KRALJ

Kopistar za zmago zmedel legendo NHL

Objavljeno 01. junij 2012 09.54 | Posodobljeno 01. junij 2012 09.54 | Piše: Marko Uršič

Hokejisti Los Angelesa po podaljšku dobili uvodno finalno tekmo za Stanleyjev pokal.

Kralji pišejo zgodovino. Tako je bilo skozi stoletja, tako je tudi v športu. V Los Angelesu, kjer ustvarjajo filmske sanje, je hokej zgodba za sanjsko filmsko uspešnico. Prva tekma finala National Hockey League, po katerem bo zmagovalec dobil Stanleyjev pokal, je minila, za slovenske ljubitelje najhitrejšega moštvenega športa na svetu kot po željah. Junak je bil namreč Anže Kopitar, ki je s svojim zadetkom po samostojnem prodoru in mojstrskem preigravanju v 9. minuti podaljška odločil uvod boja za najvišjo hokejsko lovoriko v Severni Ameriki.

»Ob ogradi sem videl Williamsa, zato sem si dejal, da grem za vsak primer po sredini malce naprej. Ne vem, ali me je Williams slišal, ko sem vpil za plošček, a podal mi je točno na palico. Ko sem prišel pred Brodeurja, je najverjetneje pomislil, da bom streljal z bekhendom. Pred nekaj sezonami smo namreč v Los Angelesu proti New Jerseyju imeli kazenske strele. Takrat sem Brodeurju streljal z bekhendom in verjetno je menil, da bo zdaj enako. A sem se odločil, da pomešam vrstni red preigravanja, zato sem streljal s forhendom,« je razložil Hrušičan, kako je za zmago z 2 : 1 pri preigravanju zmedel in ugnal 40-letno legendo v vratih vragov in mu zagrenil jubilejno 200. tekmo v končnicah NHL. »To je res izjemen občutek. Vsakič, ko imaš priložnost, da odločiš podaljšek in se pri tem soočiš z vrhunskim vratarjem, kot je Brodeur, je to nekaj posebnega,« je še ponazoril občutke ob uspehu.

Ne le, da Kopitar in kralji polnijo športne strani časnikov v ZDA in Kanadi, moštvo iz Los Angelesa je v letošnji končnici dobilo tudi deveto gostujočo tekmo, skupaj z lansko končnico imajo enajst uspehov. Kralji so ob tem zmagali v obeh letošnjih podaljških, New Jersey Devilsi pa so od petih le enkrat led zapustili sklonjenih glav. Še to, kar 55 od 72 prvakov NHL je dobilo uvodno tekmo finala. Slovenski hokejist je tokrat še drugič v karieri odločil tekmo v končnici, prvič mu je to uspelo pred dvema letoma proti Vancouvru. Tudi soigralci so po tekmi priznali, da je ravno Kopitar tisti, ki bi si ga želeli, da se znajde v takšni priložnosti za zadetek in zmago. Če ne z zadetkom, pa tako ali tako vedno prispeva s kakšnim ključnim dobljenim sodniškim metom ali neutrudnim delom v obrambi pri igri s hokejistom manj na ledu.

A pri Kraljih letos navdušujejo tudi moštveni duh in igralski prispevki vsakega posameznika. »Vragi nam niso veliko dopustili. V srednji tretjini moraš biti proti njim zelo previden, da ne izgubiš preveč ploščkov, saj imajo nekaj zelo hitrih napadalcev. Čakati moraš na njihove napake in jih izrabiti,« je še dodal slovenski zvezdnik o prvi tekmi v vlažnih razmerah dvorane Prudential Center v Newarku. »Vratar Quick je svojo nalogo opravil brezhibno, tudi po zaslugi naše obrambe. Ta je bila res vrhunska, tudi ko so nas nekajkrat že spravili iz igre, se je vedno našel nekdo, ki je preprečil, da bi se zatresla naša mreža,« je bil zadovoljen trener Los Angeles Kings Darryl Sutter. Naslednja finalna tekma bo v noči na nedeljo ponovno v New Jerseyju.

Deli s prijatelji