PRED EUROBASKETOM

Slokar dobro okreva, prava nervoza še pride

Objavljeno 02. september 2015 10.57 | Posodobljeno 02. september 2015 10.57 | Piše: Drago Perko

Slovenska košarkarska reprezentanca v Brežicah zaključuje priprave za EP.

Slovenski košarkarji pilijo še zadnje podrobnosti v svoji igri pred eurobasketom. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Še trije dnevi ločijo slovensko košarkarsko reprezentanco do začetka evropskega prvenstva, zadnje detajle pa trinajsterica Zdovčevih pili v Brežicah, nekaj 10 kilometrov proč od Zagreba, ki bo od petka zvečer njihov drugi dom. Delovna vnema na treningu je prava, ekipa vadi dvakrat na dan, dopoldne in zvečer, na srečo se je sinoči malce ohladilo, zato tudi temperatura ni več problem. Reprezentanca v teh dneh biva v Termah Čatež, kjer se igralci ne pritožujejo nad razmerami, visokih gostov pa so marljivi domačini veseli.

Največ pozornosti je v teh dneh posvečene Urošu Slokarju, ki si je na prvi tekmi proti Srbiji poškodoval gleženj. »Uroš teče in vadi, a vse brez kontakta,« je uvodoma povedal dr. Marko Macura, ki bdi nad Slokarjem. Ta je v nedeljo opravil pregled z magnetno resonanco. »Dobro je, gre na boljše, dopoldne sem že treniral, a brez kontakta s soigralci. Zavijanje mi še dela težave, a mislim, da gre okrevanje po planu naprej,« je dejal Slokar. Poleg Macure za Ljubljančana skrbita še fizioterapevt Martin Klešnik, posebne vaje za krepitev mišic pa je Slokiju pripravil kondicijski trener Tomaž Brinec. »Malce je treniral, upam, da bo danes že z nami na parketu in da se bo lahko pridružil igri 5:5,« na veliko upa selektor Jure Zdovc, ki tudi zavoljo Uroševih težav odlaša z odločitvijo, koga od trinajstih odpisati. »Nisem še prišel do točke, ko bi se odločil,« je pojasnil.

»Veliko sem se naučil, ni zamere, tu sem, da treniram in se borim, z odločitvijo se ne obremenjujem!« pa je na temo odpisanih dodal Žiga Dimec, ki se bori, da ne bi izpadel, in da prvič okusi slast tako velikega tekmovanja. Zdovc je takšen, kot je bil na začetku priprav, miren in optimističen. S tem je dodobra okužil sodelavce in igralce. »Nekaj izkušenj že imamo, prava nervoza bo prišla pred prvo tekmo,« pove, kako je z nervozo pri njem. Prizna, da so v teh dneh z igralci že začeli analizirati konkurenco. »Počasi doziramo podatke. Če jim bomo dali preveč, ne bo dobro,« pravi selektor, ki bo drugič po letu 2009 vodil Slovenijo na evropskem prvenstvu. »Počasi gre zares, mislimo na konkurenco in pilimo svoje detajle,« pove Zoran Dragić, ki je kot zadnji zapustil dvorano v Brežicah, reprezentanti so ga čakali v avtobusu, ki ga je na delovno temperaturo ohladi šofer Janez. Zoran je povedal, da je reprezentanci srečo zaželel tudi brat Goran, ki mora, tako mu velevajo šefi v Miamiju, v teh dneh nazaj na Florido, namesto da bi bil z družino ali pa z reprezentanco. »Poleg tega nam je dejal, naj opravimo vse brez poškodb,« je še pristavil bratove želje.

Slovenska igra bo precej odvisna tudi od igre branilcev in organizatorjev igre, torej tudi od izkušenega Nebojše Joksimoviča. »Par treningov nam je še ostalo, da popravimo nekaj detajlov. Razumemo, kaj Jure Zdovc želi od nas,« je dodal v mnogih bitkah preizkušeni Joksa, ki je bil prvič na evropskem prvenstvu že leta 2005. Poleg Slokarja edini iz te ekipe.

Deli s prijatelji