EUROBASKET

Slovenija se je poslovila, a še precej diši po njej

Objavljeno 15. september 2015 16.23 | Posodobljeno 15. september 2015 16.24 | Piše: Drago Perko, Poročevalec z EP v košarki
Ključne besede: Eurobasket

Na evropskem prvenstvu v košarki kopica igralcev s slovenskimi izkušnjami.

LILLE – Slovenska reprezentanca je od sobote med bivšimi, v boju za olimpijske igre in medalje na evropskem prvenstvu je ostala še osmerica. Čeprav so Zdovčevi nedeljo preživeli v domačem okolju, brez slovenskega pridiha ni šlo. Na vseh štirih zadnjih tekmah osmine finala je dišalo tako ali drugače po Sloveniji. Začelo se je že na obračunu Hrvaške in Češke. V dresu Hrvaške sta se predstavila Damijan Rudež in Luka Žorić, ki sta bila člana Union Olimpije po eno sezono, danes je Žorić v Cedeviti, Rudež pa v ligi NBA (Minnesota). S Slovenijo je povezan tudi hrvaški reprezentančni branilec Rok Stipčević, ki je rojen v Mariboru (mati je Slovenka, Rok ima od junija 2011 slovenski potni list), ime pa je dobil po našem žal že pokojnem vrhunskem smučarju Roku Petroviču. Omenjeni trojec je bil razočaran, Hrvati so si dovolili blamažo biblijskih razsežnosti. Rešitev za svojo košarko utegnejo iskati v Sloveniji! Med resnimi kandidati za naslednika dosedanjega selektorja Velimirja Perasovića najbolje kotirajo delnice nekdanjega slovenskega reprezentanta Jurice Golemca, ki bi reprezentanco vodil v paru s Slavenom Rimcem.

Precej boljše volje so bili v taboru Češke. »Veseli smo te zmage, to je velika nagrada za naš trud. Ni mi mar, kaj si Hrvati mislijo o naši zmagi. Slišal sem, da trdijo, da košarko igrajo od pamtiveka, mi pa šele 10, 15 let. Imajo pravico, da tako razmišljajo, a v četrtfinalu smo mi,« je bil dobre volje Jan Vesely. V Slovenijo ga je leta 2007 k Janezu Rajglju pripeljal Željko Vergot, prvi pa je na Jana opomnil trener mlajših selekcij Matej Bakšič. Na Slovanu niso vedeli, kaj točno bi z njim. V beograjskem Partizanu so znali, potem so z njim tudi zaslužili, ko so ga prodali v ligo NBA. Tam se ni naigral, danes je zvezdnik turškega Fenerbahčeja. Pri vrnitvi na stara pota mu je pomagal naš trener Miro Alilovič, nad njegovo kariero pa bdi slovenski menedžer Sead Galijaševič. »Žal mi je, ker je Slovenija izpadla. Še posebno hudo mi je zaradi mojega prijatelja in nekdanjega soigralca Jureta Zdovca,« je neuspeh Slovenije obžaloval 35-letni Čeh Jiři Welsh, ki je med letoma 2000 in 2002 igral v Olimpiji. »Lepo je bilo v Ljubljani, rad se spominjam teh dni. Ravno z mojimi igrami in selitvijo v Olimpijo in potem naprej je poraslo zanimanje za košarko. Potem sta prišla asa Jan Vesely in Tomas Satoransky,« je Welsh vesel, ker se košarka prebuja. Danes ima status tretjega športa v državi, pred njo sta nogomet in hokej, za bron po priljubljenosti se bori z atletiko in odbojko. O tem, da sta bila Vesely in Welsh prepričana o napredovanju Slovenije, priča tudi podatek, koliko sta zaradi Slovencev izgubila na stavnicah. Welsh je ostal brez petih, Vesely je bil ob 100 evrov.

Z dobro igro se je od prvenstva poslovil Finec Sasu Salin, ki je Srbom nasul 26 točk, od tega štiri trojke. Med letoma 2010 in 2015 je bil član Olimpije, kjer so ga izklesali v povsem zglednega branilca. Salin je februarja letos odšel iz Ljubljane, saj je okrepil špansko Gran Canario. Tam bo zdaj združil moči s slovenskim reprezentantom Alenom Omićem. »Veselim se druženja z njim, pomagal mu bom po najboljših močeh,« Salin obljublja Alenu.

Tekmo med Izraelom in Italijo je sodil Mariborčan Matej Boltauzer, v dresu ekipe iz obljubljene dežele pa se je predstavil Boris Rothbart, ki se je leta 1986 v Sarajevu rodil kot Boris Kajmaković. Šolal se je v ZDA, v sezoni 2011/12 je solidno odigral sezono v ljubljanski Olimpiji. Zagotovo se je po zmagi Italije nad Izraelci smejalo Borisu Gorencu. Ta s svojo agencijo zastopa tudi italijanskega selektorja Simoneja Pianigianija. Tudi zadnja nedeljska tekma, Litva – Gruzija, je imela slovenski pečat. V poraženi vrsti izpod Kavkaza sta bila Manučar Markoišvili (v Olimpiji od 2004. do 2007.) in Georgi Šermadini (v Ljubljano ga je za leto dni posodil grški Panathinaikos v sezoni 2010/11). Zeleno-beli dres je nosil tudi Vladimer Boisa, ki je danes podpredsednik tamkajšnje košarkarske zveze. Gruzinski selektor, Srb po rodu, Igor Kokoškov ne skriva, da je družinski prijatelj z Goranom in Zoranom Dragićem. Zmage se je na koncu veselil Deividas Gaillus, ki ima v ekipi Litve vlogo statista, v almanahe Olimpije pa bo ostal zapisan v sezoni 2013/2014. Zato pa se je toliko bolj izkazal mladi Mindaugas Kuzminskas, čigar brat Saulius je bil član zmajev v sezoni 2006/07.

Deli s prijatelji