EUROBASKET

Tony Parker: Prav vsi moramo biti našpičeni

Objavljeno 07. september 2013 16.16 | Posodobljeno 06. september 2013 21.26 | Piše: Marko Uršič

Zvezdnik moštva San Antonio Spurs iz lige NBA je prvo ime EP.

Tony Parker bo kot prvi zvezdnik do konca EP igral najpomembnejšo vlogo pri Francozih.

LJUBLJANA – Francoska košarkarska reprezentanca ima na EP v svojih vrstah štiri igralce iz lige NBA in dva nekdanja. V njej kraljuje Tony Parker, zato so za gledalce v ljubljanski dvorani Tivoli in za novinarje pravi magnet. Tiskovni predstavnik francoske reprezentance Fabrice Canet tudi sedmi sili iz dežele galskih petelinov strogo odmerja čas pri pogovorih z igralci po tekmah, nato pa zvezdnike takoj napoti v slačilnico. Možnosti za dodatne individualne intervjuje z igralci so nične, pri stikih pa se tudi francoski zvezdniki, še posebno po porazu z Nemčijo, vedejo zelo prevzetno.

Tako lahko kakšno besedo iz Parkerjevih ust, za zdaj, izvlečeš le, če se pridružiš gruči francoskih novinarjev. Košarkarski mojster iz San Antonia je bil po zmagi nad Veliko Britanijo bolj prešerne volje kot dan prej, ko jih je presenetila Nemčija, iz globine misli in grla pa so mu prišle naslednje besede: »To je dobra zmaga, dobro smo se odzvali. A evropsko prvenstvo je zelo dolgo, ne smemo se razvneti, čaka nas še dolga pot, smo šele na začetku. Vse reprezentance tukaj so nevarne, treba jih je spoštovati. Ne smemo jim dati samozavesti, z Nemčijo smo videli, kako je, če jim v začetku tekme dovoliš, da se razigrajo in dobijo samozavest. Tudi če menimo, da so to slabša moštva, jih je treba spoštovati in od začetka igrati na vso moč,« se je po doslej opravljenem delu na EP ozrl sin ameriškega košarkarja in nizozemske manekenke, ki se je rodil v Belgiji in odraščal v Franciji.

Dobra energija

Ste zaradi tega v prvem polčasu proti Veliki Britaniji z Nicolasem Batumom toliko časa preživela na igrišču? »To je bila pomembna tekma, treba je bilo zmagati. Če bi tokrat izgubili, bi bili skoraj že izločeni,« je nadaljeval. »Proti naslednjim tekmecem vemo, kaj je treba narediti. Doživeli smo poraz proti Nemčiji, zato tudi potrebujemo vse igralce, da v svojih minutah odigrajo svojo vlogo, tokrat je bilo zelo dobro. Vsi morajo biti našpičeni, sodelovati, kajti to na takšnem turnirju velja, vsi morajo odigrati po najboljših močeh,« je namignil član teksaških ostrog, z njimi je osvojil tri naslove prvaka v NBA.

Moštvo ima na začetku tekem, primer Nemčija, še nekaj težav? »Imamo nekaj mladih igralcev, Alexis Ajinça je bil proti Nemcem kar nekoliko v stresu, tokrat je bil precej boljši. Zelo dober je bil tudi Nando De Colo, hkrati si nabirata izkušnje. Seveda bomo še imeli vzpone in padce, treba jih je olajšati, najbolj pomembno za nas pa je, da z obrambo postavimo svojo identiteto. Tokrat smo bili obrambno dobri, dobro energijo smo imeli. Tako moramo le nadaljevati,« je končal 31-letni igralec zvezdnik Francije, ki je na zadnjem EP osvojila naslov podprvaka.

Deli s prijatelji