Z LUČKAMI

VIDEO: Košarkarji lahko v rdečo, predsednika pa ne

Objavljeno 20. september 2013 15.44 | Posodobljeno 20. september 2013 15.45 | Piše: K. K.

Bralec Stanko je ujel košarkarski avtobus, ki je s policijskim spremstvom lahko zapeljal v rdečo, predsednik pa je lahko krenil šele, ko se je prižgala zelena.

LJUBLJANA – Košarkarske reprezentance, ki sodelujejo na evropskem prvenstvu, imajo prednost celo pred predsednikom republike in predsednikom državnega zbora (DZ). Bralec Stanko je v enem največjih križišč v državi, kjer se v Ljubljani stikata Dunajska in Tivolska cesta, po včerajšnji tekmi med Slovenijo in Srbijo posnel košarkarski avtobus, ki je v spremstvu policistov na motorjih imel prednost in dovoljenje, da zapelje v rdečo luč. Medtem ko sta srebrna audija, v enem so peljali predsednika republike Boruta Pahorja, v drugem pa predsednika DZ Janka Vebra, morala kot vsi drugi stati v vrsti in čakati, da se na semaforju prižge zelena luč.

Kdor ne ustavi, je kaznovan

Tekmovalne ekipe spremljajo »leteči policisti« na motorjih z motornimi vozili z rdečo in modro svetilko. Pravila so takšna, da morajo vozniki takoj ustaviti in se umakniti z vozišča ter omogočiti vozilu, ki daje znak, in vozilu oziroma vozilom, ki ga spremljajo, prosto pot. Vozniki morajo ustaviti vozila ob robu ali zunaj vozišča, vožnjo pa smejo nadaljevati šele, ko odpeljejo mimo vozilo, vozili oziroma vsa vozila v koloni, vključno z zaključnim vozilom, ki daje znake z rdečo in modro svetilko. Prepovedano se je priključiti vozilu za spremstvo ali ga prehiteti. Znaki, ukazi in odredbe, ki jih dajejo policisti v promet, razveljavijo prometna pravila in prometno signalizacijo. Voznik, ki ravna v nasprotju s pomenom rdeče in modre svetilke, se kaznuje z globo 160 evrov, drug udeleženec cestnega prometa pa se kaznuje z globo 80 evrov.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.

Deli s prijatelji