NEDELJSKI OBRAČUN

Angleži kot na žerjavici pred tekmo v Stožicah

Objavljeno 10. junij 2015 11.33 | Posodobljeno 09. junij 2015 23.26 | Piše: Rok Tamše

Angleški nogometaši so pred nedeljskim dvobojem s Slovenijo tarča ostrih kritik.

Mladi adut Anglije Raheem Sterling je ta čas žrtev nogometnega tržišča. Foto: Reuters

Izbranci selektorja Srečka Katanca na Gorenjskem v ustaljenem ritmu nadaljujejo priprave na nedeljski obračun z Anglijo v kvalifikacijah za EP 2016. Ni več skrivnost, da bodo najboljši slovenski nogometaši v razprodanih Stožicah igrali na zmago proti moštvu, ki bo skoraj zanesljivo osvojilo prvo mesto v skupini E. Pri privržencih slovenske vrste je dodatno upanje po uspehu vzbudila tudi bleda predstava Anglije v prijateljski tekmi z Irsko v Dublinu (0:0). Selektor Roy Hodgson je takoj dodobra skritiziral svoje varovance, ključne igralce z Waynom Rooneyjem na čelu pa opozoril, da bodo morali biti v dvoboju s Slovenijo na precej višji ravni, kot so jo prikazali v Dublinu.

Napadalca Liverpoola Raheema Sterlinga, denimo, so navijači izžvižgali ob vsakem dotiku z žogo, tako da je bil fant povsem razglašen na igrišču. Glavni razlog tiči v dejstvu, da je 20-letnik zavrnil sijajno ponudbo Liverpoola, po kateri bi v prihodnji sezoni zaslužil 137.380 evrov na teden (torej 549.520 evrov na mesec, kar znese 6,6 milijona na leto). Kakšnih 3000 angleških navijačev na Viva stadionu je vztrajno preizkušalo, kako trdo kožo ima Sterling. »Raheem je v obdobju slabe publicitete. Ne morete pričakovati, da bo ob takšnih medijskih kritikah samo skomignil z rameni. Kljub temu se trudi in se poskuša otresti pritiskov. Pustite, naj govori njegova igra. Zaupam Sterlingu, toda igralci niso roboti,« se je Hodgson v rokavicah lotil položaja na Jamajki rojenega reprezentanta. Medtem je neodvisno raziskovalno podjetje The Football Observatory razkrilo, da je tržna vrednost Sterlinga 81,7 milijona evrov. S šelestenjem bankovcev v glavi gre torej Sterling vsak večer k počitku, to pa verjetno ne pripomore niti k dobremu ozračju v slačilnici angleške izbrane vrste.

Ob zadnjo izvedbo Anglije se je spotaknil tudi najbolj znani pijanec na Otoku, nekdanji reprezentant in poslednji nogometni romantik Anglije Paul Gascoigne. Te dni promovira nov dokumentarni film o svojem življenju in športni karieri z naslovom Gascoigne. »Ne morem gledati igralcev, ki zaslužijo gore denarja in ne igrajo stoodstotno zavzeto. Navijači so mi plačali hišo, avto, počitnice... Jaz vidim igralce, ki dosežejo gol za Anglijo, pa se potem samo sprehodijo. To vidijo mladci in si mislijo, da ni nič kaj takšnega, če dosežeš zadetek. Tega ne maram,« je iskreno čustva zlil 48-letni Gascoigne, ki je o nedavni tekmi v Dublinu dodal: »Kje sta bili strast, intenzivnost? Kje so značaji v tem moštvu Anglije? Nikjer. Bil sem v slačilnici Anglije skupaj z Bryanom Robsonom in Terryjem Butcherjem, ki sta znala zakričati: 'Nihče ne bo prišel v mojo hišo, da bi kar koli odnesel od tu!« Upamo lahko, da vse te puščice ne bodo na pravi način mobilizirale Hodgsonove čete za bitko s Slovenci.

 

Živahno tudi na klubski sceni

V senci reprezentančnega dogajanja bodo nogometaši Olimpije danes kot prvi začeli priprave na novo sezono; z nagovorom generalnega direktorja Ranka Stojića in morda presenetljivim razkritjem novega trenerja. Jutri bodo treninge začeli v Luki Koper, vsi preostali prvoligaši pa nekoliko pozneje. Slovenski prvak Maribor starta s skupno večerjo v nedeljo, v ponedeljek se začne delo na igrišču. Maribor, Luka Koper, Celje in Domžale med drugim nestrpno čakajo na žreb parov v kvalifikacijah za ligo prvakov in evropsko ligo, ki bo 22. junija. V 2. predkrogu za LP so možni nasprotniki vijoličnih Sarajevo (prvak Bosne in Hercegovine), Ventspils (Latvija), Dila Gori (Gruzija), Trenčin (Slovaška), Žalgiris (Litva), Astana (Kazahstan), Milsami Orhei (Moldavija), Rudar Plevlja (Črna gora), Vardar (Makedonija), Stjarnan FC (Islandija), Fola (Luksemburg), Dundalk (Irska), Hibernians FC (Malta) in še štirje zmagovalci dvobojev 1. predkroga.

 

Deli s prijatelji