NOGOMET

Ante Čačić sanja le o zmagi nad Viktorio!

Objavljeno 10. avgust 2013 15.25 | Posodobljeno 10. avgust 2013 15.25 | Piše: Marko Uršič

Nogometaši Maribora se bodo v skupinski del lige prvakov poskušali prebiti prek Čehov iz Plzna

Ante Čačić pravi, da morajo vijoličasti dati maksimum (foto: Marko Pigac).

MARIBOR – Čeprav so nogometaši Maribora na parkirišču pred stadionom na veliko razpravljali, kako bi bil hrvaški Dinamo v končnici za uvrstitev v ligo prvakov zanje boljši tekmec – z njim imajo namreč največ neporavnanih računov –, pa je njihov strateg Ante Čačić priznal, da ugodnejšega nasprotnika, kot je Viktoria iz Plzna (tekmi bosta 20. avgusta na Češkem in 28. v Ljudskem vrtu), ni bilo mogoče dobiti. Morebiti bi lahko to bil le še škotski Celtic, saj bi to pomenilo vnovično številnejše romanje mariborskih navijačev na Otok. »Gre za čvrsto in stabilno ekipo, ki je pretežno sestavljena iz samih domačih igralcev, če prištejemo še Slovake, ki spadajo v njihovo nekdanjo državo,« je prve vtise o skoraj trikrat dražji ekipi (27 milijonov) od vijoličastih (11,5 milijona) pojasnil Čačič.

Druga teka pred domačim občinstvom

Vendar je tudi sarajevski Željezničar, lanski dobri znanec slovenskega prvaka, ki je bil suvereno odpravljen, sestavljen iz samih domačinov, pa je češkemu prvaku, ki bo v vlogi z Mariborom tudi nosilec, povzročil precej težav. »Gre za ekipo, ki ima kontinuiteto, med seboj se dobro poznajo, igrajo hiter in kombinatoren nogomet,« je nadaljeval Čačić. »Narediti moramo čim več, v redu je, da igramo dve tekmi, da drugo igramo doma, kjer nikomur ni lahko, pred našo publiko, ki bo igrala veliko vlogo, največjo vlogo. Dati moramo maksimum!«

Vložek, ki ga klub prejme od uvrstitve v ligo prvakov, je izjemen (8,6 milijona evrov, vsaka zmaga v skupini šteje milijon, remi pol milijona) in se ga vsi v klubu – tako Čačić kot igralci – zelo zavedajo. Ne nazadnje nimajo kaj izgubiti, saj so se v ligo Evropa tudi v primeru poraza praktično uvrstili že tretjo leto zapored. Za uvrstitev v ligo Evropa bi vijoličasti prejeli 1,3 milijona evrov, vsaka zmaga bi v klubsko blagajno prinesla 200.000 evrov, vsak remi pa polovico manj.

Ustreza napadalna igra

Največja skrb sedme sile sta izjemna natančnost in veliko zadetkov v mreži nasprotnika, vendar to je tekma, ki je bistveno drugačna. »Viktoria je v istem tekmovalnem ritmu kot mi. Čaka nas težka tekma in nimamo pravice, da že vnaprej razmišljamo o napredovanju,« pojasnjuje Čačić. Enako meni kapetan vijoličastih Marcos Tavares, ki z izbranimi besedami in resnim obrazom poudarja: »Težko bo. Res bo težko. A dali bomo vse od sebe, da nam uspe!«

Bržkone je malce nenavadno, da imajo Čehi le svoje igralce, kar je za evropski nogomet bolj izjema kot pravilo. Vijoličastim napadalna igra, ki jo izvaja češki prvak, ustreza, saj jim to omogoča možnost doseganja zadetkov iz nasprotnega napada, kot odprte igre.

Sicer pa je češki konkurent spoštovanja vreden nasprotnik. Lani so igrali v osmini finala lige Evropa in v skupini pred Atleticom, Academio in Hapoelom osvojili 13 točk (4 zmage, po remi in poraz). V šestnajstini finala so s skupnim rezultatom 5 : 0 izločili Maradonov Napoli in z 1 : 2 komaj klonili proti polfinalistu Fenerbahčeju. Predlani je Viktoria v močni skupini z Barcelono, Milanom in Batejem Borisovim osvojila tretje mesto v skupini lige prvakov (5 točk, remi 2 : 2 z Milanom). Ekipo že več let vodi najboljši češki trener Pavel Vrba, sicer pa je Viktoria znana po dveh izjemnih nogometaših, Pavelu Nedvedu (Juventus) in Petru Čechu (Chelsea).

Deli s prijatelji