TOLAŽILNA NAGRADA

FOTO: Špancem za tolažbo finale evropske lige

Objavljeno 27. april 2012 02.33 | Posodobljeno 27. april 2012 02.33 | Piše: S. U., STA

V velikem finalu, ki bo 9. maja v Bukarešti, se bosta pomerila Atletico Madrid in Athletic Bilbao.

Utrinki iz tekme Valencia – Atlético Madrid.

VALENCIA, BILBAO – Potem ko sta Bayern in Chelsea preprečila španski finale v ligi prvakov, so tolažilno nagrado privrženci klubov s Pirenejskega polotoka dobili v evropski ligi. V finalu tega tekmovanja bosta namreč nastopila Atletico Madrid, ki je izločil Valencio, in Athletic Bilbao, ki je evropsko pot končal Sportingu iz Lizbone. 

Atletico Madrid je na prvi tekmi doma zmagal s 4 : 2, v četrtek pa v Valencii slavil z 1 : 0. Athletic Bilbao je prvo tekmo v Lizboni izgubil z 1 : 2, doma pa ugnal Sporting s 3 : 1. Odločilni gol je v 88. minuti povratne tekme zabil Fernando Llorente.

Skomini namesto lige prvakov evropska liga

Valencia Atletico Madrid 0 : 1 (0 : 0) /2 : 4/
Adrian 60.

Valencia: Diego Alves, Barragan, Rami, Ricardo Costa, Jordi Alba, Albelda, Parejo ( 68./Tino Costa), Feghouli, Jonas ( 57./Aduriz ), Canales (59./Mathieu), Soldado.

Atletico Madrid: Courtois , Juanfran, Godin, Miranda, Filipe, Mario Suarez ( 46./Gabi), Tiago , Arda Turan ( 75./Salvio), Adrian, Diego ( 83./Koke), Falcao.

Na tekmi v Valencii, ki so jo sodili slovenski sodniki na čelu z Damirjem Skomino, so bili domači nogometaši v prvem polčasu gospodarji na igrišču. Z napadalno igro so sejali živčnost v vrste Madridčanov, ki so bili po prvih 45 minutah lahko zadovoljni, da je bil izid še vedno 0 : 0. Domači so si namreč priigrali precej lepih priložnosti, proti gostujočim vratom sprožili sedem strelov, vendar je Thibaut Courtois ohranil mrežo nedotaknjeno.

Šok za Valencio v 60. minuti

V drugem polčasu pa so domači navijači doživeli šok, ko je v 60. minuti z volejem v levi zgornji kot žogo pospravil Adrian Lopez in tako dokončno odločil finalista evropske lige iz tega dvoboja. V 77. minuti je sledilo novo razburjenje. Tino Costa in Tiago sta bila v skoku, Valencijin nogometaš pa je v Atleticovem kazenskem prostoru igral z roko. Tiagu je zatem malce zavrela kri, zaradi česar ga je Skomina predčasno poslal z igrišča, a niti številčna premoč 'netopirjem' ob disciplinirani igri gostov ni pomagala vsaj do ugodnejšega izida.

Fernando Llorente odločil dve minuti pred koncem

Athletic Bilbao Sporting Lizbona 3 : 1 (2 : 1) /1 : 2/
Susaeta 17., Ibai 45., Llorente 88.; van Wolfswinkel 44.

Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, Javi Martinez, Amorebieta , Aurtenetxe, Iturraspe, Ander, Iker Muniain, Susaeta, Ibai , Llorente.

Sporting: Rui Patricio, Joao Pereira, Anderson Polga, Xandao , Insua, Schaars, André Martins (84./Carrillo), Fernandez ( 46./Daniel Carrico ), Pereirinha ( 63./Jeffren), Capel, van Wolfswinkel .

Na drugi tekmi večera so v Bilbau domači nogometaši hitro izničili zaostanek s prve tekme, ki so jo izgubili z 1 : 2. Po prvem polčasu so namreč vodili vodili prav z 2 : 1, potem ko je v 17. minuti Markel Susaeta zadel za 1 : 0, Ibai Gomez pa je v 45. minuti zabil drugi gol za Athletic. Da je Sporting upravičeno v polfinalu, je kljub prejetim zadetkom dokazoval skozi ves prvi polčas, ne nazadnje ga je Ricky van Wolfswinkel z roba kazenskega prostora v 44. minuti obdržal v igri za finale.

V drugem polčasu priložnosti ni bilo veliko, toda v 88. minuti so domači navijači le skočili na noge. Ibai Gomez je podal pred gol, kjer je bil najspretnejši Fernando Llorente, in svoji ekipi priigral nastop v velikem finalu, ki bo 9. maja v Bukarešti.

Deli s prijatelji