EVROBASKET

V Kopru smo dobili vodjo Dragića in 12 junakov

Objavljeno 27. avgust 2013 11.20 | Posodobljeno 25. avgust 2013 20.34 | Piše: Drago Perko

Po preizkušnji košarkarjev proti Črni gori in Italiji je selektor Božidar Maljković odpisal zadnjo trojico.

KOPER – »Želim, da bi to dobro obrambo držali vseh štirideset minut, a kot sem že večkrat povedal, je to le predigra in potrditev dobrega dela v pripravah. Septembra se bo začelo pravo tekmovanje in tedaj bomo vsi startali z ničle,« selektor slovenske košarkarske reprezentance Božidar Maljković tudi po 10. zmagi na 11. tekmi ni poletel v nebo, nikakor pa tega ni dovolil svojim igralcem. Ni pa skrival zadovoljstva ob igri in zmagah v koprski Bonifiki proti Črni gori (81 : 74) in Italiji (92 : 84). »Te zmage nas ne smejo uspavati, temveč motivirati za nadaljnje delo in popravo napak, ki jih še imamo v igri. Zahvalil bi se gledalcem za bučno podporo in upam, da bodo tako glasni tudi v Celju, ko bo šlo zares,« je pristavil Goran Dragić, tudi najboljši košarkar turnirja Adecco, ki je na dveh tekmah suvereno vodil peterko Slovenije, poleg Boštjana Nachbarja in Eda Murića je bil prvo ime domače vrste. Ob seštevku statističnih izkupičkov se je najbolj izkazal Murić, ki je na dveh tekmah zbral 31 indeksnih točk, Dragić 29, Nachbar pa 28.

Spodbudna statistika

Slovenski vrsti je v Kopru stekel met, na prvi tekmi so zadevali s 50-odstotno natančnostjo, na drugi še nekoliko boljše (53 odstotkov). Proti Črni gori se je med strelce vpisalo 10 igralcev, dan za tem eden manj. »Dejstvo, da smo štirje igralci presegli mejo desetih točk, dva pa sta jih dosegla po osem, pove, da smo igrali dobro,« je bil jasen Gogi. V dveh dneh so Slovenci dosegli 21 trojk, proti Italiji so jih zadevali s skoraj 50-odstotno natančnostjo (12/25).

Solidni so bili tudi pri prostih metih (edini, ki ima s tem še vedno kronične težave, je Gašper Vidmar – 3/9 v dveh dneh). Domači vrsti je lahko v ponos tudi skakalni izkupiček na tekmi s Črno goro – 41 : 24. Na obeh tekmah v prenovljeni koprski dvorani je Slovence krasil kolektivni duh, ki je rezultiral v 19 oz. 22 podajah. Maljkoviću lajša spanec tudi zasedba s klopi; proti Črni gori so rezervisti dosegli 57 od 81 točk, v koš Italije so jih vrgli 50.

Kapetan se vrača

»Tekma je bila kar dobra, igrali smo v valovih. Zmaga ni bila ogrožena. Pred nami je še deset dni težkega dela,« je po koncu turnirja v Kopru dejal kapetan Jaka Lakovič, ki se mu po neprijetni poškodbi spet vračajo v roke in noge tisti pravi košarkarski občutki. »Z vsako zadeto trojko sem bolj samozavesten,« sebe in nacijo opogumlja Jale, za katerega je na tribuni pesti stiskala njegova srčna dama Helena Boada, ki bi v novi sezoni rada zaigrala v italijanski ligi. »Serija je prijetna, ustvarila se je dobra atmosfera, komaj že čakam evropsko prvenstvo. Moja vloga? Selektor mi zaupa, moja naloga je, da to izkoristim,« je nad svojo vlogo in igro navdušen Domen Lorbek, ki sta ga v petek spodbujala tudi oče Rado ter brat Klemen, ki je uspešno končal že drugi letnik študija prava v Ljubljani. »Napad nam je stekel, trojke smo zadevali,« pa je dejal Zoran Dragić, ki mu je žal le tega, da so na trenutke igrali preveč brezglavo: »Malce smo podivjali, hoteli smo na vsak način priti do protinapada, pa ni šlo.«

Popraviti obrambo

Goran Jagodnik, po novem bo strokovni sodelavec RTV Slovenija, vmes pa pričakuje, da bo našel nov klub, je pohvalil raznovrstnost slovenske igre: »Ko peterko vodi Goran Dragić, je to vse skupaj zelo hitro. Za mirnost pa poskrbi Jaka Lakovič.« Jagodnika navdušuje Boštjan Nachbar: »On je v napadu prav gotovo prvo ime Slovenije.« S svojo mirnostjo in natančnostjo pri metu z distance, »odličen pa je tudi v skoku iz drugega plana«, ga navdušuje tudi Edo Murić. »Dobro smo reagirali tudi na cono, malce pa zbode v oči teh 84 točk. Vemo, da so poprej prejemali po 50, 60 točk, zdaj pa toliko,« nadaljuje Jagodnik, ki je pohvalil tudi selektorja: »Božo je z reprezentanco tretjič zapored, precej zadev mu je precej bolj jasnih kot pa leta 2011.«

Trije odpisani

Selektor Maljković je po tekmi z Italijo razkril seznam 12 igralcev, ki bodo igrali na evropskem prvenstvu od 4. do 22. septembra. Kot zadnji trije so odpadli Gezim Morina, Luka Lapornik in Klemen Prepelič. Maljković je ob tem dejal, da je izbral pač ducat najboljših, kar jih Slovenija v tem hipu premore. »Ne, le počival je. V petek je dobil udarec v koleno, sicer pa je z njim vse v najlepšem redu,« pa je vse zbrane hipoma potolažil Maljković, ko je pojasnil, zakaj je Mirza Begić izpustil tekmo z Italijani. Slovenija bo v soboto odigrala še zadnjo pripravljalno tekmo proti Franciji v Stožicah, do takrat bodo junaki trenirali v Kranjski Gori.

Babica in dedek za Zokija in Gogija

Sicer so na Obalo minuli konec tedna prispeli številni starši slovenskih junakov. Mojca in Marinko Dragić sta se pred tekmo družila z zakoncema Murić, ki sta ponosna na sina Eda, verjameta pa, da bo na svoj račun prišel tudi poškodovani sin Dino. Dragićeva nista skrivala veselja, da se je Goran poročil, vnuka – Goranova žena Maja bo rodila prvorojenca novembra letos – pa se veselita tudi Goranov ded po očetovi strani Miodrag ter Marija, Goranova babica po mamini strani. »Oba, Miodrag in Marija, imata rada košarko, vse spremljata, Miodrag pa je bil na tekmi v Beogradu,« še pove Marinko. »Bratu želim vse dobro, vesel sem, ker se je odločil za ta korak,« pa je hiter in nagel skok v zakonski stan komentiral Zoran Dragić, Edo Murić pa je razkril, da bo Goranu kupil poročno darilo, ko bo pripravil pravo poročno zabavo.

S posebnimi spomini se je to pot v Koper vrnil tudi Mirza Begić. Ko je prišel v Slovenijo, je bil tri mesece v tamkajšnjem klubu, a so bile razmere neurejene. Vendar je bilo tudi teh 90 dni dovolj, da je Mirza v športni dvorani spoznal Nino, odbojkarico domačega kluba. Danes sta ponosna oče in mati hčerke in sina.

Deli s prijatelji