FIFA

Arabski princ izziva Blatterja

Objavljeno 27. marec 2015 13.06 | Posodobljeno 27. marec 2015 13.06 | Piše: Marko Uršič

Razplamteva se medijska vojna pred volitvami za predsednika Fife. Aliju Bin Al Huseinu gre v nos predvsem, ker reveži dobijo le drobtinice.

Bo od konca maja Fifino predsedniško zastavico nosil Ali Bin Al Husein, levo, Sepp Blatter ali kdo tretji? (Foto: Arunfoot.blogspot.com)

Seppa Blatterja se že nekaj časa drži podoba samodržnega vladarja svetovnega nogometa, ki zaradi moči in denarja ne kani zapustiti udobnega vodstvenega fotelja. Opozicija predsedniku Mednarodne nogometne zveze (Fifa) se je razširila, del nje pa je tudi Arabec. Jordanski princ Ali Bin Al Husein, eden od tistih, ki se bodo na volitvah 29. maja potegovali za predsedniški stolček pri Fifi, je že medijsko dejaven. »Vladajoči svetovni organ ima napačne poglede pri razvoju nogometnega športa, mnoge nacionalne zveze denimo nimajo niti temeljev za razvoj, so brez igrišč in opreme. Fifa je bila poleg tega pri določitvi datuma dodelitve celinskih kvot za svetovno prvenstvo leta 2018 neodgovorna, to se bo zgodilo šele na izvršnem odboru dan po predsedniških volitvah. Mnogi lahko to uporabijo kot politični argument, ne bo pa tehtne, zdrave in študiozne debate. Ne smemo si privoščiti napak, ki so se zgodile že v preteklosti. Da ne govorim o 27 zapravljenih milijonih dolarjev za film o Fifi, torej o samih sebi,« kritizira princ iz Jordanije, od leta 2011 Fifin podpredsednik za Azijo.

No, veljaki Mednarodne nogometne zveze so pred dnevi v javnost samovšečno poslali poročilo, da so del dohodka iz zadnjih štirih let, se pravi dobro milijardo dolarjev (1,052.000) namenili za razvoj žogobrca na zemeljski obli. Milijardica sicer tvori dvajset odstotkov izdatkov v omenjenem času. »Denar ni bil dobro porabljen. Ne morem si predstavljati, da organizacija s tolikšnim proračunom in bogastvom, kot ju ima Fifa, ne more vsaki temeljni zvezi zagotoviti osnovnih pogojev za delo,« je ost nameril Al Husein. Arabski princ se bo na volitvah za predsednika Fife v boj z Blatterjem podal še z drugima dvema izzivalcema, Michaelom van Praagom, prvim možem nizozemske zveze, in nekdanjim portugalskim virtuozom Luisom Figom.

Pomoč po kapljicah

»V Aziji morajo mnogi Fifo kar sami prositi za pomoč, prihaja pa le po kapljicah. Lokalne potrebe in Fifin dotok niso usklajeni. Mednarodni zvezi gre bolj za njeno, v narekovajih, velikodušno podobo kot za resnično podporo nogometu po svetu. Poglejte samo karibske otoke, tam je veliko nadarjenih fantov impresivne telesne moči, takšni so tudi v Aziji in na črni celini,« se ni ustavil predsednik jordanske nogometne zveze in član izvršnega odbora Fife. O Fifinem filmu Združene strasti pa ni preveč izgubljal besed; denar, namenjen tudi igralcema Timu Rothu in Gérardu Depardieuju, bi precej bolj sedel kot pomoč razvoju nacionalnih zvez. »Razvojnega programa ne izvršuje oziroma nadzira izvršni odbor. Blatter se je sicer že opravičil, ker pri tej zadevi ni bil samopobuden. A to je tako ali tako stvar slabega upravljanja. To je le eden od preprostih primerov,« Arabec ne odobrava Švicarjeve poslovne logike. »Nogometno nikoli nisem ničesar obljubil, česar nato tudi nisem izpolnil. Tudi tokrat bo tako,« je eden od argumentov, s katerimi bo jordanski princ Ali Bin Al Husein konec maja napadel samozadovoljnega Seppa Blatterja. A ta je seveda zvit lisjak, že od nekdaj je znal spretno lobirati.

Deli s prijatelji