EUROBASKET

Zdovc teži k popolnosti, Dragić tega še ne dojema

Objavljeno 08. september 2015 11.08 | Posodobljeno 07. september 2015 22.33 | Piše: Rok Tamše

Slovenska reprezentanca danes ob 15. uri z Nizozemsko na eurobasketu.

Slovenski košarkarji pozdravljajo na tisoče svojih navijačev, ki so veliki hit eurobasketa. Foto: Roman Šipić/Delo

ZAGREB – Po dnevu počitka Slovenija danes nadaljuje nastope na evropskem prvenstvu. Z zmago proti Nizozemski, obračun je na sporedu v zagrebški Areni že ob 15. uri, bi si Zdovčevi na stežaj odprli vrata v osmino finala. Tja vodi eno od prvih štirih mest v predtekmovalni skupini. Po Zdovčevi maksimi se s 4. mestom nočejo zadovoljiti. Tudi zato je slovenski selektor toliko bolj debelo pogledal, ko so ga makedonski novinarski kolegi pobarali, ali Slovenija zdaj cilja na 3. mesto, ko je padla Gruzija. »Veliko prezgodaj je govoriti o tem. Mi o tretjem mestu ne razmišljamo, mi gremo po prvo,« je odgovoril v svojem slogu.

Spet so razjezili šefa

Kritizirati v primeru zmage je včasih lahko dvorezni meč. A Jure Zdovc v želji po perfekcionizmu ne more niti ne želi iz svoje kože. Tudi zato je jasno, da je po slabih petih minutah po koncu tekme proti Gruziji tako rekoč ponorel, igralci pa so bili deležni kritik, ker so Gruzincem dovolili, da znosno izgubijo in se izognejo polomu. »Morali bi le mirno končati tekmo in Juretu dovoliti, da mirno gleda sede sklepne minute. Pa nam to ni uspelo,« je Jaka Klobučar (20 točk) obžaloval, da je s soigralci razjezil šefa. Najbolj pa je bil na udaru kritik Zoran Dragić, selektor je priznal, da ni zadovoljen s tem, kar Zole daje na parketu. »Želel sem ga sprovocirati. Ne morem reči, da sem zadovoljen z njegovo igro. Košarka ni individualni šport. Ko igra za ekipo, funkcioniramo zelo dobro! Ko igra za sebe, funkcioniramo slabo!« je Zdovc brez ovinkarjenja okrcal Dragića, ki je z vihravim odhodom s parketa v garderobo pokazal, kaj si misli o njegovih nasvetih. Ko je selektor zahteval, naj pomirijo igro, je ravno Zoki delal in igral po svoje. »Želim, da bi moje kritike zalegle,« je bila edina minorna pozornost, ki jo je selektor po prespani noči namenil nedeljski problematiki. Kljub temu pa tak odnos selektorja in vsaj na papirju osrednjega igralca ne hrabri, prej obratno. Drugače bo, če bo Zoki to sprejel kot izziv.

Prepelič lahko izbira

»Čestitke si zasluži vsa ekipa, saj je od prve do skoraj zadnje minute igrala zelo dobro. To, da smo z lahkoto ohranili visoko prednost, me je kar malce presenetilo, vendar smo očitno igrali res dobro obrambo, kajti če ti tako napadalna ekipa, kot je Gruzija, da samo 68 točk, to nekaj pomeni. Zavedam se, da vsak večer ne morem imeti tako natančne roke,« je bil prepričljive zmage Slovenije nad Gruzijo vesel 22-letni Klemen Prepelič, ki je tekmo končal pri 21 točkah. Prepelič je ob Mihi Zupanu in Nebojši Joksimoviču še edini brez kluba za novo sezono. S takimi tekmami ne bo dolgo tako. »Imam nekaj ponudb iz lige ABA in Španije, vendar o njih trenutno nočem razmišljati, saj sem popolnoma osredotočen na reprezentanco in naslednje tekme, ki nas čakajo,« ostaja zbran Bistričan. »Navijači so izjemni! Kot sem že povedal – vse te moje trojke in zmage so za naše zveste navijače, ki pridejo za nas navijat po vsej Evropi in svetu. Še zdaj se rad spomnim lanskega svetovnega prvenstva na Kanarskih otokih. Za nas so navijali tako rekoč sredi Afrike. Cenim in spoštujem jih! Želim si, da ostanejo z nami vse prvenstvo,« niti Prepelič ni pozabil pohvaliti zveste publike, ki bo romala v Zagreb tudi danes, jutri in v četrtek, ko nas čaka še obračun z Makedonci. »V garderobi smo se malce poveselili, potem pa smo tekmo hitro pozabili. Zdaj sredi prvenstva ni časa za veseljačenje, pozabimo to zmago proti Gruziji,« je Klemen dan po uspehu že mislil na Nizozemce. »Ta tekma bo še bolj pomembna kot nedeljska z Gruzijci. Prvič na tem evropskem prvenstvu bomo favorit, naša naloga je, da to upravičimo. Ne bo lahko, Nizozemci so že zagrenili življenje Gruziji. To bi moralo biti dovolj jasno opozorilo tudi za nas,« preudarno in trezno razmišlja Prepelič.

 

Jaka in Klemen v peterki kroga

Selektor Jure Zdovc je igralcem včeraj dopoldne namenil počitek, sinoči so spet vadili in postavljali akcije za Nizozemce. Na parketu sta bila tudi Uroš Slokar in Jure Balažić, ki se borita z bojnimi ranami. Sloki je priznal, da ob metu še vedno čuti rahlo bolečino v desnem gležnju. Bala pa je v boju z gruzinskim enbeajevcem Zazo Pačulio dobil nekaj prask, ki pa ga pri delu na igrišču ne ovirajo. Ob tem velja zapisati, da sta bila tako Klemen Prepelič kot Jaka Klobučar izbrana v peterko 2. kroga. Družbo so jima delali Čeh Jan Vesely (igral je za ljubljanski Slovan), Španec Pau Gasol in Finec Erik Murphy.

 

Deli s prijatelji