LIGA TELEMACH

Jagodnik rešuje košarko na Obali, Dragić v ZDA

Objavljeno 26. maj 2012 13.10 | Posodobljeno 25. maj 2012 23.06 | Piše: Drago Perko

Sašo Filipovski še ne ve, ali ostaja trener Union Olimpije.

Petič najboljši v Sloveniji. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA, NOVO MESTO – »Dejmo Dolenjci, dejmo navijat', ker ti si Krka šampion,« je odmevalo na tribuni v Stožicah po tretji zmagi Krke v finalni seriji Telemach lige. To je bil zadnji žebelj v krsto Olimpije, ki na naslov prvaka čaka od leta 2009. Dobro minuto po zadnjem pisku sirene se je Bojan Krivec že znašel na ramenih Jureta Balažiča, škarje je pripravil fizioterapevt Igor Bošnjak, v naslednjem hipu je bil ljubljanski obroč obrezan. Krka pa je nadaljevala slavje ob 5. državnem naslovu, ki je še tretjič zapored končal pod Gorjanci.

»Mi smo prvaki, Krka šampion,« je odmevalo v slačilnici, kjer so se Balažič in soigralci zbrali dobre četrt ure po koncu finala. Ker se ve, da so junaki igralci, jih je tehniko ekipe Jernej Bobič pobaral, kje si želijo večerje. Odgovor je bil jasen in glasen: »V Novem mestu.« Okoli enajste zvečer je avtobus, v njem je bil tudi MVP finala Afik Nissim, s pokalom prispel v Novo mesto, kjer ga je pričakalo okoli 100 zvestih navijačev, slavje Krke pa se je zavleklo krepko v petkovo jutro.

Športno pot sklenil Simon Petrov

V Ljubljani so košarkarji Olimpije utapljali žalost, črnogorski dvojec Vladimir Dašić-Goran Jeretin se je kar prek facebooka poslovil od Ljubljane. Preden odrineta na pot, bosta počakala še na plači. Najbolj hudo je bilo prav gotovo Goranu Jagodniku, ki je igral prvi finale leta 1993, do danes zbral 20 finalnih tekem, pokala pa še nima. Jagoda ne misli končati svoje športne poti, četudi mu Olimpija ne misli podaljšati pogodbe. Rad bi se vrnil na Obalo, povezal vse klube, ki so sprti med sabo, in pripeljal klub v Telemach ligo. »Jasno je, da nam ni lahko, a to je šport, v katerem je treba živeti tudi s porazi. Če bi zmagali na vsaj eni tekmi doma, potem bi imeli peto tekmo, ki bi bila zagotovo odprta,« je zapravljeno obžaloval Sašo Filipovski, njegov tekmec Aleksander Sekulič pa je imel številne razloge za veselje: »Čestitke fantom, strokovnemu štabu in vodstvu kluba, ki nas je vse skupaj podpiralo tudi v težkih časih. Ponosen sem na fante, da so premagali Union Olimpijo v tej sezoni na vseh tekmah v Stožicah.«

Svojo športno pot pa je sklenil Simon Petrov, ki je s četrtkovo tekmo 26. nastopil v finalih lige. V drugem delu je bil v nemilosti trenerja Sekuliča, a je to stoično prenesel in bil ob Juretu Balažiču tihi vodja ekipe. Petrova mika trenerstvo, kje pa bo dobil priložnost, pa še ni znano.

V Olimpiji se obeta velika čistka. Pogodbo imajo le štirje, in sicer Dino Murić, Jaka Blažič, Deon Thompson in Sasu Salin. Slednji je Finec, zato v klubu razmišljajo o tem, da bi ga prodali, saj ni razloga, da bi za Skandinavce razvijali košarkarja. Pogodbo ima tudi Sašo Filipovski, ki so ga poljski mediji že preselili na Poljsko. Filipovski ne zanika, da ga spet vabijo na sever, kjer je že uspešno deloval, hkrati pa je v veliki dilemi. Po družinski drami bi se po eni strani rad umaknil in začel na novo, po drugi pa bi s težkim srcem zapustil sinova. S Slobodanom Subotićem se bo sestal v teh dneh. Če se Filipovski odloči za odhod, utegne Subotić k sodelovanju povabiti Toma Mahoriča ali Aleša Pipana.

Spremembe tudi v Krki

Spremembe so na vidiku tudi v Krki, kjer je najbolj trdno v sedlu trener Aleksander Sekulič. Stolček se mu je stresel sredi sezone, a je bila uprava s predsednikom Branetom Kastelcem na čelu potrpežljiva (tako kot pred dvema letoma v primeru Aleksandra Džikića), obrestovalo se je. Šušlja se, da želijo Dolenjci še okrepiti strokovni štab – neuradno prihaja Sekuliču za pomočnika Gašper Potočnik. Pogodbo s klubom imajo še Matej Rojc, Jure Lalić, Smiljan Pavič ter Edo Murić. Novo mesto zapušča Zoran Dragić, na račun katerega bodo krkaši zaslužili. Dragića hočejo v španski Valencii, Zoki pa se na glas spogleduje z ligo NBA. Dva tedna bo počival, potem pa ga čaka odhod v ZDA, kjer se bo pripravil na poletno ligo. Tam bo poskušal prepričati ameriške skavte, agente in trenerje, da je zrel za najvišjo raven košarke. »Če mi ne uspe, pa v Španijo,« potrdi zanimanje z Iberskega polotoka. Dolenjska se veseli – včeraj je zbrane sprejel župan Alojzij Muhič, danes pa je ob 17.30 sprejem pred dvorano Marof.

Deli s prijatelji