OBUP

Muraši županu Štihecu: Prosimo, pomagajte!

Objavljeno 30. maj 2012 09.37 | Posodobljeno 30. maj 2012 00.00 | Piše: Rok Tamše

Obupano vodstvo nogometnega prvoligaša je na koncu potrkalo še na občinska vrata.

Bo župan Anton Štihec še spremljal prvoligaški nogomet v Fazaneriji? Foto: Jože Pojbič

Danes je dan D za soboškega prvoligaša ŠD Mura 05. Če predstavniki kluba licenčnemu oddelku Nogometne zveze Slovenije (NZS) ne bodo dostavili dokumentacije, ki bo dokazovala, da imajo urejene vse dolgove do igralcev in drugih upnikov, črno-beli ne bodo dobili tekmovalne licence za 1. SNL. Po vsej verjetnosti bo sledila selitev na najnižjo stopnjo tekmovanja.

»Preseneča me, da je vodstvo kluba tako pozno prišlo iskat pomoč na Mestno občino Murska Sobota. Šele dan po tekmi zadnjega kroga državnega prvenstva so prišli in rekli: 'Prosimo, pomagajte!'« nam je včeraj povedal župan Anton Štihec. Pojasnil je, da občina zadolženemu klubu ne more in ne sme pomagati neposredno z denarjem, zato je župan v enem dnevu sklical sestanek vidnih gospodarstvenikov iz regije, odziv pa je bil bolj ko ne mlačen. »Težko je bilo tako na hitro pričakovati boljši odziv. Vprašanje je, kdo bo prispeval kaj denarja.«

Stari dolgovi

Vodstvo Mure 05 je županu predstavilo dolg iz leta 2011 v višini 250.000 evrov. Ko je še malce povrtal, je odkril, da gre za številko 275.000. »Upam, da bodo igralci tudi tokrat potrpežljivi. Kapo dol pred njimi, saj so vso sezono igrali uspešno in imeli posluh za težave. Verjamem, da bodo s svojimi podpisi za odlog dela plačil prispevali, da bi klub le dobil tekmovalno licenco, potem bo pa treba končno vzpostaviti red pri delu s člansko ekipo,« meni Štihec. Pri NZS se je še pozanimal, koliko igralcev je zaradi dolgov zahtevalo prekinitev pogodbe na škodo kluba: »Samo ena arbitraža je bila napovedana. Tudi zato sem optimist.«

Župan Štihec je eden izmed ustanovnih članov ŠD Mura 05. Tudi zato noče, da bi Fazanerijo brez odškodnine zapustili številni kakovostni igralci, ki so jih vzgojili. »V naši občini je 90 športnih društev, pomagati moramo vsem. Toda ve se, kaj nogomet in Mura pomenita za našo celotno regijo. V klubu vadi 260 mladih, ravno ta vikend imamo mednarodni turnir z več kot 1200 nogometaši,« opiše ljubezen do nogometa.

O tem, kako so predsednik Mure 05 Miroslav Topič in sodelavci predolgo verjeli obljubam fantomskih investitorjev iz Italije, župan noče razpredati. »To smo že pozabili,« je dejal, medtem ko so včeraj v Fazaneriji ves dan vneto prepričevali igralce, naj vendarle pomagajo. Še enkrat.

Deli s prijatelji