VEČNI DERBI

Ačimović in Zahovič spoštljivo v prvi derbi

Objavljeno 03. oktober 2014 13.01 | Posodobljeno 03. oktober 2014 13.01 | Piše: Rok Tamše

V Mariboru po uspehu v ligi prvakov nabrušeni pričakujejo jutrišnji dvoboj z Olimpijo.

Mile ačimović meni, da je derbi v pravem trenutku. Foto: Aleš Černivec

MARIBOR – Hočete, nočete, vse poti spet vodijo v Ljudski vrt. V osrednjem slovenskem nogometnem hramu se bosta jutri v 12. krogu državnega prvenstva udarila Maribor in Olimpija. Vijolični bojevniki so se z obračuna s Schalkejem šele dobro vrnili z ogromno točko in verjetno še dodatno nagnali strah v kosti večnim tekmecem iz Ljubljane. Vseeno je še vedno odprto vprašanje pristopa vijoličnih na tekmah slovenske lige. Vemo, da so letos že trikrat imeli resne težave, ko so po zmagoslavju proti Celticu izgubili v Celju, pozneje še v Domžalah, zadnji vikend pa so si privoščili spodrsljaj proti Radomljam v Domžalah, kjer so igrali zgolj 0 : 0. Če bi njihov preklop v glavah z lige prvakov na slovensko realnost zatajil tudi proti zeleno-belim, bi verjetno ukrepal športni direktor Zlatko Zahovič, ki je bil po prihodu iz Gelsenkirchna z mislimi že pri derbiju. »Olimpija v tej sezoni igra spodbudno. Toda derbi danes, jutri ali čez deset let bo vedno enak. Samo od nas je odvisno, kakšen bo rezultat. Če smo pravi, je vedno v našo korist, in upam, da bo tako tudi tokrat,« je zmaje v svojem slogu zbodel Zahovič.

Vijolični tokrat ne bodo imeli težav z motivacijo, zmaji želijo soustvariti spektakel

Mile Ačimović, Zahovičev kolega v ljubljanski pisarni in na igrišču (tudi včeraj je bil s fanti aktiven na igrišču), se prav tako veseli novega spektakla v LV. »Mislim, da je derbi v pravšnjem trenutku. Maribor igra odlično v ligi prvakov, njihovi rezultati govorijo sami zase, tako da tu ni kaj komentirati. Olimpija igra zelo dobro v prvenstvu, Maribor je tudi v vrhu. Z vsem spoštovanjem do Domžal, toda le tekma med Mariborom in Olimpijo lahko ustvari spektakularno ozračje,« meni Ačimović, ki ne pričakuje težav z motivacijo pri Mariborčanih: »Vem, da je zanje težko preklopiti z ravni lige prvakov na tekmo v slovenskem prvenstvu s tekmecem, ki privabi 300 gledalcev. Tokrat ne bo tako, saj je Olimpija le nekaj drugega, pa ne bi rad omalovaževal drugih klubov. Za Maribor je dobro, da bodo igrali doma, v pravem evropskem ozračju, za nas pa prav tako, saj hočemo po visoki zmagi proti Luki Koper videti, kje dejansko smo. Bo pa veliko odvisno od dnevne forme igralcev, tako da začnemo z enakovrednimi možnostmi za uspeh.« Spomnimo na vrh lestvice: Domžale 28 točk, Olimpija (tekma manj) 22, Maribor (tekma manj) 21. Mariborčani in Ljubljančani se bodo udarili prvič v tej sezoni, saj so preložili medsebojni dvoboj v 3. krogu (predvidoma bo šele spomladi).

Športni šef Olimpije ima kar prav, ko govori o veliki motiviranosti v vrstah slovenskega prvaka. Že takoj po torkovi tekmi s Schalkejem nam je Željko Filipović, od včeraj tudi povratnik v slovensko reprezentanco, dejal: »V soboto gremo spet na glavo. Domače prvenstvo je prioriteta. Vemo, da bo z Olimpijo težka tekma, moramo pa dati vse od sebe in upam na dober rezultat.« Še en vijolični reprezentant Mitja Viler ima še najmanj težav z motivacijo: »Ne bo težko preklopiti, saj vem, da bo stadion poln. Sobota zvečer je pravi evropski termin. Olimpija prav tako igra dobro, vemo pa tudi, da javnost z nestrpnostjo pričakuje ta dvoboj. Oboji bomo zelo nabrušeni za to tekmo, tako da bo to dejansko še en evropski obračun. Pred nami je najpomembnejša tekma v prvem delu prvenstva. Po njej sledi reprezentančni odmor, zato moramo nanj obvezno z zmago.« Če k temu dodamo še praznovanje Viol ob 25-letnici delovanja, je sobotna napoved za Maribor jasna: nogometna čaga, kot je še ni bilo!

 

Deli s prijatelji