EUROBASKET

Sanje razblinjene, cilj pa dosežen

Objavljeno 20. september 2013 11.44 | Posodobljeno 20. september 2013 11.44 | Piše: Drago Perko

Slovenija si je z zmago nad Srbijo zagotovila nastop na SP 2014 in EP 2015.

Zoran Dragić je bil proti Srbom s 23 točkami najboljši slovenski strelec. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Zgodovina se ponavlja. Božidar Maljković in Dušan Ivković sta se po letu 2011 vnovič udarila na evropskem košarkarskem prvenstvu. Tudi to pot je zmaga pripadla Maljkoviću, medtem ko bo Ivković vse do jutri trepetal za preboj na svetovno prvenstvo. Slovenija je v boju za mesta od 5. do 8. s kar 92 : 74 demolirala Srbijo in si tako že tri dni pred koncem prvenstva priborila nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji prihodnje leto, prav tako so si Jaka Lakovič in soigralci zagotovili tudi neposreden preboj na EP v Ukrajini (2015). Proti slovanskim bratom sta blestela, ni več novica, brata Dragić – Zoran je dosegel 23, Goran pa 15 točk.

»Bilo je težko, saj je bilo za pripravo na tekmo s Srbijo na voljo le 14 ur. Nihče iz naše reprezentance po četrtfinalnem porazu ni dobro spal. Trije igralci so rahlo poškodovani, Domen Lorbek je hotel na parket, čeprav ima poškodovano koleno, nekateri igralci pa so pojedli tablete proti bolečinam. Rad bi čestital igralcem za dobro obrambo. Težko je igrati proti Srbiji. V soboto nas čaka še zadnja tekma na Eurobasketu, pred katero bomo imeli dan več za pripravo. To je veliko bolje za nas,« je uvodoma dejal Maljković.

»Lahko je biti junak, to ime so nam dali, dokler zmaguješ. Pravi junaki se pokažejo ob porazih. Ni se bilo lahko zbrati, verjemite mi,« je po zasluženi zmagi dejal Boštjan Nachbar, ki je vesel, da so s soigralci zbrali toliko tistega kljubovanja in se z zmago prebili v Španijo in rekli še enkrat hvala publiki. »Za našo košarko je pomembno, da ostajamo v stiku s svetovno elito in da naša generacija, naša ekipa sodeluje na tem tekmovanju,« je še dodal Boki, ki pa ni želel ne zanikati niti potrditi, da končuje reprezentančno pot.

Slovenci na pijačo

Nachbar ni edini. Verjetno se poslavlja tudi Jaka Lakovič, ki si zaradi odnosa do dresa Slovenije zasluži velik spomenik. Jasno pa je, da se skoraj zagotovo od klopi Slovenije poslavlja Božidar Maljković. Selektor je postal leta 2010, ko je na tem položaju decembra nadomestil Memija Bečirovića. Ekipo je vodil na EP 2011 (7. mesto) in na letošnjem prvenstvu stare celine (5. ali 6. mesto). »Ne vem, kaj bo. Do nedelje imam pogodbo. Potem si bom vzel premor, prav tako KZS, zatem se bomo sestali in pogovorili,« je odgovoril Maljković na naše vprašanje, kako naprej. O tem, ali bi želel nadaljevati delo v Sloveniji, še ni želel govoriti. Je pa izkoristil priložnost in pohvalil izjemno delo moštva Roman Volčič-Iztok Rems-Matej Avanzo-Rašo Nesterović. Delovanje slovenske košarkarske zveze pa je označil za najboljše v Evropi. Na to temo je svoje pristavil Zoran Dragić, ki je poleti z dodatnim treningom meta v Malagi postal še kako nevaren tudi za nasprotnikov koš. »Božidar Maljković je vrhunski trener. O tem, ali bo ostal ali ne, pa odločajo drugi, ne mi igralci.«

Po tekmi s Srbijo so si igralci sinoči privoščili nekaj sprostitve v mestu, skupaj so odšli na pijačo, saj so zadnja dva meseca živeli malodane meniško življenje. Po vsem skupaj so mirno zaspali. »Če daš vse od sebe, potem se lahko mirno pogledaš v ogledalo in povsem spokojno zaspiš. Tako je bilo sinoči pri meni in verjamem, da tudi pri vseh mojih soigralcih,« je sklenil Nachbar, ki naslednji četrtek že potuje v Španijo na priprave Barcelone, kjer bo igral vsaj eno sezono.

Deli s prijatelji