LIGA PRVAKOV

Moški za pokal in milijone, dekleta s piškoti in z nestanovitnimi srci

Objavljeno 19. maj 2012 15.19 | Posodobljeno 19. maj 2012 15.19 | Piše: Teja Roglič, Robi Loboda

Zadnje priprave pred finalom nogometne lige prvakov.

V soboto zvečer bo imelo veliko TV-zaslonov zeleno ozadje. Čas je za finale lige prvakov. Za moške, ki že komaj čakajo dvoboj med kluboma Chelsea in Bayern München, smo zbrali podatke in zanimivosti, za tiste ženske, ki jih nogometna evforija ne zanima, pa smo poiskali najlepše nogometaše, filme o nogometu, ki jim lahko krajšajo čas, pogovarjali smo se tudi s članico skupine Nogomet za punce.

Opera in enajstmetrovke

Prepoznavno HIMNO lige prvakov, ki jo slišimo pred vsako tekmo, je po motivih skladatelja Georga Friedricha Händla leta 1992 napisal Tony Britten, izvaja pa jo Londonski filharmonični orkester. Zadnja leta je na finalih lige prvakov navada, da povabijo znanega opernega pevca, da jo odpoje v živo. Leta 2009 je to bil tenorist Andrea Bocelli, predlani tenorist Juan Diego Flórez, lani pa klasična ženska skupina All Angels.

Lovorika

Pokal lige prvakov načelno vsako leto menja lastnika in v začetku tedna so pokal že razkazovali na turneji po Münchnu, a velja pravilo, da pokal v trajno last dobi le klub, ki je na tekmovanju zmagal trikrat zapored ali petkrat skupno. Od leta 1955, odkar tekmovanje obstaja, je to uspelo klubom Real Madrid, Ajax, Milan, Liverpool in tudi že letošnjim finalistom Bayernu. Od leta 1992, ko se je tekmovanje iz evropskega pokala preimenovalo v ligo prvakov, še nobenemu klubu ni uspelo zmagati dvakrat zaporedoma, in tudi letos se to ne bo zgodilo, saj je lansko zmagovalko Barcelono v polfinalu izločil Chelsea.

V zgodovini lige prvakov se spominjamo tudi dveh TRAGEDIJ, ki sta za vedno zaznamovali evropski nogomet nasploh. Ko se je leta 1957 ekipa Manchester Uniteda zmagoslavno vračala iz Beograda, kjer je v četrtfinalu premagala Crveno zvezdo, je po postanku v Münchnu letalo strmoglavilo. Umrlo je osem članov ekipe, to pa je poleg žalovanja pomenilo tudi, da v polfinalu z oslabljeno ekipo Manchester United proti močnemu Realu ni imel možnosti za finale. Mnogo več ljudi pa se spomni tragičnih posnetkov z bruseljskega stadiona Heysel leta 1985. Uro pred začetkom finala med Juventusom in Liverpoolom so navijači Liverpoola ob zid stisnili Juventusove, zid pa se je na koncu porušil. Umrlo je 39 navijačev, 600 je bilo ranjenih. Da ne bi bilo nadaljnjih izgredov, so finale vseeno odigrali. Posledica je bila petletna prepoved igranja v evropskih tekmovanjih za vse angleške klube, za Liverpool pa šest let.

Kdo odnese največ denarja?

Medtem ko se v nekaterih športih (tenis, alpsko smučanje) pogosto govori o denarnih nagradah na turnirjih in tekmovanjih, se v nogometu to ne dogaja pogosto. Poleg vseh nagrad, ki jih moštva dobijo po vsakem krogu, ekipa za zmago v finalu lige prvakov dobi devet milijonov evrov, poraženka finala pa 5,6 milijona. To pa ne pomeni nujno, da zmagovalna ekipa domov odnese največ denarja, saj se tu upoštevajo tudi pravice za televizijske prenose. Tako so lansko sezono poraženci v finalu Manchester United prislužili 53,2 milijona evrov, od tega 27,3 iz nagradnega sklada, medtem ko je še do sobote aktualna prvakinja Barcelona prislužila le 51 milijonov, od tega 30,7 iz nagradnega sklada.

Nepriljubljen izid

V vsej zgodovini tekmovanja se je finale le nekajkrat končal z najbolj nepriljubljenim izidom – brez zadetkov po rednem delu: leta 1986 med Steauo iz Bukarešte in Barcelono, leta 1988 med PSV Eindhovnom in Benfico, leta 1991 med Crveno zvezdo in Olympiquom iz Marseillesa, nazadnje pa še prava uspavanka leta 2003 med Milanom in Juventusom. Tudi podaljški niso zadostovali, tako da so se vse štiri tekme odločile po enajstmetrovkah.

