EUROBASKET

Stroka enotna:
 Slovenija blesti

Objavljeno 29. avgust 2013 09.07 | Posodobljeno 28. avgust 2013 22.26 | Piše: Drago Perko

Zmago Sagadin meni, da reprezentanca igra celo predobro za ta čas priprav.

Jure Zdovc je bil pred štirimi leti s Slovenijo četrti na EP na Poljskem. Foto: Reuters

Ljubitelji košarke odštevajo dneve do začetka Eurobasketa, kjer bo tudi Slovenija eden od favoritov. Vsaj tako menijo navijači. Kaj pa stroka? Najbolj pristojni za ocene so selektorji, ki so že vodili reprezentanco.

Brez poškodb

Janez Drvarič je bil selektor na evropskem prvenstvu leta 1993 v Nemčiji, spremljal bo tudi letošnjo preizkušnjo, pričakovanja so visoka. »Slovenija kljub odsotnosti nekaterih kakovostnih igralcev spada v krog favoritov,« meni inštruktor Fibe in svetovalec mladinskega pogona Uniona Olimpije. Drvarič si je nekaj tekem Slovenije tudi ogledal: »Igrali smo zelo dobro in dopadljivo. Slovenija je bila na teh pripravljalnih srečanjih uspešna, zato se to pričakuje tudi na prvenstvu.« Nekdanji trener Cibone in pomočnik v jugoslovanski reprezentanci si želi le, da se Slovenija izogne poškodbam, bo pa velik navijač reprezentance.

Zmago Sagadin je bil šef reprezentance na EP v Grčiji leta 1995, danes vodi Helios, z zanimanjem pa spremlja dogajanje okoli izbrane vrste. »Gledal sem nekaj tekem, igramo zelo dobro, morda celo predobro za ta čas,« meni izkušeni trenerski lisjak. »Na zadnjih dveh tekmah me je Slovenija navdušila. Da bi bili povsem konkurenčni za vrh, je potrebnih še nekaj manjših korekcij v obrambi ter skoku. Opazil pa sem, da reprezentanca deluje kot prava ekipa, zato se že veselim začetka prvenstva.«

Andrej Urlep je bil selektor v času EP v Španiji leta 1997, zdaj je trener na Poljskem, tekem pa si ni ogledal, saj se z ekipo Energa Czarni Słupsk pripravlja na novo sezono. »Kar sem slišal in bral, je bilo lepo. A opozarjam – to so pripravljalne tekme, te na prvenstvu ne bodo štele. Želim pa si, da Slovenija uresniči zadane cilje.«

Pixi navdušen

Slobodan Subotić - Pixi je prevzel vodenje reprezentance od Borisa Zrinskega, ki je bil selektor na dveh velikih tekmovanjih (EP 1999 in EP 2001). Subotić je bil šef na EP 2003 na Švedskem. »To, kar sem videl, me je naravnost navdušilo. Naša reprezentanca in njena igra imata rep in glavo. Povsem smo lahko mirni, selektor Božidar Maljković je izvrstno pripravil igralce, ki vestno izpolnjujejo taktično-tehnične zahteve trenerskega štaba. Komaj že čakam, da se prvenstvo začne!« pravi Pixi.

»Igramo dobro, hitro in atletsko, to je ta sodobna košarka,« slovensko vrsto pohvali Memi Bečirovič, danes selektor Irana, leta 2010 pa je Slovenijo vodil na svetovnem prvenstvu v Turčiji. »Z zvrhano mero optimizma pričakujem prvenstvo,« nadaljuje Memi in opozori na manko v zasedbi: »Najbolj pogrešam Erazma Lorbka, ki je bil te vrste igralec, ki lahko sam reši težavo, ko je bilo to treba. Če nisi vedel, kam z žogo, si jo spustil njemu pod koš.« Bečirovič pohvali tudi udarno zunanjo linijo, igra pa je taka, ki bo navdušila tudi gledalce, kar ni zanemarljivo.

»Nerad analiziram druge trenerje pa tudi iskreno povem, da sem vse tekme gledal kot navijač v družbi prijateljev, tako bo tudi na prvenstvu,« pravi Jure Zdovc, čigar 4. mesto na evropskem prvenstvu na Poljskem je še vedno najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvih stare celine, Aleš Pipan je zasedbo dvakrat pripeljal med najboljših osem. Zdovc doda: »Slovenija igra zelo všečno in hrabro, za te fante pa ni izgubljene žoge. Želim si, da bi v takem ritmu tudi nadaljevali.« In za konec pohvali delo strokovnega štaba, ki je izbral igro, ki reprezentantom odgovarja.

V Slovenijo tudi francoski as

Francozi so si oddahnili – prvi as in tudi prvi zvezdnik evropskega prvenstva v Sloveniji, 31-letni branilec Tony Parker, ni resno poškodovan, udarec v desno koleno na ponedeljkovi tekmi proti Španiji ni pustil trajnih ali težkih posledic. Drugače povedano, Parker potrebuje nekaj dni počitka, na prvenstvo v Slovenijo bo pripotoval, selektor Vincent Collet ne bo prisiljen iskati alternative.

 

Deli s prijatelji