SPEKTAKEL

Finale LP: Bayern - Chelsea

Objavljeno 19. maj 2012 21.00 | Posodobljeno 19. maj 2012 20.59 | Piše: R. T.

Danes bo padla odločitev, kdo bo na evropskem prestolu zamenjal Barcelono.

Oči svetovne javnosti bodo od 20.45 naprej uprte v spektakularni finale nogometne lige prvakov. Na münchenski Allianz Areni (Evropska nogometna zveza ga je za drevišnji dogodek preimenovala v Fussball Areno) se bosta pomerila domači Bayern in londonski Chelsea.

V svojem 107-letnem delovanju Chelsea še ni bil najboljši na stari celini. Bayern se ponaša s štirimi naslovi evropskega klubskega prvaka, nazadnje je bil na vrhu leta 2001, ko je v Milanu ugnal Valencio z našim Zlatkom Zahovičem.

Razredčene vrste

Chelsea bo nocoj lovil lovoriko brez standardne četverice – kapetan John Terry, Raul Meireles, Branislav Ivanović in Ramires so vsi kaznovani. Iz istega razloga bodo pri nemškem nogometnem gigantu manjkali David Alaba, Luiz Gustavo in Holger Badstuber.

Oba stratega imata kakovostne zamenjave, vprašanje pa je, čigave bodo bolje razpoložene na krasnem prizorišču, ki so ga zgradili za svetovno prvenstvo leta 2006 in bo danes sprejelo 66.000 obiskovalcev. Med njimi bo 2000 poročevalcev, fotoreporterjev in snemalcev, poslastico sezone pa bodo spremljali praktično po vsem svetu.

Aduti

Trener priljubljenega FC Holywooda, kakor že od nekdaj kličejo največji nemški klub zaradi glamurja, zvezdništva in številnih pripetljajev, ki so polnili družabno kroniko najbolj branih časnikov, Jupp Heynckes, ima mesto na trenerskem stolčku Bavarcev zagotovljeno tudi naslednjo sezono.

Na Chelseajevi strani Roberto Di Matteo, ki je moštvo prevzel 'kot gasilec' po neuspešni avanturi Andreja Villas-Boasa, nima povsem zagotovljenega podaljšanja pogodbe niti v primeru, če osvoji 'lovoriko z velikimi ušesi'. Lastnik kluba, pregrešno bogati Rus Roman Abramovič, se namreč ozira izključno po slovitih trenerskih imenih.

Ne glede na izenačenost ekip vloga favorita pripada Bayernu. Ta igra na domačih tleh in ima več napadalno usmerjenih igralcev, ki lahko spravijo na kolena obrambo angleškega moštva (Mario Gomez, Franck Ribery, Arjen Robben, Thomas Müller).

Londončanom zgolj zmaga prinaša igranje v ligi prvakov v prihodnji sezoni, še vedno pa jih peče tudi poraz v finalu pred štirimi leti, ko je bil Manchester boljši po streljanju enajstmetrovk. Didier Drogba bo zagotovo namučil nemško obrambo, Frank Lampard (današnji kapetan) bo napadal iz ozadja, po bokih bosta napadala Salomon Kalou in Juan Mata.

Simpatije

Nevtralni ljubitelji nogometa, če že niso totalni nasprotniki nemškega nogometa, se raje priklanjajo Bayernu, ki je stalnica v vrhu evropskega nogometa, tradicionalni glasnik poštenega pristopa do športa in zelo racionalnega poslovanja.

Abramovič je s svojim razmetavanjem denarja pretresel nogometni trg, in to ne samo na Otoku. Prav to razsipništvo ljudi odvrača od kluba, ki je pred prihodom Rusa igral stransko vlogo v angleški prvi ligi (premier league), na evropski sceni pa je bil kvečjemu drugokategornik.

Mnogi bi vseeno privoščili slavje Drogbaju in druščini, že zato, ker so v polfinalu izločili lanskega prvaka Barcelono. Bayern je sicer ugnal drugi del 'el clasica', Real Madrid.

Slovenec v finalu

Vlado Šajn, vodja slovenskih sodnikov, bo kontrolor sojenja na največji klubski tekmi. Pravico bo delila portugalska zasedba s Pedrom Proenco na čelu. Chelseaju še ni sodil, Bayern pa je izgubil obe tekmi, ko je piskal Proenco. 

 

Verjetni postavi

Bayern: Neuer, Pahm, Boateng, Timoščuk, Rafinha, Schweinsteiger, Kroos, Robben, Müller, Ribery, Gomez.

Chelsea: Čech, Ferreira, Luiz, Cahill, Cole, Mata, Lampard, Mikel, Kalou, Drogba. 

 

Deli s prijatelji