EVROPSKA SEZONA

Ante Šimundža: Videli boste evropski Maribor

Objavljeno 14. julij 2015 16.26 | Posodobljeno 14. julij 2015 16.27 | Piše: Marko Pigac

Drevi ob 20.30 prva tekma 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov med Mariborom in Astano.

Kapetan Marcos Tavares in trener Ante Šimundža med včerajšnjim druženjem z novinarji. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Drevi ob 20.30 bo Maribor v Ljudskem vrtu odprl svojo evropsko sezono, potem ko je v prejšnji igral celo v skupinskem delu lige prvakov. Toda Chelsea, Schalke in Sporting Lizbona so prijetna preteklost, današnja realnost pa Astana iz Kazahstana, ki je ne glede na morebiti eksotični prizvok za površne spremljevalce in vse predsodke vredna vsega spoštovanja. Drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov je pač treba preskočiti, to je sveti cilj vijoličnih, ki bi radi dosegli vsaj igranje v skupinskem delu evropske lige, če se jim že ne bi izšla bitka za ligo prvakov. Toda zdaj je vsa pozornost namenjena neugodnemu tekmecu z vzhoda. »Kot vsako leto se Maribor pripravi izjemno temeljito. To pomeni, da smo vse misli usmerili v prvo tekmo, da smo v čim boljšem optimalnem stanju. Priprave so bile uspešne, stopnjevali smo formo. Nasprotnike smo analizirali do potankosti, tako da jih poznamo zelo dobro,« je dejal trener Maribora Ante Šimundža in opozoril: »Dvoboj traja 180 minut, tako da danes še ne bo končan. Vemo, kako želimo dobiti prednost. Želimo si ustvariti določeno prednost. Vem in prepričan sem, da bomo videli evropski Maribor. Pričakujem zelo obrambno naravnanega tekmeca. Verjetno se pred povratno tekmo zanašajo ravno na umetno travo, na kateri igrajo doma. Dejstvo, da so v tekmovalnem ritmu, je zagotovo prednost. Ampak glede na vse skupaj, na tekme in obremenitve, ki so jih že imeli, je lahko to dvorezen meč. Zelo relativno je. Mi smo svojo uradno tekmo tudi že odigrali, tako da smo pripravljeni.«

Vstopnice še na voljo

Iz Ljudskega vrta sporočajo, da so vstopnice za drevišnji obračun Maribora in Astane še na voljo. Pričakovati je bilo, da stadion ne bo razprodan; prvič zaradi faze tekmovanja in ugleda tekmeca, drugič zaradi počitnic in dopustov. Vseeno bo na tribunah LV bučna podpora za vijolične, z Astano pa je na Štajersko prišlo 60 privržencev iz domovine. 

Brez prejetega zadetka

Od prve minute tekme lahko na igrišču verjetno pričakujemo enajsterico, ki je začela generalko proti ruskemu Kubanu. Torej: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Ibraimi, Kabha, Mertelj, Vršič, Tavares, Volaš. O drugih, ki so imeli ali še imajo težave s poškodbami, je Šimundža povedal: »Mendy, Bohar, Filipović in Sallalich so v stanju popolne obremenitve na treningu. Imamo pa še težave z Arghusom in Ndiayejem. Ekipa se kompletira, vsi, ki so v polnem trenažnem procesu, bodo kandidirali za tekmo.« Če bi poskusili napovedati zelo ugoden razplet, je to seveda čim večja zmaga brez prejetega zadetka. »V Evropi je vedno pomembno ne prejeti zadetka. Še posebno na domačem terenu. Tudi mi razmišljamo v tej smeri in v 180 minutah je to zelo pomemben faktor. Za oboje je enako, ko so gostitelji. Tudi oni igrajo tekme na naravni travi v domačem prvenstvu, časovna razlika ne bo ključni faktor, to bodo energija Ljudskega vrta in naša ambicioznost ter izkušnje,« je prepričan Šimundža. Kaj pa igralski kader Astane, ki ga je prejšnji teden dopolnil še slovenski reprezentančni branilec Branko Ilić? »Srb Nemanja Maksimović je pri njih od začetka leta, Ilić je igral 90 minut. Sta kakovostna igralca in dodana vrednost ekipe. A nista le ona dva. Imajo še tri, štiri. So ekipa, ki dominira v svojem prvenstvu, igrajo zelo ofenzivno. Znajo pa odigrati tudi zelo obrambno, ko je to potrebno. Ker tokrat gostujejo, pričakujem, da bodo igrali obrambno.« Tudi kapetan in prvi strelec slovenskega prvaka Marcos Tavares napet kot puška čaka na uvodni sodnikov žvižg: »Stanje v slačilnici... ni nervoze. Čuti pa se želja vseh igralcev, da želijo igrati tekmo in napredovati. Imamo dovolj izkušenj, smo zelo motivirani, naredili bomo vse, da zmagamo in potem v gosteh potrdimo nadaljevanje kvalifikacij.

Ni dvoma, da smo mi v vlogi favoritov, ki pa jo moramo potrditi na igrišču.

Astana ni na ravni Maribora

Nekateri navijači zaradi skromnejših rezultatov na začetku pripravljalnega obdobja in izgubljeni tekmi za superpokal proti Luki Koper pričakujejo težave Maribora v dvoboju z Astano. Športni direktor Zlatko Zahovič se sicer strinja, da imajo opraviti z najkakovostnejšim nasprotnikom v tej fazi tekmovanja doslej, a meni: »Astana ima kar nekaj odličnih posameznikov v svojih vrstah, a kljub temu ni na našem nivoju. Ni dvoma, da smo mi v vlogi favoritov, ki pa jo moramo potrditi na igrišču. Naša forma se stopnjuje, kar je pokazala zadnja pripravljalna tekma proti odličnemu nasprotniku. Ruski Kuban je namreč kakovostnejše moštvo od Astane. Pristop na takšnih tekmah ni bil nikoli vprašljiv. Pred našimi navijači smo se zmeraj dobro odzvali, kljub oteževalni okoliščini, da so se fantje morali soočati z ogromnimi preskoki med Evropo in slovensko ligo. Potrebna je predvsem dobra priprava in prepričan sem, da bomo upravičili vlogo favorita.« Obračun z Astano je že tudi dobil oznako tekma leta. »Razumljivo. Napredovanje nam zagotavlja še vsaj štiri evropske tekme in nas ohranja v igri za želeno evropsko ligo. Morda pa nas tako kot lani popelje celo do uresničitve sanj...« je še pomenljivo dejal Zahovič pred tekmo, ki jo bo sodil Španec Carlos Del Cerro. Spoznali so ga že na lanskem odprtju sanjske evropske sezone v Mostarju proti Zrinjskemu, ko je bilo 0 : 0.

 

 

 

Deli s prijatelji