PRESTOPNI ROK

Ačimović že odpušča, Maribor izbira snubce

Objavljeno 23. december 2014 08.30 | Posodobljeno 23. december 2014 08.31 | Piše: Rok Tamše

Zelo živahno je že pred januarskim prestopnim rokom nogometašev.

Mile Ačimović bi rad okrepil Olimpijo, Zlatko Zahovič bo še obogatil Maribor? Foto: Marko Pigac

Medtem ko so nogometaši v glavnem na zasluženih dopustih pred začetkom priprav (v prvi polovici januarja) na spomladanski del državnega prvenstva, športni direktorji na novo sestavljajo ali dopolnjujejo kadrovske mozaike svojih moštev. Včeraj so pri Olimpiji odprli izhodna vrata 22-letnemu napadalcu Filipu Valenčiču, ki v treh letih in pol ni prepričal strokovnega vodstva, da lahko uresniči ambicije zeleno-belih. Mladi Ljubljančan se je s klubom razšel sporazumno. »Glede na Filipov prispevek v zadnjem času in oceni strokovnega vodstva smo se v klubu odločili, da mu pustimo prosto pot pri izbiri novega delodajalca. Valenčič je prispel v Olimpijo kot nadobuden in nadarjen mladenič, vendar mu v tem obdobju ni uspel pravi kakovostni preskok. Osebno mu želim veliko sreče na njegovi nadaljnji poti, saj gre za poštenega in dobrosrčnega fanta,« se je v gosposki maniri od Valenčiča poslovil športni direktor Mile Ačimović, ki je že prekrižal še nekatera druga imena na seznamu igralcev, hkrati pa preverja, kje bi lahko pridobil še kakšno kakovostno okrepitev.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič je na krajšem dopustu, takoj po novem letu pa bo zagotovo močno odmevalo iz Ljudskega vrta v rubrikah prihodi in odhodi. Osrednja tema kibicev in drugih je, koliko mu bo uspelo iztržiti od prestopa 19-letnega branilca Petra Stojanovića, ki ima za sabo fenomenalno polsezono tudi v ligi prvakov. Menda je zanj zainteresiran bundesligaš Wolfsburg, čeprav nekateri nemški mediji to že zanikajo. Očitno je v igri proces oblikovanja pravšnje ponudbe za novopečenega slovenskega reprezentanta. Vsekakor je pred vrati rekordni prestop; za zdaj velja za najdonosnejšega odhod Etiena Velikonje za dva milijona evrov v Cardiff. Vprašanje je, ali bo že januarja vijolični dres oblekel bočni branilec Domžal Erik Janža (sicer bo v Ljudski vrt prispel poleti) in ali bo Zahovič zvabil še napadalca Celja Benjamina Verbiča. Zna biti, da bodo Celjani ob prvem napadalcu izgubili še najbolj potentnega vezista Valona Ahmedija. Dvajsetletni Albanec je z eno nogo že pri nizozemskem Heerenveenu, kjer pa bi ga do konca sezone imeli le na posoji, potem pa bi ga po potrebi odkupili od Celja. V celjskem klubu so za prodajo, torej plačilo polne odškodnine, ki se giblje blizu pol milijona evrov.

Avtobusna postaja Zavrč

Še pred začetkom januarskega prestopnega roka so nesporni rekorderji v Zavrču, kjer so se že v izteku jesenskega dela prvenstva začeli poslavljati od igralcev. Alfa in omega Miran Vuk je odpustil kar 15 nogometašev, pretežno Hrvatov, nazadnje pa pred dnevi še hrvaškega trenerja Željka Orehovca. Pod Halozami je kot na avtobusni postaji; odhodi in prihodi. No, Orehovec bo še ostal v klubu, delal bo z mlajšimi selekcijami. Na klopi članske zasedbe ga bo zamenjal 46-letni rojak in nekdanji vratar Ivica Solomun, ki je vodil hrvaškega tretjeligaša Varaždin. Doslej je v Zavrč prispelo že enajst novih igralcev, od tega devet Hrvatov (napadalca Ante Mitrović in Tomislav Kiš, branilci Sebastijan Antić, Filip Petanjek, Antonio Brzoja, Ivan Novoselec ter vezisti Mate Monjac, Kevin Kokorović, Josip Balić, Rok Zorko in Blaž Dobaj).

 

Deli s prijatelji