EUROBASKET

Zdovc si zasluži popravni izpit

Objavljeno 16. september 2015 14.11 | Posodobljeno 16. september 2015 14.12 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Jure Zdovc

Košarkarska Slovenija je sila razočarana po zgodnjem izpadu reprezentance na evropskem prvenstvu v Franciji. Sledi čakanje na odločitev vodstva KZS.

Bo Zdovc Ljubljani pomahal v slovo?

LILLE – Morda smo živeli v utopiji ali pa smo dovolili, da smo se okužili z optimizmom selektorja Jureta Zdovca, ki je verjel, da ima ekipo za med štiri najboljše v Evropi. Ne eno ne drugo zdaj ni več pomembno, za slovenskega ljubitelja košarke je 39. evropsko prvenstvo sklenjeno. Slovenija je izpadla v osmini finala in se vsaj rezultatsko vrnila več kot 10 let nazaj. Zadnjič so Slovenci tako hitro pakirali leta 2003 na Švedskem. Temu je sledilo desetletje razcveta reprezentance, ki je v teh letih dobila na svojo stran tudi stotnije navijačev, ki so romali za Pipanovimi, Zdovčevimi, Bečirovićevimi in Maljkovićevimi izbranci v Srbijo, Španijo, na Poljsko in v Litvo. Izbrana vrsta je na krilih navijačev prišla do 4. mesta v Evropi in kar dvakrat med najboljših osem na svetu. Pika na i je bila zgledna organizacija domačega evropskega prvenstva 2013.

Navijači obljubljajo, da bodo ostali zvesti reprezentanci. Zdaj je na potezi Košarkarska zveze Slovenije, ki je na podobni prelomnici kot reprezentanca. Poteze šefov bodo usodno vplivale na položaj nacionalnega moštva v prihodnjih 10, 15 letih. Bogata zapuščina zadnjih desetih let minulega stoletja in prvih nekaj let tega je skorajda povsem izčrpana, nova letina pa ne kaže, da bomo kmalu imeli nove lorbke, smodiše, nachbarje in lakoviče. Kakovost današnjih igralcev je padla na povprečno evropsko raven, v reprezentanci so tisti, ki želijo, ne pa najboljši, kult reprezentance je spet porušen. Nekaj dobrih poznavalcev pravi, da Jure Zdovc ne bo več selektor. Predsednik Matej Erjavec prisega nanj, a v isti sapi pove, da bo moral Zdovc pojasniti, kaj, za vraga, se je zgodilo s košarkarji na zadnji tekmi proti Latviji. Realnost Slovenije (če ne dobi organizacije EP) pa so tudi kvalifikacije za EP 2017. To pa pomeni vnovična gostovanja na Norveškem, v Belorusiji, na Portugalskem...

 

Deli s prijatelji