EP

Angleži prihajajo kot neresna ekipa

Objavljeno 03. junij 2012 23.48 | Posodobljeno 03. junij 2012 23.49 | Piše: J. Z.

Glede na tradicijo in ambicije se lahko v ospredje prebijejo še Italijani in Francozi.

Na evropskih prvenstvih so se zgodili trije veliki šoki. Leta 1976 je slavila Češkoslovaška, leta 1992 Danska in 2004. Grčija. Bo po klubski lovoriki Chelseaja nogometna logika v dobrem mesecu dni še drugič odpovedala?

Najprej domačina. Glede Ukrajincev vse pove podatek, da jih še naprej vodi Andrej Ševčenko, ki je pri 35 pomladih daleč od stare slave. Poljaki imajo kljub precej povprečnim nogometašem po dolgih letih znova nekaj vrhunskih igralcev. V vratih je Arsenalov Wojciech Szczęsny, v napadu odlični Robert Lewandowski. »Igranje doma nas lahko paralizira ali pa nam da poseben zagon,« pravi Jakub Błaszczykowski. Tretji Poljak pri Borussii iz Dortmunda Lukasz Piszczek je menda tarča Real Madrida.

Ponižne razvpitnice

Tri razvpite reprezentance – Italija, Francija in Anglija – so tokrat ponižnejše. Francozi so po SP 2010, ko je ekipo prejšnji selektor sestavljal po horoskopu, znova pri nogometnih kriterijih. O njih študiozno razmišlja Laurent Blanc, kapetan svetovnih prvakov leta 1998. Zgolj trojka – Ribery, Benzema, Nasri – lahko odklene vsako obrambo, obstajajo pa še alternative. Francozi so neporaženi že 18 tekem.

Moč nove Italije je dodobra spoznala Slovenija, ki je bila predvsem v Stožicah povsem deklasirana. Odličen trener, igriva sredina s Pirlom, Montolivom in Marchisiem ter tradicionalna obramba. Toda »obstaja serijski morilec selektorjevih načrtov v napadu«, so zapisali v športnem časopisu La Gazzetta dello Sport. Cassano po težavah s srcem prihaja k sebi, Balotelli je tempirana bomba, Rossi na bolniškem dopustu.

Pragmatik Hodgson

Angleži s selektorjem, ustoličenim šele 1. maja, prihajajo na SP kot najneresnejša ekipa. A Roy Hodgson je vsaj pragmatik, ki naj bi ekipo končno sestavil v organizirano celoto. Ker ima Wayne Rooney na prvih dveh tekmah prepoved igranja, bo veliko odvisno od visokoraslega Andyja Carrolla, ki je v zadnjem mesecu čudežno našel strelsko formo.

In nato so tu Portugalci, ki jih je vnovič doletela skupina smrti z Nemci in Nizozemci. Pričakovanja so vedno visoka, a v nasprotju s preteklimi leti je tokrat Cristiano Ronaldo zares vodja ekipe. V kvalifikacijah je zabil sedem golov.

Pa še to. Irska se na EP vrača po 24 letih. Ko sta se po tako dolgi odsotnosti med evropsko elito vrnili Francija (1984) in Grčija (2004), sta obe slavili.

Deli s prijatelji