FORMULA 1

Mark Webber zmagovalec Monte Carla

Objavljeno 27. maj 2012 18.06 | Posodobljeno 27. maj 2012 18.06 | Piše: S. U., STA

Svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je končal na četrtem mestu.

Mark Webber.

MONTE CARLO – Avstralec Mark Webber (Red Bull) je zmagovalec šeste letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1. Na prestižni ulični dirki v Monaku je ugnal Nemca Nica Rosberga (Mercedes), tretji je bil prvi Ferrarijev dirkač Španec Fernando Alonso. Svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel (Red Bull) je končal na četrtem mestu.

Napeta in izenačena sezona

Letošnja sezona svetovnega prvenstva v elitnem avtomobilističnem športu se razpleta tako, kot se doslej ni še nobena. Po šestih dirkah namreč niti en voznik ni zmagal dvakrat, temveč je v sezoni 2012 na najvišjo stopničko stopila šesterica: v Avstraliji Jenson Button, v Maleziji Alonso, na Kitajskem Rosberg, v Bahrajnu Vettel, v Španiji Pastor Maldonado in danes Webber. Doslej je bilo največ pet začetnih dirk sezone s petimi zmagovalci, nazadnje leta 1983. Za Avstralca pa je to druga zmaga v kneževini po letu 2010.

Monaška ruleta tokrat Avstralcu

Na jubilejni 70. monaški dirki je tako največji del slave pripadel Avstralcu, družbo na sprejemu za zmagovalca pri knezu Albertu pa sta mu delala še Rosberg, ki je kot prebivalec Monaka pravzaprav nastopil na svojem dvorišču, in Alonso. V zadnjih krogih, ko je monaške ulice zmočil dež, je skušal Rosberg napasti, a do spremembe vrstnega reda ni prišlo. Pri postankih v boksih sredi dirke je Vettel zaradi nekoliko drugačne taktike za 10 krogov sicer prišel do vodstva, toda ko je tudi on opravil obisk pri mehanikih, je spet zdrsnil z mest na vrhu.

Zaradi specifičnosti dirke po ulicah Monte Carla, kjer je prehitevanje skoraj nemogoče, branilec naslova Vettel ni imel veliko možnosti za vidnejši dosežek. Deveto štartno izhodišče je sicer do konca izboljšal za pet mest in se prebil do četrtega, višje pa ni mogel. Zaradi razpleta na vrhu je moral tudi prepustiti skupno prvo mesto v svetovnem prvenstvu tekmecu iz Ferrarijevih vrst, čeprav so razlike majhne. Alonso ima zdaj 76 točk, oba Red Bullova dirkača pa po 73. Lewis Hamilton jih ima na četrtem mestu 63, Rosberg je skočil na peto z 59, šesti je z 51 Kimi Räikkönen.

Schumacherjeve težave

Med osmoljenci monaškega konca tedna je bil veteran Michael Schumacher. Nekdanji sedemkratni svetovni prvak je v Monaku v soboto dosegel tisto, kar si vsi želijo – najboljši štartni položaj. Toda zaradi kazni s prejšnje dirke v Španiji je moral nato pet mest prepustiti tekmecem in je začel šele s šestega, prvo mesto pa je prepustil Webbru. Na dirki pa je njegove načrte prekrižalo bližnje srečanje s Sebastienom Grosjeanom že po nekaj metrih. Po trčenju je Francoza zavrtelo in je zadel v zaščitno ogrado, posredovati je moral tudi varnostni avto, Nemec pa je padel na deveto mesto, nato pa proti koncu dirke zaradi okvare bolida celo odstopil.

Sezona se bo nadaljevala 10. junija s preizkušnjo v Kanadi.

Deli s prijatelji