LIGA NHL

Kopijev čudež po hollywoodski poti

Objavljeno 19. maj 2012 18.45 | Posodobljeno 19. maj 2012 18.45 | Piše: Marko Uršič

Hokejistom Los Angeles Kings manjka le še ena zmaga za uvrstitev v veliki finale lige NHL.

Tako zabija Anže Kopitar.

Čudež se imenuje ameriški film iz leta 2004, ki opisuje čudež na ledu, zmago hokejske reprezentance ZDA, sestavljene iz študentskih igralcev, nad slovitim moštvom Sovjetske zveze na olimpijskih igrah leta 1980 v Lake Placidu. Američani so takrat pod vodstvom legendarnega trenerja Herba Brooksa (v filmu ga igra Kurt Russell) osvojili zlato odličje.

Tudi pot obstrancev, avtsajderjev, hokejistov Los Angeles Kings, v letošnji končnici severnoameriške National Hockey League (NHL), lahko opišemo kot čudež na ledu, kot po hollywoodskem filmskem scenariju. Potem ko so izločili bolje uvrščena Vancouver in St. Louis, so po zmagi z 2 : 1 v tretji tekmi proti kojotom iz Phoenixa le še en uspeh oddaljeni od velikega finala NHL oziroma boja na štiri zmage za Stanleyjev pokal.

Kopitar na lestvici najučinkovitejših hokejistov

Dvoboj v Staples Centru je odločil Dwight King v tretji tretjini, Anže Kopitar pa je v drugi poravnal izid. Kralji lahko serijo odločijo že v nedeljo, in bi tako po letu 1993 in obdobju legendarnega Wayna Gretzkyja spet lahko postali prvaki zahodne konference NHL. Slovenski as je že na šesti zaporedni tekmi prispeval vsaj točko, na lestvici najučinkovitejših hokejistov v letošnji končnici pa je s petimi zadetki in devetimi podajami tretji najboljši mož hokejske elite v Severni Ameriki. Točko več ima soigralec in kapetan Dustin Brown.

Hokejisti Los Angelesa so po letu 1980 postali šele tretje moštvo, ki je v končnici zmagalo na 11 od prvih 12 tekem. To je uspelo še Naftarjem (Oilers) iz Edmontona (1983.) in Rdečim krilom (Red Wings) iz Detroita (1995.), vendar nobeden od teh klubov takrat ni osvojil Stanleyjevega pokala. Kingsi so dobili osem zaporednih tekem v končnici, niso izgubili od 18. aprila in četrte tekme proti Vancouvru. NHL-rekord v zaporednih zmagah v končnici je 11, nazadnje je to uspelo Montrealu leta 1993.

Prisluhne tudi švedskim tekmecem

Phoenix je v skoraj brezizhodnem položaju, v zgodovini končnic je namreč le trem ekipam uspelo zmagati po zaostanku z 0 : 3. To so bili Toronto leta 1942, New York Islanders 1975. in Philadelphia pred dvema letoma. »Phoenix je bil tokrat boljši kot na prvih dveh tekmah, a smo nekako našli pot do zmage. Vodimo s 3 : 0, res je razburljivo,« je bil Brown navdušen po tekmi. Gostitelji so tokrat ubranili edino priložnost Phoenixa z igralcem več in niz brez prejetega zadetka raztegnili na 29.

Kopitarjev letošnji enormni prispevek pri uspehih Kraljev je še toliko pomembnejši, ker je število evropskih hokejistov v dresih klubov NHL v letošnji sezoni upadlo. Ameriški novinarji pa ob igralski kakovosti poudarjajo tudi Anžetovo jezikovno znanje. V času igranja na Švedskem se je naučil lokalnega jezika, kar mu je, kot pravi, pomagalo na tekmah v NHL, ko so bili v vrstah tekmecev švedski igralci. »Nekajkrat proti Vancouvru sem prisluškoval, kaj sta si imela povedati brata Sedin. Vsega nisem razumel, a sem se trudil. Vesta, da sem igral na Švedskem, ne vem pa, ali sta vedela, da tako dobro razumem njun jezik,« se Kopitar spominja jezikovnega nauka svojih igralskih let v Södertäljeju. Razume in govori pa tudi nekaj češčine zaradi številnih čeških strokovnjakov, ki so trenirali v Sloveniji.

Deli s prijatelji