EURO 2012

1, 2, 3 ... Ronaldo!

Objavljeno 23. junij 2012 21.52 | Posodobljeno 23. junij 2012 21.53 | Piše: Janoš Zore

Kapetan portugalske reprezentance briljira na evropskem prvenstvu.

Ronaldo bo igral v dresu, ki vsebuje nikelj.

Jürgen Klinsmann, sloviti nekdanji nemški napadalec, zdaj selektor reprezentance ZDA, je za kapetana Portugalske in doslej prvega moža 14. evropskega prvenstva dejal: »Ronaldo ima kakovost in voditeljske sposobnosti. On je tisti, ki dela razliko.« Zadnjo Klinsmannovo misel je Portugalec na klubski sceni že večkrat dokazal. Recimo z zadetkom v finalu lige prvakov za Manchester United ali s 60 zadetki za Real v letošnji sezoni.

Vedno zabije gol

Na EP 2004 in 2008 ter na SP 2006 in 2010 je Ronaldo vedno zabil vsaj zadetek, a vsega skupaj jih je na 15 tekmah zmogel le pet. Še najuspešnejši je bil pred osmimi leti na domačih tleh, ko je dosegel dva gola, enega tudi v polfinalu. Toda z 19 leti v finalu ni znal odgovoriti na grški bunker.

V kvalifikacijah za SP dve leti pozneje je natresel sedem zadetkov, v Nemčiji le enega. EP 2008: osem golov v kvalifikacijah, en samcat na turnirju. Nato se je šele začelo najbolj temačno reprezentančno obdobje.

Domnevno drugi nogometaš sveta v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 sploh ni dosegel zadetka, na turnirju v Nemčiji le enega proti slabim Severnim Korejcem.

Ko je portugalsko reprezentanco prevzel Paulo Bento, je dobil popolno podporo kapetan. Portugalci so znova začeli uživati v nogometu. Sedem zadetkov in bleščeče dodatne kvalifikacije proti BiH so bili Ronaldov izplen.

Toda novo veliko reprezentančno tekmovanje se je za igralca madridskega Reala začelo podobno, kot so se končala vsa prejšnja. Po prvih dveh tekmah, poraz proti Nemčiji in srečna zmaga proti Danski, so se znova zaslišali klici po premestitvi Ronalda med rezerve.

Briljira tudi na letos

»Magnifico,« je Ronaldo zabrusil kritikom v teve kamero po svojem prvem zadetku proti Nizozemski, po drugem je poslal rojstnodnevno čestitko dveletnemu sinu. Igral je briljantno: 12 strelov, dva gola, dve vratnici. Proti Češki je ponovil vajo: osem strelov, gol, dve vratnici.

»Smo pripravljeni, smo samozavestni in ekipa je zrela. Naslednji cilj je, da pridemo v finale. Ni važno, proti komu bomo igrali, Španiji ali Franciji. Vsak polfinalist bo imel 50 odstotkov možnosti za napredovanje,« razmišlja 27-letnik, ki priznava, da bo zadovoljen s kariero šele zatem, ko bo s portugalsko reprezentanco visoko v zrak dvignil vsaj en pokal. Letos ima lepo priložnost. A za dosego cilja bo naslednji teden moral na igrišče še dvakrat priti v zanj tipični klubski formi: samovšečno briljanten.
 

Deli s prijatelji