EVROBASKET

Turške lire za Slovensko Bistrico

Objavljeno 26. avgust 2013 00.30 | Posodobljeno 26. avgust 2013 00.30 | Piše: Drago Perko

Selektor Božidar Maljković se bo do konca priprav odrekel še trem košarkarjem, Bistričan Klemen Prepelič pa se trudi, da bi bil med tistimi, ki bodo igrali na evropskem prvenstvu.

Slovenski selektor Božidar Maljković in Klemen Prepelič na pripravljalni košarkarski tekmi med Slovenijo in Turčijo. Foto Jure Eržen, Delo

Klemen Prepelič velja za velik up slovenske košarke, a se s tem kar ne more sprijazniti. Trepljanja po glavi in ramenih ne potrebuje, ampak želi igrati. To je dal jasno vedeti tudi selektorju Božidarju Maljkoviću, ne nazadnje je to fant, ki bo v novi sezoni igral v nesramno bogatem turškem Banvitu, s katerim je Prle, kot ga kličejo prijatelji, sklenil pogodbo. Toliko imajo pod palcem, da niti z očesom niso trenili, ko jim je Olimpija pred enim mesecem sporočila, kolikšna je odškodnina za Prepeliča.

Hoče igrati

Turki so se tako zagledali v slovenskega mladca, da mu bodo za tri sezone zvestobe plačali okoli milijon evrov, Klemen pa se veseli novega izziva. Slovenski parket bo menjal za turškega, čakajo ga tudi evroligaške kvalifikacije. »Komaj čakam, a prej bi si rad izboril mesto v reprezentanci, hočem igrati na prvenstvu,« fantu iz Slovenske Bistrice ne manjka ambicij, dokazati se želi že v prvih dneh septembra, klubska scena lahko počaka. »Na začetku sem igral več kot zdaj, kar je tudi razumljivo – vrnil se je Jaka Lakovič, ki se mora uigrati z ekipo,« mu je jasno, da bo moral še malce počakati na svojo priložnost v reprezentanci.

A odnehal ne bo: »Naredil bom vse, da bom med ducatom poklicanih.« Puške ne meče v koruzo: »Če bi to naredil, potem ne bi bil več tu, ampak že v Turčiji.« Nervozen ni, selektorjeve odločitve spoštuje: »Kar bo naredil, bo pravilno in v tem hipu najboljše za slovensko košarko. Bolj ali manj mi je jasno – vloge so razdeljene, ve se, kdo pomaga in kdo je nosilec.« Doslej je bil prav Klemen tisti, ki je bil vedno med nosilci: »Zato me je vse skupaj malce presenetilo, morda se nisem dovolj dobro prilagodil vlogi …«

Grk Klemnov novi šef

Zaveda se, da ima Slovenija še precej rezerv. Ne nazadnje so to pred enim tednom dokazali tudi Rusi, ki so našo vrsto v prvi četrtini naravnost osmešili: »Če nismo povsem zbrani, smo hitro v težavah,« se z našo ugotovitvijo strinja Prepelič.

Banvit je v mestu Bandirma na severozahodu države, ki šteje 120.000 duš. Komaj ga že čakajo, skoraj vsak dan ga pokličejo, nad njegovimi igrami bdi grški strokovnjak in po novem Klemnov šef Dimitris Itudis, ki je več kot 10 let asistiral Željku Obradoviću v grškem Panathinaikosu.

Kaj bo z denarjem, že dobro ve. Racionalen bo, za svoja leta je zrel: »Treba je biti pameten na mlada leta, da bo kaj ostalo za pozneje.« Nekaj pa bo šlo z računa, in to za poseben namen: »Pomagal bom Košarkarskemu klubu Slovenska Bistrica, kjer deluje moj oče, ki ga je financiral od leta 2003.« Velika poteza Klemna, ki ni pozabil, da gre prav očetu levji delež zaslug, da je preskrbljen do konca svojega življenja. »Rad bi se mu oddolžil,« še enkrat poudari in potarna, da so stroški delovanja kluba visoki, svoje dodajo še sodniki, ki jih je treba plačati za vsako tekmo. S Klemnovim prispevkom bo Bistričanom precej lažje.

Sani in Zmago

Na 20-letnega Klemna sta poseben vtis naredila dva – prvi je sokrajan Sani Bečirovič, ki mu je vedno govoril, da brez trdega dela ne bo prišel nikamor. »Zmago Sagadin mi je v moji drugi sezoni v Heliosu dal vajeti igre v roke,« pa ne pozabi omeniti zaupanja legendarnega slovenskega trenerja.

Pogrešal bo Alena

V Olimpiji in že prej v reprezentanci do 20 let se je Klemen zelo spoprijateljil z Alenom Omićem. »Dan ima 24 ur, skupaj sva jih preživela po 15, le spala nisva skupaj,« v smehu doda Klemen, ki pričakuje, da bo tudi Alen na tujem kmalu našel velik klub. Ni mu bilo vseeno, ko je moral po koncu sezone poslušati kritike na svoj račun, češ da so spet ostali brez naslova državnega prvaka: »Liga ABA je bila zelo izenačena. Če bi bili popolni do konca, bi bilo vse drugače, tudi v domači ligi,« pravi Klemen, ki ob tem poudari, da je Olimpija v zadnji sezoni vsem poravnala vse obveznosti.

Deli s prijatelji