ZVEZDA

Matavž po cekinih takoj 
za Zahovičem

Objavljeno 20. maj 2012 19.05 | Posodobljeno 20. maj 2012 19.04 | Piše: Drago Perko

Slovenski nogometaš je bil ob koncu sezone na Nizozemskem v nemilosti trenerja Cocuja.

Postal je najmlajši reprezentant, ki je zabil hat-trick v dresu Slovenije (foto: Matej Družnik).

EINDHOVEN – Izgubljeni sin se je vrnil v domovino. Nekaj dni je Tim Matavž že na domačem Goriškem, od koder je leta 2007 odšel v svet. Zaradi dobrih iger in golov v dresu Gorice doma in v Evropi. Dovolj, da so ga opazili Nizozemci. Za pet let ga je kupil Groningen. Lani poleti je postal drugi najdražji slovenski igralec, zanj je PSV iz Eindhovna plačal sedem milijonov odškodnine – pred leti so za Zlatka Zahoviča odšteli 20 milijonov.

V 28 prvenstvenih tekmah zabil 11 zadetkov

Letos v PSV ciljev niso izpolnili; do lige prvakov jih je ločila točka, boljša sta bila prvak Ajax in podprvak Feyenoord. »Tega se zavedamo, tretje mesto ni uspeh,« prizna Tim, ki ni zadovoljen niti s svojim igrami, kljub temu da je v 28 prvenstvenih tekmah zabil 11 zadetkov. »Zmorem in znam več. Vedno imam visoke cilje, le to šteje. A zadovoljni moramo biti tudi z evropsko ligo,« se je pomiril Matavž.

V finišu sezone ga je začasni trener Phillip Cocu postavil na stranski tir. »Nisem igral, kot bi lahko ali želel. A to je odločitev trenerja, jaz to spoštujem, treniram in čakam minutažo, tudi ta bo prišla.« Kljub temu razloga za preplah ni. »Prvič sem igral v klubu, ki je tako vrhunsko organiziran. Tu vlada prava družinska atmosfera, odlično so me sprejeli.«

Tudi poletje bo prijetno. Do 1. julija ima premor, potem se že začnejo priprave. »Malce se bom odpočil, a vmes tudi vadil po posebnem programu, ki so mi ga dali pred odhodom domov.« V novi sezoni bo imel novega trenerja, v klub prihaja sloviti Dirk Advocaat, visoke ambicije potrjuje tudi prihod Marka van Bommla iz Milana.

Matavža čaka tudi nastop v dresu Slovenije, najprej so na vrsti Grki, s katerim se bomo pomerili 26. maja v Avstriji.

Z Valterjem Birso pripravlja humanitarno prireditev v Biljah

Evropsko prvenstvo bo spremljal iz domačega naslanjača, na prvih treh mestih pričakuje Nemce, Nizozemce in Špance. Navijal bo, se razume, za Nizozemce. Sam bo junija s prijateljem Valterjem Birso tretje leto zapored pomagal pripraviti dobrodelni nogometni spektakel v Biljah pri Novi Gorici, in sicer v petek, 22. junija. Oba reprezentanta namreč izhajata prav iz nogometnega društva Bilje, s prireditvijo pa organizatorji zbirajo denar za pomoč otrokom v stiski. »Vesel in ponosen sem, da lahko naredim nekaj za otroke in pomagam okolju, kjer sem začel svojo športno pot,« sklene 23-letni Matavž, ki bo poleti postal očka.
 

Deli s prijatelji