MARIBOR

Ante je že v analih s sedmico iz Strassa

Objavljeno 05. julij 2013 11.59 | Posodobljeno 05. julij 2013 12.00 | Piše: Rok Tamše

Črni dnevi za nogometaše Maribora: po odstopu Zlatka Zahoviča še sedmica proti Kaiserslauternu.

Anteju Čačiću ni lahko v turbulentnem Mariboru. Foto: Tadej Regent, Delo

STRASS – V simpatičnem avstrijskem kraju Strass, streljaj od meje s severnimi sosedi, so si nogometaši Maribora dovolili veliko ponižanje, ko jih je v pripravljalni tekmi nemški drugoligaš Kaiserslautern povozil s 7 : 0 (2 : 0). S tem izidom se je trener Ante Čačić, ki vijolične vodi zgolj nekaj tednov, že vpisal v rubriko klubske zgodovine z največjimi porazi. »Za ta izid prevzemam odgovornost. Tekma z Kaiserslauternom je prišla po zahtevni tekmi z moskovsko Lokomotivo in napornih treningih v treh dneh. Videlo se je, da so igralci utrujeni, da imajo težke noge, zato so storili veliko tehničnih in taktičnih napak. Seveda pa je poraz previsok, čeprav je zaslužen. Zdaj bomo intenzivnost treningov zmanjšali, do obračuna z Olimpijo za superpokal bomo trenirali le enkrat na dan,« je pojasnil Čačić, ki je mrkega obraza zapustil avstrijsko provinco. Resda tokrat niso igrali Marcos Tavares, Agim Ibraimi in Arghus, vsi nosilci igre Mariborčanov, in da je za moštvom niz naporne vadbe, toda tako imenovani vijolični bojevniki si pač ne bi smeli dovoliti, da jih tretjeuvrščeno moštvo nemške druge lige povsem nadigra in rezultatsko povozi. Ob tokrat nepomembni statistiki gre namreč tudi za ugled, med več kot tisočglavo množico je bila polovica mariborskih navijačev. »Zahovič, pomagaj jim!« so vzklikali viole, ko se je mreža vijoličnih neusmiljeno tresla. Po tekmi je nekaj deset privržencev slovenskega prvaka na igrišču prekinilo iztek igralcev. Sledil je kratek pogovor, nato pa še aplavz in skandiranje: »Samo en je klub, samo ena čast...«


Viole in Green Dragons bojkotirajo superpokal

Odprtje domače nogometne sezone bo minilo brez glavnih navijaških skupin. Green Dragonsov na celjski Areni Petrol v nedeljo ne bo zato, ker se ne strinjajo s terminom tekme, mačehovskim odnosom NZS do klubov in zakonom o navijačih. Viole imajo tekmo za superpokal z Olimpijo za nesmiselno, ker je Maribor državni in pokalni prvak. Imajo občutek, da se s superpokalom zgolj daje priložnost Olimpiji, da bi prišla vsaj do ene lovorike. Čaka nas komorno ozračje.

Za Mariborčani so res štirje peklenski dnevi, pa ne samo v nogometnem smislu. Ljudski vrt je dodobra pretresel odstop športnega direktorja Zlatka Zahoviča; kibici že razglašajo, da so miši začele plesati po svoje, ko mačka ni pri hiši. Tudi Čačića smo vprašali, ali Zahovičev odstop vpliva na ozračje v slačilnici. »Športni direktor je bil eden od ključnih mož pri vsem, kar je Maribor naredil. Njegov odstop se je dotaknil igralcev, o tem se pogovarjajo. Seveda to vpliva tudi na njihovo koncentracijo, ampak v tem ne bi iskal izgovora za današnji visoki poraz, sploh ne pri nekaterih igralcih. Je pa res, da je Zahovičev odstop prisoten v naši slačilnici,« je bil iskren hrvaški strokovnjak, ki je na včerajšnjem treningu varovancem že povedal svoje. Pred vrati je namreč tekma za prvo lovoriko v sezoni, Zahovič bo tudi tokrat navijač na daljavo. Če nas občutek ne vara, potem pod Kalvarijo predsednik Andrej Cotar, direktor Bojan Ban in drugi še vedno gojijo močne upe, da si bo Zahovič premislil in znova zasedel svojo pisarno po prihodu s kratkih počitnic. Če je le rešil svoj problem.

Deli s prijatelji