli s prijatelji