V SKRBEH

Absurd v Belo Horizonteju: Nemce skrbijo grobi Brazilci

Objavljeno 08. julij 2014 09.33 | Posodobljeno 08. julij 2014 09.35 | Piše: Rok Tamše

Drevi prva polfinalna tekma na svetovnem prvenstvu nogometašev.

Končuje se tridnevna psihološka vojna na relaciji Brazilija–Nemčija. Igralci nogometnih velesil se bodo drevi ob 22. uri v Belo Horizonteju spopadli za preboj v finale 20. svetovnega prvenstva. Potem ko je že v predtekmovanju izpadel svetovni prvak Španija, bi si težko predstavljali močnejšo nogometno klasiko, kot je obračun med seleçaom in elfom. V obeh taborih sicer od začetka turnirja poslušajo številne kritike, da nimajo prave igre in da se jim slabo piše v nadaljevanju. Toda prišli so do polfinala, kjer je za oboje spet možno prav vse.

Nemci izzivajo sodnike

Premeteni Nemci, ki so v četrtfinalu z 1:0 odpravili Francijo, so se medijsko posvetili grobi igri domače reprezentance. Selektor Joachim Löw je poudaril: »Gledal sem tekmo med Brazilijo in Kolumbijo in videl nešteto prekrškov, pri katerih se igralci obeh moštev sploh niso borili za žogo, temveč so napadli tekmeca.« Na srečanju smo videli kar 54 prekrškov, kar je največ od vseh na tem SP. Na drugem mestu v statistični rubriki je tekma med Brazilijo in Čilom (51 prekrškov). Löw je torej zadel bistvo težav, ki bi se znale pojaviti tudi v današnjem dvoboju. Brazilci so na tem mundialu zagrešili 96 prekrškov in prejeli 10 rumenih kartonov, Nemci so jih storili 57 in dobili štiri rumene kartone.

Kdo bi si še pred kratkim mislil, da so žonglerji iz dežele sambe večji grobijani od discipliniranih in nepopustljivih mojstrov iz nemškega stroja. »Samo nekaj malega je še ostalo od tradicionalne brazilske igre. Seveda ima Brazilija še vedno izjemno dobro tehnično podkovane igralce, a ti igrajo precej bolj robustno kot njihovi predhodniki. S tem poskušajo razgraditi napade nasprotnikov. Pod črto bo moral za to poskrbeti sodnik, ki bo kaznoval takšen način igre,« je Löw spretno porinil varuhe nogometnih pravil v ogenj.

Raje bi igrali proti Neymarju

»Ta turnir je pokazal, da nobena ekipa ni mogla uveljaviti briljantne napadalne igre, saj je bilo preveč fizične destrukcije. Lep nogomet sam po sebi ne bo dovolj, da tukaj zmagaš. Moramo ubrati pravi pristop,« je prepričan šef elfa, ki meni, da odsotnost poškodovanega prvega brazilskega zvezdnika Neymarja ne bo bistveno oslabila tekmecev: »Brazilijo brez Neymarja bo težje premagati kot z njim. Raje bi videl, da bi igral. Vsi drugi igralci bodo namreč dvignili raven svoje igre in prevzeli več odgovornosti. Brazilija brez Neymarja ni slabša.« Izkušnje s podobno težavo ima izpred štirih let. Pred SP v Južni Afriki se je namreč poškodoval njegov glavni izbranec Michael Ballack, Nemci pa so potem proti vsem pričakovanjem klonili šele v polfinalu proti Špancem.

Zdaj so pričakovanja povsem drugačna. Eden od ključnih členov v nemškem stroju je Bastian Schweinsteiger, ki je prepričan, da je današnje moštvo še boljše in zrelo za pohod na vrh, tudi prek Brazilcev. »Ko pomislimo na njih, si vselej predstavljamo čarovnike z žogo. Toda zdaj ni več tako. Spremenili so se, fizična ostrina je sestavni del njihove igre. Moramo se prilagoditi temu, to pa bodo morali storiti tudi sodniki,« je Schweini poslal še eno opozorilo delilcem pravice.

Boj z vsemi sredstvi

Agresivnejšo igro domačih asov je selektor Luiz Felipe Scolari javno napovedal po predtekmovanju, saj so vsi tekmeci njegovim fantom povzročali preveč težav, da bi uveljavili svojo strategijo. To je dosegel – Kolumbija je padla z izidom 2:1 –, a morda tudi nehote izzval poškodbo svojega zlatega fanta in pa rumena kartona za kapetana Thiaga Silva. Ta bo manjkal v polfinalu, če se komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) ne bo usmilila Brazilcev, ki so v pritožbi na rumeni karton iz pregrobe tekme s Kolumbijci pojasnili, da je bil dodeljen prestrogo. Sicer se v polfinalu brišejo vsi rumeni kartoni na turnirju, tako da lahko igralec mirno prejme rumeni karton, pa bo vseeno imel pravico nastopa v finalu, če se tja uvrsti. Zeleno-rumeno-modri torej ob silovitem fizičnem boju na zelenici močno pritiskajo tudi za zeleno mizo.

In ko že ima hudič mlade, se težave kar vrstijo. Na treningu se je namreč lažje poškodoval še Willian, prva zamenjava za Neymarja. Zdravniška služba ga bo poskušala usposobiti za igro, sicer bo v začetni enajsterici namesto njega Hernanes. Marcelo je medtem ostal brez dedka, ki je izgubil boj z rakom. Odlični branilec je dobil prost dan, glede na svojo izkušenost pa verjetno ne bo imel težav z motiviranostjo v boju z Nemci.

Prvaki brez Peléja

Brazilska nogometna reprezentanca zna osvajati naslov svetovnega prvaka tudi brez osrednjega moža. Tako pravijo kronisti, ki v ospredje postavljajo mundial iz leta 1962 v Čilu. Takrat se je na drugi tekmi poškodoval sloviti Pelé, a je njegova zamenjava Amarildo dobro opravil svoj posel, odločilne gole je zabil še Garrincha. Brazilci so tako ubranili naslov prvaka iz Švedske 1958., kjer je zablestel prav Pelé, ki je tako z enim naslovom svetovnega prvaka v žepu lažje prenesel odsotnost v Čilu. Pa tudi drugi igralci so že vedeli, kako se pride na nogometni prestol.

Deli s prijatelji