EUROBASKET

»Zadržite Jureta Zdovca«

Objavljeno 19. september 2015 16.56 | Posodobljeno 19. september 2015 16.57 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Panajotis Janakis

Legendarni grški košarkar Panajotis Janakis kot komentator na eurobasketu.

Panajotis Janakis čaka na novo ponudbo za delo. Foto: Reuters

Ni redko, da se nekdanji košarkarji in trenerji podajo v novinarske vode. Medijske hiše jih pogosto vzamejo pod svoje okrilje, saj znajo s svojo strokovnostjo pokazati drugo plat košarke. »Nisem ravno novinar, sem bolj strokovni komentator,« nam je v Lillu pojasnil svojo vlogo danes 56-letni Grk Panajotis Janakis. Posebej spoštovanega gospoda ni treba predstavljati, pa vendarle: svojčas je bil izvrsten košarkar, ki je med letoma 1972 in 1996 igral za Ionikos, Aris, Panionios in Panathianikos. Bil je prvi strelec grške lige (1979/1980), z grško reprezentanco je kot igralec postal evropski prvak (1987), dve leti za tem je bil srebrn, ponosen pa je tudi na zlato medaljo z Mediteranskih iger (1979). Po koncu kariere je šel med trenerje, kjer je največje uspehe žel prav z domačo vrsto. Leta 2005 je Grke popeljal do naslova evropskega prvaka, leto za tem so bili srebrni na svetovnem prvenstvu.

»Uživam v trenerskem delu,« pravi Janakis, ki smo ga zmotili med četrtfinalno tekmo Italija – Litva. »Tole bo še tesno,« je daljnovidno napovedal, kot da bi slutil podaljške.

»Ker nimam kluba, sem pač na trgu in čakam pravo ponudbo. Tako sem sprejel povabilo grške televizije,« je pojasnil, kaj počne v Franciji. Za dva dni je moral naglo domov, umrla mu je mati, sin pa ni dovolil, da bi jo pokopali brez njega. Tudi zato je bilo po vrnitvi v Francijo precej manj nasmeha na njegovem licu, v Zagrebu se je predstavil v povsem drugi luči. Hitro smo prešli na slovenske teme. Začeli smo pri Juretu Zdovcu, ki je bil Janakisov tekmec tudi na evropskem prvenstvu leta 1989, danes pa Zdovc vodi Slovenijo. »Jure je izvrsten trener. Svetujem vam, da ga zadržite. Iz vaše reprezentance je izvlekel maksimum, več se ni dalo, gledal sem vaše moštvo,« je dejal Janakis, in spomnil, da ga je igra Slovenije precej spominjala na Zdovca v igralskih časih. »Jure je bil zelo dober košarkar. Igral je v jugoslovanski reprezentanci, kjer je moral znati s tedanjimi velikani jugoslovanske košarke,« je slikovito opisal tedanje razmere. »V prvem polčasu ste bili proti nam precej zaspani, morda ste celo preveč spoštovali našo reprezentanco, ki je to znala kaznovati. V drugem delu ste se zbudili, a ste porabili preveč moči, da bi nas ujeli. A vaša agresivnost nam je povzročila precej težav,« je priznani trener ocenil še tekmo med Slovenijo in Grčijo v predtekmovanju. »Vaša težava je, da vam ni uspelo zbrati vseh najboljših košarkarjev. Ko vam bo to uspelo, boste spet pri vrhu,« nam je tudi Janakis odčital lekcijo, kaj nam manjka, da bomo prišli dlje kot do osmine finala.

Prizna, da je več pričakoval tudi od svojih Grkov, ki so pokleknili v četrtfinalu. »Saj ne vem, če lahko govorim o razočaranju. Enostavno smo odigrali slabše kot poprej. Španci so si bolj želeli tega polfinala. Življenje gre dalje,« je še namenil nekaj misli ekipi selektorja Fotisa Katsikarisa. Prvenstvo spremlja zelo pozorno. »To je morda celo najboljše prvenstvo. Pričakoval sem, da bo o medaljah odločal trojec Srbija, Španija, Francija. Presenetili so me Litovci,« je pokomentiral boj za medalje. Tudi danes Janakis spremlja klubsko sceno. Dobro ve, da je prišel nekdanji slovenski reprezentant Sani Bečirovič za enega od pomočnikov v veliki Panathinaikos. »Prav je, da je dobil priložnost. Verjamem, da bo pomagal pri razvoju mladih grških košarkarjev, to naša košarka potrebuje,« je sklenil Janakis, ki spoštuje tudi slovenske navijače. Ti so ga prvič navdušili že leta 2005. 

Deli s prijatelji