KOŠARKA

Pripravljajo se na EP, ne na ruske študente

Objavljeno 29. julij 2017 09.20 | Posodobljeno 29. julij 2017 09.21 | Piše: Drago Perko

Slovenski košarkarji začenjajo pripravljalne tekme pred EP.

Američan Anthony Randolph bo jutri prvič zaigral za Slovenijo. Foto: KZS

ROGAŠKA SLATINA – Košarkarski reprezentanti so lačni tekem in dokazovanja. Nihče ni ravno ljubitelj priprav v dvorani ali na prostem. Niti slovenska moška izbrana vrsta ni izjema. Deset dni treninga je že za igralci selektorja Igorja Kokoškova. »Do fantov nimam zamer. Vidi se, da se njihova telesa prebujajo. Profesor Miljan Grbović jim je pripravil program, ki ga vestno izpolnjujejo,« pove Kokoškov, ki je po treh dneh v Zrečah ekipo prestavil v Rogaško Slatino. »Košarkarji se trudijo,« nadaljuje srbski strokovnjak na klopi Slovenije. Ljubitelje košarke ob vsem spoštovanju do vseh najbolj mikajo vesti o stanju Erazma Lorbka, ki si po treh letih premora na vsak način želi vrniti na parket. »Tudi Erazem ni izjema, vlaga velike napore in kaže veliko volje. Vidi se, da ga tri leta ni bilo v pravem tekmovalnem ritmu. Daje vse od sebe, vključen je v igro 5:5,« pojasni Kokoškov, ki v tem hipu s svojimi sodelavci postavlja taktičen model igre. »En igralec zamenja ves sistem, to sem vam že pojasnil,« poudari Kokoškov, ki pa velikega poudarka prvemu tekmecu ne daje. »Mi se pripravljamo na evropsko prvenstvo, ne na univerzitetno selekcijo Rusije. Da, spoštujemo tekmeca in ga cenimo, to pa je tudi vse, kar lahko povem na temo Rusov. Vem, da bodo moji igralci korektno opravili svoje delo. Nekje moramo začeti,« še doda selektor, ki se do sinoči še ni odločil, s koliko igralci se bo predstavil v Rogaški Slatini. Zagotovo pa jih vseh 17 ne bo v ekipi. Prav tako pa se Kokoškov še ni odločil, kdaj bo začel odpis košarkarjev.

Slovenski pečat v Gruziji

Ruska ekipa, ki bo prva tekmica Slovenije, se pripravlja na univerzijado, ki bo v drugi polovici avgusta na Tajvanu. »So precej solidna ekipa,« nam je včeraj povedal Vladimer Boisa, športni direktor gruzinske reprezentance, ki je v sredo igrala z Rusi v Podčetrtku, kjer so Gruzijci včeraj končali priprave in se že preselili v Avstrijo. »V Podčetrtku so nas vnovič lepo sprejeli,« je poudaril Boisa. »Ruska ekipa je primerna tekmica za prvo pripravljalno tekmo. Prvi polčas so nam parirali. Ekipa je dobro vodena, čeprav nima vidnih igralcev z ruskega prostora,« je še opozoril Vova Boisa. Gruzince sicer vodi Grk Ilias Zouros, asistent Grku pa je Jurica Golemac, še en nekdanji košarkar Uniona Olimpije, danes trener Sixta Primorske. 

Boisa vabi Slovence

»Žal mi je, ker nam tudi letos ni uspelo zvabiti Slovenije v Gruzijo,« je Boisa izrazil obžalovanje, ker Košarkarska zveza Slovenije ni sprejela vabila na drug konec Evrope. Priložnost za to bo vnovič prihodnje leto. Boisa ne obupa kar tako.

 

Deli s prijatelji