SKVOŠ

Med štirimi stenami znoj v potokih

Objavljeno 13. maj 2012 18.48 | Posodobljeno 13. maj 2012 18.48 | Piše: Drago Perko

V Sloveniji se s skvošem ukvarja približno 400 tekmovalk in tekmovalcev.

Z loparjem iz vode delajo paro (foto: Matej Družnik).

»Če ne boste dobro nadzirali žogice, potem ne bo šlo,« nas opozori Miha Černe, sekretar zveze za skvoš, ko začnemo pogovor o osnovah igre, ki izvira iz Francije, kjer so jo igrali v samostanih, današnjo obliko pa je dobila v Angliji. Dva loparja, žogica, dobra obutev in veliko kondicije so nujni, a ne zadostni pogoji za dobro igro. »Igra se do 11 točk, vsaka napaka šteje kot točka,« nadaljuje Černe. Zmaga tisti, ki v petih nizih prvi zbere tri zmage. »Igra je zelo intenzivna, veliko je teka, brez taktične podkovanosti pa tudi ne bo šlo.« V parih ali dvojicah je treba žogico z loparjem udariti tako, da ima tekmec pri sprejemu kar največ težav (beri: da je ne zmore odbiti, preden se dvakrat dotakne tal). Ko tekmovalec udari žogico, ta poleti v sprednji del stene, za tem se lahko enkrat odbije, in že je na vrsti nasprotnik, oba pa izmenično (tudi s servisi) pošiljata žogico v zid.

V Sloveniji se nad igro navdušujejo stari in mladi, od 7. do 77. leta. »Imamo okoli 300 registriranih igralcev ter 75 igralk, rekreativno se s športom ukvarja približno 1500 Slovencev,« Černe razkrije številke pravih zaljubljencev v šport, ki delujejo v 10 slovenskih klubih. Za razvoj in strategijo skrbi matična zveza, ki organizira tekmovanja za mladince, veterane in člane v posamični in ekipni konkurenci. Udeležujejo se turnirjev; v Sloveniji, ki je ta šport spoznala leta 1987, jih je vsako leto 40. Lopar za začetnike stane okoli 30 evrov, tisti boljši 100, najboljši do 150. Prav toliko je treba odšteti za kakovostne čevlje, malce slabši stanejo 50 evrov. »Paziti morate, da ima obutev dober podplat zaradi gibov in korakov,« še svetuje Černe. Žogica je zgodba zase. Začetniki igrajo z modro, ki je že neogreta poskočna kot sam vrag. Boljši nabijajo v steno rdečo, najboljši pa rumeno z eno ali dvema pikama. Zadnjo je treba udarjati in ogrevati do pet minut, potem dobi toliko energije, da jo komaj krotite. Izvemo, zakaj: »V žogici je kapljica vode, ki se ob udarjanju spremeni v paro, zato nastane ta energija.« Žogice so dejansko najcenejši del opreme – tri evre za kos. Slovencem v hrbet gledajo Hrvati, Srbi, Makedonci, v evropskem merilu smo približno na 18. mestu. Recesija je tudi v tem športu naredila svoje, Slovencev letos na evropskem prvenstvu ne bo. »Drugo leto pa bomo naredili vse, da bomo spet zraven,« sklene Černe.

Za steklom

Igra se v prostoru, ki je omejen s štirimi stenami, meri 9,75 metra, širok pa je 6,4 metra. Na stenah igrišča – sprednja (čelna) in zadnja ter stranski – so oznake, ki ga omejujejo. Zadnja stena je steklena, za njo pa lahko dvoboj spremljajo sodnik in gledalci.

Deli s prijatelji