Nina Kožar članica skupine 
Nogomet za punce

image

Izid napovejo po barvi 
Šulerjeve elastike

»Nogomet za punce je facebookova skupina, ki ima zdaj nekaj več kot 1000 članov in članic. Pred večjimi prvenstvi in med njimi nas je malo več, kadar se nič ne dogaja, malo manj. Skupina je nastala čisto za hec, z nekaj prijateljicami smo se pač morale zabavati, medtem ko so moški buljili v televizor, in smo si omislile skupinico, v kateri ne bomo nikogar motile s svojimi razglabljanji o čednih tekmovalcih in vprašanji, kaj je ofsajd. Očitno je podobno razmišljalo še precej punc, saj je skoraj čez noč število članic poskočilo s pet na 500, pridružilo se nam je tudi nekaj fantov, ki smo jih seveda z veseljem sprejele. Med svetovnim prvenstvom v Južni Afriki smo celo organizirale skupinske oglede. Punce so napekle piškote in prigrizke, nasprotno od fantov pa raje kakor po pivu posežemo po džin toniku. Glas o naši skupini je prišel celo do fantov v reprezentanci, saj smo znale skoraj natančno napovedati izid že po barvi Šulerjeve elastike za lase. Nogomet gledamo malce drugače kot fantje, celovito in bolj čustveno. Pravila in podaje so bolj postranskega pomena, vsekakor ima prednost videz, še bolj pa osebnost igralcev. Sobotni finale lige prvakov bomo spremljale kar v skupini na facebooku. Večinoma sicer navijamo za Bayern, čeprav ima Chelsea Torresa in Drogbaja. Težko se je odločiti in naša srca niso ravno najbolj stanovitna. Zvesto navijamo le za našo reprezentanco.«
 

Bayern ali Chelsea?

Finale lige prvakov bo v nogometni areni München, bolj znani kot Allianz Arena. To bo seveda prvi finale na tem štadionu, saj je bil zgrajen leta 2005. Že dolgo se ni zgodilo, da bi v finalu lige prvakov igralo moštvo, ki bi imelo prednost domačega stadiona. To se je nazadnje zgodilo leta 1984, ko sta se na finalu v Rimu pomerila Roma in Liverpool. Rimljani prednosti domačega stadiona takrat niso izrabili.

Ekipi se še nista srečali v finalu lige prvakov. Bayern je bil v finalu osemkrat, zmagovalni izkupiček pa je polovičen. Še danes jim srce hitreje bije, ko jim kdo omeni infarktni finale leta 1999, ko so po vodstvu z 1 : 0 v sodnikovem podaljšku izgubili z 1 : 2 proti Manchester Unitedu. Po drugi strani pa se lahko Chelsea doslej pohvali le z enim finalom, in to leta 2008. Tudi njihov krvnik je bil Manchester United.

Finale lige prvakov 
Kanal A,
sobota, 19. 5.,
20.45

Zaradi kazni rumenih in rdečega kartona na najpomembnejši klubski tekmi leta ne bodo smeli zaigrati Luiz Gustavo, David Alaba in Holger Badstuber pri Bayernu ter Raul Meireles, Branislav Ivanović, Ramires in John Terry, ta je prejel rdeči karton, za Chelsea. Pri UEFA so potrdili, da bo ob zmagi moštva Chelsea John Terry kot kapetan ekipe kljub prepovedi igranja lahko dvignil zmagovalni pokal.

Za oba kluba bo zmaga v letošnjem finalu mnogo več kot le obliž na rano zaradi slabše sezone v domačih prvenstvih. Bayern je nemško bundesligo končal na nehvaležnem drugem mestu. A prav tako je izgubil nemški pokal, in to kar z 2 : 5 proti Borussii iz Dortmunda, ki je dobila tudi nemško ligo. Če bo na domačem štadionu Bayern izgubil še ligo prvakov, bo to zanje prava katastrofa. Chelsea pa je še v bolj nezavidljivem položaju. Angleško prvo ligo (premier league) je končal na šestem mestu, kar klubu ne prinaša evropskih tekmovanj v prihodnji sezoni, če seveda v finalu ne bo zmagal in si tako zagotovil igranja v ligi prvakov.

Deli s prijatelji