EVROBASKET

Slovenski piščalki na EP

Objavljeno 30. avgust 2013 12.26 | Posodobljeno 30. avgust 2013 12.27 | Piše: Drago Perko

Damir Javor in Sašo Petek bosta delila pravico na EP, ki se začne prihodnji teden.

Odvetnik Sašo Petek je igral z Nachbarjem in Bečirovićem. Foto: Drago Perko

Ne igralci in trenerji, prvi bodo evropsko prvenstvo začeli sodniki, ki se bodo že jutri zbrali v Kranjski Gori. V nedeljo se bo začela tridnevna sodniška klinika, kjer bodo najboljše piščalke Evrope dobile jasna navodila za sojenje na 37. prvenstvu stare celine. Med izbranci sta tudi Ljubljančan Damir Javor in Mariborčan Sašo Petek, to bo zanju krstni nastop. »Obvestili so me s Košarkarske zveze Slovenije in mi ob tem tudi čestitali,« se spominja Petek tistega elektronskega sporočila iz februarja: »Očitno so na Fibi Europe ocenili, da delam dobro in da bodo tudi pomladili svoje vrste.«

Za Javorja bo to že tretje prvenstvo, sodil je na Poljskem leta 2009 ter pred dvema letoma v Litvi, skupaj pa je na evropskem prvenstvu zbral že 15 nastopov. »Dobro sem pripravljen, veselim se nastopa,« pravi Javor, ki ga je fizično pripravil brat Edo, veliko časa pa je namenil ogledu tekem in analiz sojenja. Vmes je bil tudi v Strasbourgu, kjer je potekalo evroligaško izobraževanje prvih sodnikov. Sodil je finale prijateljskega turnirja med Francijo in Grčijo. Sodniki so se srečali, predvsem pa izmenjali izkušnje s francoskim zvezdnikom Tonyjem Parkerjem. »Pogovarjali smo se o načinu sojenja v ligi NBA in Evropi,« pove Javor in razkrije, da gre trend evropskih sodnikov po poti Amerike na področju komunikacije z igralci in trenerji. »Bolj ali manj bomo vsakič razložili igralcu in trenerju našo odločitev,« doda Javor, ki je v Franciji poslušal predavanja Carla Jungebranda, Kostasa Rigasa in Gorana Radonjića.

Trije slovenski delegati

Javor je zaposlen v podjetju IPE, kjer projektira daljnovode. Tako Javor kot Petek sta bila sprva košarkarja. Damir (rojen je leta 1974) je začel pri Slovanu, njegov prvi trener je bil že pokojni Vojko Herksel. Leta 1997 je bil še prvak ulične košarke, potem se je usmeril v sodniške vode. Slabih deset je potreboval, da je leta 2006 postal mednarodni sodnik. Petek je v generaciji letnika 1978 osvojil na državni ravni bron s kadeti, z mladinci pa je bil 4. v Sloveniji. »K moji generaciji sta bila takrat priključena tudi Sani Bečirović in Boštjan Nachbar, spomnim se tudi Matjaža Smodiša,« se spominja Petek. Zaradi enega od mednarodnih tekmovanj kadetov je na prošnjo klubskega vodstva šel med sodnike, kjer je potem tudi ostal. Mednarodni sodnik je dve leti, od 2008. vodi svojo odvetniško pisarno.

Oba sta imela vzornika, Javor se je navduševal nad Iztokom Remsom, take kariere si je vedno želel tudi Petek. Javor prizna, da je v teh letih napredoval, predvsem pa danes bolj preudarno sprejema odločitve: »Naučiš se komunicirati s trenerji in igralci, vse pa je povezano s trdim delom.« Najbolj mu je v spominu ostala tekma četrtfinala minulega evropskega prvenstva med Litvo in Makedonijo, po obračunu ni manjkalo pohval na Javorjev račun, tudi zato mu ne manjka ambicij na domačem prvenstvu: »Želim soditi tekmi za 3. mesto, Slovenija pa naj igra finale!« Petek se zaveda, da bo po prvem krogu odšel domov, a vse skupaj jemlje kot izjemno dobro izkušnjo in spodbudo za nadaljnje delo. Poleg dveh sodnikov bodo na prvenstvu aktivni tudi trije slovenski delegati – Marjan Hafner, Andrej Jelen in Aleš Kamnikar.

Deli s prijatelji