EUROBASKET

Rdeče lisičke iz Ukrajine zažigajo tudi v Stožicah

Objavljeno 21. september 2013 13.24 | Posodobljeno 21. september 2013 13.24 | Piše: Drago Perko

Na prvenstvu je vznemirljivo tudi v odmorih med tekmami, ko nastopa skupina The Red Foxes.

Ducat rdečih lisičk iz Ukrajine. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Lepa dekleta in velika tekmovanja, kar Eurobasket je, gredo z roko v roki. Med minutami odmora v Ljubljani na stožiškem parketu blestijo ukrajinske plesalke The Red Foxes, rdeče lisičke, ki so v Slovenijo prišle iz Ukrajine.

»Sprva sem trenirala ritmično gimnastiko, potem sem se posvetila študiju modernega plesa. Vmes se je porodila ideja o plesno-navijaški skupini,« se začetkov spominja Elena Rožkova, danes gonilna sila skupine, ki je kljub finančni krizi prišla na tekmovanje. Koliko dobijo za nastop, ostaja poslovna skrivnost, a veliko ne, saj je že predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič napovedal, da so organizatorji pri teh zadevah varčevali na vso moč. »Vesele smo, ker smo tu. Slovenci ste tako prijazen in topel narod,« komplimente naprej deli Rožkova, ki bdi nad 12 dekleti. V povprečju merijo 175 centimetrov, tehtajo pa po 58 kilogramov. V zadnjih letih so pridobile po tri kilograme, saj so vaje in koreografije zahtevnejše, za kar je nujna moč v rokah in nogah. Ukrajinke imajo za slovenski Eurobasket na voljo 50 koreografij, skupaj znajo zaplesati kar 357 točk. Treninge imajo vsak dan, po navadi trajajo po tri ure, pred velikim tekmovanjem pa pet.

Hvaležne Zmajčicam

Skupina deluje 12 let. Sprva so plesale za košarkarski klub Budivelnik, potem za Kijev, zdaj pa se spet vračajo na parket Budivelnika. Dve leti so migale z boki še za moskovski CSKA. Na evropskih prvenstvih sodelujejo od leta 2003, ko je tekmovanje gostila Švedska. Velik poudarek dajejo mladih dekletom, ki vestno trenirajo na treh lokacijah tudi zunaj Ukrajine; svoje izpostave premorejo v Moskvi, Litvi in v Istanbulu. Vsako leto pripravijo posebne kastinge, kjer lahko dekleta sodelujejo in se potegujejo za nastop in vadbo.

Za nastop v članski skupini morajo biti stare najmanj 16 let. V Sloveniji so precej časa preživele v družbi Zmajčic. »Velike prijateljice smo, Irena Hukić (šefica in s sestro Zojo ustanoviteljica skupine; op. p.) nam je bila med bivanjem v Sloveniji v veliko pomoč. Tudi dvorano za trening z ogledali so nam odstopile, resnično smo jim hvaležne.« Elena pozorno spremlja košarko, najbolj je navdušena nad Paujem Gasolom, ogne pa se odgovoru, kateri košarkar ji je najbolj všeč. »Veste, sem poročena in mati dveh otrok,« še pristavi, potem pa se spet posveti svoji ekipi, ki iz Ljubljane potuje v Turčijo na pripravljalni klubski turnir.

Ponosne na rojake

»Vesele in ponosne smo, ker so naši košarkarji navdušili na tem evropskem prvenstvu. Veselimo pa se že domačega evropskega prvenstva, ki ga bomo gostili leta 2015,« pravi Elena, ki se bo s kolegicami še posebno potrudila na drevišnji tekmi Slovenije in Ukrajine za 5. mesto.

 

Deli s prijatelji