KDO NA SEZNAMU?

Z Dragićem in Dončićem do eurobasketa 2017

Objavljeno 10. junij 2016 09.00 | Posodobljeno 10. junij 2016 09.00 | Piše: Drago Perko

Selektor Igor Kokoškov je objavil razširjeni seznam košarkarske reprezentance.

Igor Kokoškov ima jasno vizijo dela s košarkarsko reprezentanco Slovenije. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Letošnje poletje bo minilo tudi v znamenju moške košarkarske reprezentance, ki bo prvič po letu 2004 igrala kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Izbire ni, v reprezentanci in na Košarkarski zvezi Slovenije pa so odločeni, da posel korektno opravijo in se prebijejo med 24 ekip za eurobasket 2017. Vse bo bolj ali manj odvisno od dela na parketu. Ekipo bo premierno vodil srbski trener Igor Kokoškov, ki je nadomestil Jureta Zdovca. Včeraj je novi šef objavil širši seznam igralcev, na katere računa. V prvih dneh julija bo jasno, kateri iz širšega nabora so prišli skozi sito in bodo 20. julija začeli vaditi. Pomenljivo je, da je na seznamu le en igralec (Miha Vašl iz Zlatoroga), ki je nastopal v letošnjem finalu slovenskega prvenstva. Državni prvak Helios Suns igralca na selektorjevem seznamu nima.

Veseli, da je med poklicanimi vnovič Goran Dragić, ki se po letu dni premora vrača v reprezentanco. V Miamiju so spoznali, da so lani napravili napako, ker je imel Goran predolg odmor po koncu sezone. Reprezentanca ima torej spet pravega vodjo. Na seznamu je Luka Dončić, ki je letos dopolnil 17 let in je postal že kar mali zvezdnik Realove ekipe, zagotovo pa igralec, na katerega v Madridu resno računajo. Kokoškov ima z Dončićem velike načrte, še prej pa nanj računa selektor reprezentance do 20 let Aleksander Sekulič. Košarkarska zveza Slovenije vlaga velike napore v to, da bi Dončić zaigral že za vrsto U20, ki jo čaka evropsko prvenstvo na Finskem. Luka naj bi se potem pridružil članom, kjer ga bodo pričakali staroselci. Med nosilci pri Kokoškovu bodo zagotovo Zoran Dragić, Alen Omić, Jaka Blažič, Edo Murić in Gašper Vidmar, svojo vlogo bosta dobila Jaka Klobučar in Klemen Prepelič.

»Vse dosedanje odločitve in tudi tiste v prihodnje bom sprejel zgolj s pogledom na to, kaj je najboljše za košarko v Sloveniji. Na seznam je bilo nemogoče uvrstiti vse igralce, odločitev pa sem oblikoval na kombinaciji nekaterih izkušenih in mladih igralcev, od katerih pričakujem, da se bodo dokazali in prevzeli odgovornost v reprezentanci že to poletje. Reprezentanca ni le sestav ducata najboljših igralcev, ampak je to 12 najboljših košarkarjev v državi, ki tvorijo ekipo,« je izbor 27 igralcev komentiral Kokoškov, ki pričakuje, da vsi pridejo na priprave motivirani ter lačni zmag in dokazovanja. »Zavedati se moramo pomembnosti tega tekmovanja za nadaljnji razvoj celotne slovenske košarke,« opozarja Kokoškov, ki je v teh dneh v svojem klubu Utah Jazz okupiran s pripravami na nabor v ligi NBA. Prav Kokoškov je bil tudi tisti, ki je naredil križ čez nekaj imen. Že lani je slovo napovedal tedanji kapetan ekipe Jure Balažić, očitno se je poslovil Uroš Slokar, med povabljenci ni niti Mihe Zupana. Ker je igral premalo v Olimpiji, Kokoškov ne računa niti na Luko Rupnika. »Z vsemi izkušenimi igralci, ki jih ni na seznamu, pa so bili do nedavnega nepogrešljivi tvorci naših uspehov, smo se pogovorili in jim razložili naše razmišljanje glede prihodnosti. Vsi so razumeli naše razmišljanje, mi smo se jim zahvalili za vse dosedanje delo, korektnost in profesionalnost,« je bil jasen športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš. Med poklicanimi ni niti bratov Erazma (dve leti brez tekme) in Domna Lorbka (odhaja na trening v ZDA), odpisana sta Beno Udrih (okreva po poškodbi gležnja) in Saša Vujačić. Kokoškovu bo poleg Rada Trifunovića in Aleksandra Sekulića asistiral nekdanji kapetan reprezentance Jaka Lakovič. Slovenija se bo za nastop evropskem prvenstvu med 31. avgustom in 17. septembrom potegovala v skupini E, tekmeci so Bolgarija, Kosovo in Ukrajina.

Deli s prijatelji