PO PORAZU

Ali Čačić lahko prebudi nezbrane vijolične ase?

Objavljeno 21. september 2013 11.28 | Posodobljeno 21. september 2013 11.28 | Piše: Rok Tamše

V Ljudskem vrtu priznali, da je bil Rubin boljši, hkrati pa obžalujejo lastne napake.

Martin Milec je Rubinu zabil evrogol. Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Bo hrvaški trener Ante Čačić zdržal na klopi Maribora do krompirjevih počitnic, torej do konca oktobra? Vijolični so na odprtju skupinskega dela evropske lige doživeli hud poraz z 2 : 5 proti ruskemu Rubinu iz Kazana, Čačić pa je pobito iskal elemente, da bi omilil neizprosno petico. »Rezultat je visok in kaže napačno podobo tekme. Mislim, da je Maribor odigral zelo dobro tekmo. Na žalost pa je proti nam igrala zelo dobra ekipa. Skozi vso tekmo smo morali loviti zaostanek. Toda skoraj do konca tekme ohranjati razplet negotov je zame dober rezultat. Tudi doseči dva zadetka,« je svoje kriterije za dober rezultat pojasnil Čačić. Resda so Viole in drugi navijači, bilo jih je 9000, po koncu tekme pozdravili svoje ljubljence in jih s ploskanjem nagradili za pošten pristop in borbenost, težko pa bo Čačić prepričal svoje šefe, da je prejeti pet golov v Ljudskem vrtu dober rezultat. Vijolični pač niso eksoti na evropski sceni, niti na drugi strani ni stal Bayern, Barcelona ali Real Madrid.

Čačić je obžaloval zapravljeni priložnosti Jeana-Philippa Mendyja pri izidu 0 : 0 in Marcosa Tavaresa pri 1 : 2. Martin Milec je s pravo bombo znižal vodstvo Rusov na 2 : 1, rezervist Nusmir Fajić je vlil nekaj upanja gostiteljem, ko je zadel za 2 : 3, toda v končnici tekme sta sledila še dva gola Rubina, ki je izkoristil odprto avtocesto pred mariborskimi vrati. »Z goloma smo se vrnili v igri, moštvo ni klonilo, a je bilo izčrpano. Zato tudi padec zbranosti in še dve žogi v naši mreži. Če bo Maribor v nadaljevanju igral podobno, lahko upamo na ugodnejše rezultate,« meni Čačić.

Zahovič na tribuni

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič tekme na evropski sceni običajno spremlja na klopi za rezervne igralce, tik ob trenerju Anteju Čačiću. V dvoboju z Rubinom ni bilo tako. Da je tokrat sedel na tribuni, naj bi bila kriva viroza. Govorice namigujejo na ohlajanje odnosa s trenerjem.

Ponavljanje napak

Aleš Mejač je priznal, da so Tatari zasluženo zmagali, in se kritično ozrl na igro svojega moštva: »Kot da smo v tekmo šli nekako bojazljivo, nezbrano. Dva gola Rubina sta nas presekala in težko se je bilo vrniti v igro. Vsi smo dali maksimum za preobrat, v lovu na izenačenje smo se odprli, Rusi pa so to izkoristili, kakor pač to počnejo tekmeci v Evropi. Mi damo od sebe 150 odstotkov, se borimo in vse drugo, žoga pa ne gre v gol. Morda bomo pa letos točke osvajali na gostovanjih. Že tretje leto zapored smo v evropski ligi, zato se že moramo znebiti nepotrebnih napak.« Milec je bil ena od svetlih točk zasedbe, ki jo je s tribune spremljala tudi smučarska šampionka Tina Maze, a nič kaj vesel lepega gola: »Še kar naprej se ponavlja, da začnemo igrati bolje, ko prejmemo zadetek ali dva. Rubin je bil boljši, ima kakovostnejše posameznike, ki so kaznovali vsako našo napako. Mi na drugi strani nismo izkoristil vseh svojih priložnosti za gol. Bili smo nezbrani, a verjamem, da lahko na naslednjih petih tekmah v EL storimo nekaj več.« Razočarani Damjan Bohar je tokrat igral kljub nekajdnevnemu mučenju z virozo, ki ga je dodobra izčrpala: »Štiri, pet dni skoraj nisem treniral. Najbolj se mi je poznalo pri dihanju, zelo sem utrujen. Vse to me je precej zdelalo, pojedel sem kup tablet. Upam, da se bom čim prej vrnil na prejšnjo raven.«

In zdaj k vprašanju z začetka. Po videnem in slišanem sodeč igralcem manjka zbranosti v igri, s čimer se bo moral Čačić temeljito pozabavati. Če te ne bo niti na prihodnjih prvenstvenih tekmah pri hitu sezone v Zavrču, z razigranim Rudarjem v Ljudskem vrtu in vselej neugodno Luko Koper na Bonifiki, se utegne strategu iz Zagreba pošteno zamajati stolček. 3. oktobra bo Maribor gostoval pri Wiganu v EL, potem pa bo sledil derbi z Olimpijo.

Deli s prijatelji