EUROBASKET

Zdovčevi igrajo po občutku, zato ne veš, kako se bo izšlo

Objavljeno 07. september 2015 21.49 | Posodobljeno 07. september 2015 21.51 | Piše: Drago Perko, poročevalec z EP v košarki

Slovenski košarkarji so izgubili uvodni dvoboj na evropskem prvenstvu v Zagrebu.

ZAGREB – Slovenija je z bolečim porazom začela nastop na evropskem prvenstvu v sosednjem Zagrebu. Gostitelji na prvi tekmi niso dovolili presenečenja, Slovenija pa tudi ni bila na delovnih obratih, da bi izkoristila nekaj porodnih krčev Hrvatov, ki – to so priznali tudi sami – niso igrali dobro. A še vedno dovolj za dve točki in prvi poraz Slovenije na uvodu v EP po letu 2001. Takrat je Slovenija dobila na EP v Turčiji lekcijo od Špancev. To je bil tudi njen 16. poraz na medsebojnih tekmah s Hrvati.

Premalo lačni zmage

»Hrvaška je zasluženo zmagala, saj je v odločilnih trenutkih zadela nekaj težkih metov, mi pa smo zgrešili tiste, ki bi jih morali zadeti. Hkrati nam je v zaključku tekme padla zbranost, kar je sicer že naša stara težava, in zato smo delali neumnosti,« je slabo uro po neuspeli premieri bentil selektor Jure Zdovc. Ni mogel iz svoje kože, med vrsticami je dal vedeti, kar je trdil ves teden – Hrvati so bili premagljivi. »Ne bom po imenih o igralcih, a trojko od Kruna Simona smo dobili na način, na katerega sem opozarjal med polčasom v garderobi. Nekateri še vedno igrajo po občutku. Nikoli ne veš, kako se izide. Tega smo vajeni,« je Zdovc povedal, kaj ga moti. Povsem zadovoljen ni bil niti z napadom, ki je pridelal 73 točk. »Bili smo preveč nestrpni. Lahko bi našli še kakšno boljšo pozicijo za met, precej je bilo tudi poizkusov 1:5, kar pa so Hrvati dobro ustavili. Eden od naših organizatorjev igre je dvakrat celo prekinil dogovorjeno akcijo. Igra ga je povsem ponesla,« je Zdovc še enkrat opozoril na težave z zbranostjo, ki so žal postale stalnica naše reprezentance. Generalno gledano: Slovenija z igro ni navdušila, tudi Hrvaška ne. So pa sosedje imeli preveč razpoloženih igralcev, ki sami podobne tekme odločajo vso sezono, ne le parkrat na leto. Zdovc je imel premalo razpoloženih košarkarjev, ki pred skoraj 12.000 gledalci niso izvedli protinapada. Da niso bili dovolj lačni zmage, kaže tudi pogled na izvajanje prostih metov: Hrvati so jih imeli 35, Slovenija skoraj pol manj (18). Slovenija se je tudi preveč zanašala na met za tri točke (10/28), ki nas je v ključnih trenutkih pokopal. Zdovcu niso pomagale niti menjave. Točkovno se je med rezervisti izkazal Jaka Blažič (11), a svoj vtis pokvaril s podatkom, da je Hrvaška z njim v postavi Slovenije pridelala 13 točk naskoka. Jure Zdovc je svojega kolega presenetil s prvo peterko, ko je vanjo vključil Jako Klobučarja in Miho Zupana. Presenečenje pa ni bilo, da je z naglimi rotacijami (v prvi četrtini je igralo 10 igralcev, med strelce se jih je vpisalo 9) držal visok ritem. V obrambi Slovenija ni popuščala, z agresijo je Hrvate prisilila v številne napake. Tudi zato so Hrvati za dober tek izgubili dve žogi, Slovenija pa je vodila celo prvo četrtino, največ 15:23.

Porazen skok

V nadaljevanju so se Hrvati sprostili, svoje strelske naprave sta naravnala Luka Žorić in Bojan Bogdanović (kar 9 točk v drugi četrtini, v tretji je šel s parketa zaradi lažjega pretresa možganov), ki sta se pridružila branilcu Krunoslavu Simonu (11 točk). V nadaljevanju je Slovenija dvakrat obudila upe na preobrat – v tretji četrtini pri 48:45 in v zadnji, ko je bilo na semaforju 67:62. Ni se izšlo, zatajil je met – trije poizkusi za tri točke niso našli poti v hrvaški obroč (en napad so naši zapravili z nošeno žogo), domačini teh težav niso imeli. Če niso zadeli iz prve, so prišli do skoka v obrambi ali napadu, Slovence so preskakali s 43:25. »Skakali so nam v hrbet, slabo smo jih zapirali. Saj bi mogoče imeli kak skok več, če bi igral Alen Omić, a to ni bil njegov večer. Ni bil pravi. Precej bolj se je boril Miha Zupan, nekako je šlo tudi Urošu Slokarju, preostali pa niso sledili,« je slabšo igro obžaloval slovenski selektor. Da so pred okoli glasnimi 4000 slovenskimi navijači pošteno zamočili, so se slovenski reprezentanti zavedali. »V skoku jim nismo parirali. Zato tu tudi jaz prevzemam odgovornost. Žal smo v napadu zgrešili nekaj odprtih metov, ki jih sicer realiziramo. Premalo smo pokazali, da bi premagali Hrvate. Razočaral sem,« je bil zelo samokritičen kapetan Jure Balažić. Zadel je en met iz igre (pa še to prvega), potem je zapravil sedem drugih poizkusov, ujel pa le tri žoge. »Po slabi drugi četrtini smo se v tretji le zbrali in pokazali precej več. Lahki koši so nas stali zmago. Hrvati so dobri posamezniki, a trdim, da so bili premagljivi. Toda ne z igro, kot smo jo pokazali mi,« je po koncu bentil Zoran Dragić, ki je resda dosegel 14 točk, a v obrambi naredil nekaj napak, te so domačini izkoristili. Za napredovanje in pot v osmino finala bo morala Slovenija pokazati več kolektivne igre in agresivne obrambe. Sicer bo že v četrtek konec eurobasketa za Zdovčeve.

Deli s prijatelji