EUROBASKET

Sladko maščevanje Gasola in tovarišev

Objavljeno 19. september 2015 10.56 | Posodobljeno 19. september 2015 10.56 | Piše: Drago Perko, Poročevalec z EP v košarki

Španija je v razburljivem polfinalu eurobakseta premagala Francijo.

Pau Gasol (levo) ne pride v Slovenijo.

LILLE – Tradicija in statistika sta včasih nujno zlo. A ob dejstvu, da domačin (Nemčija) že od leta 1993 ni bil evropski košarkarski prvak, se tradiciji ne bo izneverilo niti letošnje prvenstvo. Tudi zato statistike in tradicije ne gre zanemarjati. Gostitelj tokratne sklepne faze prvenstva in nesojeni evropski prvak se je opekel v polfinalu, Španija je bila boljša po podaljšku z 80:75.

Francija je želela z organizacijo 39. evropskega prvenstva, dobili so predtekmovalno skupino v Montepellierju in finalni del v grandiozni stadionski dvorani v Lillu, nagraditi svojo generacijo z mojstrom Tonyjem Parkerjem. Do polfinala je šlo, potem se je zalomilo. Španija je pokazala zobe, izjemni veteran Pau Gasol (v bran so ga vzeli tudi sodniki, kar so jim Francozi na koncu očitali) pa srce, večje od vse francoske ekipe. Španci bi morali zmagati že po rednem delu, uspeh so si zagotovili po podaljšku, Gasol pa se je ustavil pri 40 točkah, a zadnje še ni rekel. »Cenim in spoštujem značaj naše ekipe,« je v prvi plan Gasol porinil moštvo, ne pa sebe, ki je vlekel ekipo od prvega kroga pa vse do jutrišnjega finala. »S Francozi ni nikoli lahko. Če pa jih premagaš na njihovih tleh, je to velik dosežek. Obožujem značaj, ki ga premore to moštvo,« je bil starejši izmed Gasolovih ponosen na storjeno. »Vsak dan treniram, pazim na prehrano, se odrekam marsičemu, da lahko tudi pri teh letih ohranjam raven igre,« je razkril skrivnost, kako mu uspeva pri 35 pomladih biti v tem hipu celo najboljši evropski košarkar, ki bo lovil svoje novo zlato odličje, z reprezentanco že četrto, skupaj pa deveto kolajno. Španci bodo jutri v igri za tretji naslov prvaka Evrope, dva so osvojili pod taktirko italijanskega stratega Sergia Scariola, ki se je po lanskem fiasku Juana Orenge vrnil na klop.

Francozi tokrat niso bili pravi. Če so domači navijači sprva mislili, da so tekači na dolge proge, in upali, da se razigrajo v sklepni fazi prvenstva, so se motili. Čeprav so imeli vse v svojih rokah tja do 34. minute. Vodstvo 61:52 ni bilo po godu Gasolu, Francozi so se rešili s trojko za 66:66, in podaljšek. Kjer pa je prejšnji junak s trojko Nicolas Batum postal tragični lik. Kar tri zaporedne proste mete je zgrešil (edine tri na tej tekmi, prej je zadel vseh šest zaporednih!) ter Špancem odprl pot v finale in direktno uvrstitev na olimpijske igre v Riu prihodnje leto. Francozom bo v uteho boj za bron, ne bi pa bilo presenečenje, če bodo prihodnje leto gostili tudi enega od kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre. Ob tem bodo morali seči globoko v žep, Fiba od organizatorjev zahteva po 1,75 milijona evrov. »To pa boli,« je bil redkobeseden Batum. »Nihče ni jezen na Nicolasa, ker je zgrešil tri proste mete. Morali bi biti že prej v boljšem položaju in tekmo rešiti v svojo korist,« je francoski kapetan Boris Diaw takoj stopil v bran nesrečnemu Batumu. »Nisem spal. Ob šestih sem legel. Ne vem točno, kaj se je zgodilo. Leta 2013 sem boleče in nesrečno izgubil finale lige NBA in potem postal evropski prvak. Zdaj smo doživeli hud poraz. Nisem bil pravi, ko je bilo treba. Hitro bo treba preklopiti in osvojiti bronasto medaljo,« je Parker prevzel odgovornost za boleči udarec francoski košarki. Statistika ob tem postreže še z enim zanimivim podatkom: vse štiri obračune Francije in Španije, kjer sta nastopila Parker in Gasol Senior, so dobili Španci! Na teh tekmah je bil Gasol v ospredju po točkah (23,7:14,2) in skokih (10,2:4) ter metu iz igre (58,6 %:27,7 %). Špancem je uspelo, da so se galskim petelinom pred 26.922 gledalci (nov absolutni rekord po številu gledalcev na košarkarski tekmi v Evropi) oddolžili za lanski pekoči poraz v četrtfinalu svetovnega prvenstva. Sredi Madrida so zmagali Francozi. Gasol se je s četrtkovimi 40 točkami zavihtel na drugo mesto med najučinkovitejšimi igralci na polfinalnih tekmah evropskega prvenstva. Več jih je leta 1989 Sovjetski zvezi nasul le Grk Nikos Galis, ki se je ustavil pri 45 točkah.

Deli s prijatelji